Prof. Dr. Ali Osman Öztürk kimdir? Hitit Üniversitesi yeni rektörü kimdir?
Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararı ilanına göre 10 üniversiteye yeni rektör atandı. O rektörlerden birisi olan Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Hitit Üniversitesi'ne görevlendirildi. Peki Prof. Dr. Ali Osman Öztürk kimdir? Kaç yaşında? Aslen nereli? Tüm cevaplar haberimizde.
PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZTÜRK KİMDİR?
Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, 1972 yılında dünyaya geldiği Kütahya’nın Emet ilçesinde ilk, orta ve lise eğitimlerini tamamladıktan sonra, 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünde lisans eğitimine başladı. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden dereceyle mezuniyetinin ardından aynı üniversitenin İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölümünde “Avrupa Birliği’nin Sosyal Politikaları ve Endüstri İlişkileri” alanında yüksek lisans derecesini 1997’de aldı.
1997 yılında yerleştiği İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi doktora programı dâhilinde ders dönemini tamamlayarak Ağustos 1998’de Amerika’ya gitti. ABD’nin en saygın üniversitelerinden olan Cornell Üniversitesi’nde aldığı dil eğitiminin yanı sıra, çalışma ekonomisi ve insan kaynakları alanlarında araştırmalarını sürdürdü. Lisansüstü eğitimine Amerika’da devam etme kararı üzerine, North Carolina State Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi Anabilim dalında doktora çalışmalarına 2000 yılında başladı. Doktora eğitimini, tam zamanlı eğitmen asistanı (teaching assistant) olarak 2005 yılında tamamladı. Asistanlık görevi boyunca siyaset biliminde araştırma yöntemleri derslerinin geliştirilmesi ve internet üzerinden sunulmasında göstermiş olduğu başarıdan dolayı “Üstün Araştırma Görevlisi” ödülüne layık görüldü.
Doktora derecesini aldığı aynı yıl üniversitede henüz proje aşamasında olan Kamu Sektöründe Liderlik Lisans tamamlama programında koordinatör olarak göreve başladı. LPS programının yapılandırması dâhilinde, akademik program altyapısının oluşturulmasından müfredat gelişimine kadar her aşamada aktif rol aldı. 2008 yılı itibariyle LPS programı direktörü ve Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler Fakültesinde öğretim görevlisi olarak atandı. Aynı yıl başlayan küresel finansal kriz nedeniyle üniversitenin program bütçelerinde küçülmeye gitmesine rağmen, Prof. Öztürk’ün öncülük ettiği LPS programı kurmuş olduğu finansman modeli ile fakülte bütçesinden pay almaksızın finansal getiri sağlama başarısı gösterdi. Öztürk, LPS Program direktörlüğü döneminde “Kamu Sektöründe Liderlik” dersleri verirken alanında saygın akademik dergilerde (SSCI vd.) makaleleri yayınladı.
2008 ve 2010 yılları arasında üniversite dışında eğitim faaliyetlerinde de bulunan Prof. Öztürk, Amerika Birleşik Devletleri kamu sektöründe oldukça etkili kabul edilen Kamu Yöneticileri Sertifika Programı (CPM) bağlamında North Carolina Eyaleti üst düzey yöneticilerine Yönetim Uygulamaları eğitimleri verdi ve proje danışmanlığı yaptı.
Prof. Dr. Öztürk akademik kariyerine, 2011 yılı yazında Türkiye’ye dönüşünden 2014 yılı Ekim ayına kadar görev yaptığı İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde devam etti. Burada Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi sıfatının yanında sırasıyla Bologna Süreci Koordinatörlüğü, bölüm başkanlığı, Liderlik ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü gibi idari görevler de ifa etti. 2013’te Kamu Yönetimi anabilim dalında doçent, 2018’de ise profesör olan Öztürk, İstanbul Medipol Üniversitesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Akademik faaliyetlerini Türkiye’de sürdürürken, diğer yandan ABD’de kurucusu olduğu Kamu Sektöründe Liderlik (LPS) programı ile olan bağını koparmayarak 2011-2015 döneminde çevrimiçi eğitim yöntemiyle North Carolina State Üniversitesi öğrencilerine liderlik dersleri verdi. Prof. Dr. Ali Osman Öztürk’ün yeni kamu yönetimi, kamu sektöründe girişimcilik, iş ahlakı ve sosyal bilimlerde araştırma metotları gibi alanlarında çok sayıda uluslararası ve ulusal düzeyde yayınlanmış çalışması bulunmaktadır.
Akademik kariyerinin yanında, 2014’ten 2018’e kadar sırasıyla Başbakan Müşaviri, Başbakan Başmüşaviri ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü görevlerinde bulunan Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, 2017-2021 yıllarında da TRT Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Evli ve iki çocuk babası olan Öztürk iyi derecede İngilizce bilmektedir.
HİTİT ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA
Hitit Üniversitesi, 17. Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan'dır.
Üniversite, önceden Gazi Üniversitesi'ne bağlı iken, daha sonra ayrılarak yeni, müstakil bir üniversite kurulmasıyla meydana getirildi. Hitit Üniversitesi'nde 8 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu ve 11 araştırma merkezi bulunmaktadır. Eğitim dili Türkçe olan üniversitede 736 akademik personel, 377 idârî personel ve 18,826 öğrenci ile akademik çalışmalar yürütülmektedir.
Akademik birimler
Fakülteler
Fen-Edebiyat Fakültesi
Arkeoloji
Antropoloji
Batı dilleri ve edebiyatı
Biyoloji
Eski çağ dilleri ve kültürleri
Fizik
Hititoloji
Kimya
Matematik
Moleküler biyoloji ve genetik
Türk dili ve edebiyatı
Tarih
Sanat tarihi
Psikoloji
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi
Bankacılık ve finans
İktisat
İşletme
Maliye
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi
Uluslararası ilişkiler
Uluslararası ticaret ve lojistik
Sağlık yönetimi
İlahiyat Fakültesi
Felsefe ve din bilimleri
İslam tarihi ve sanatları
Temel İslam bilimleri
İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi eğitimi
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar mühendisliği
Gıda mühendisliği
Elektrik elektronik mühendisliği
Endüstri mühendisliği
Kimya mühendisliği
Makine mühendisliği
Metalürji ve malzeme mühendisliği
Polimer mühendisliği
İnşaat mühendisliği
Tıp Fakültesi
Cerrâhî tıp bilimleri
Dahilî tıp bilimleri
Temel tıp bilimleri
Veterinerlik Fakültesi
Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi
Mimarlık
Müzik
Resim
Plastik sanatlar
Sanat ve tasarım
Seramik ve cam tasarımı
Tekstil ve moda tasarımı
Grafik tasarımı
İç mimarlık ve çevre tasarımı
Görsel iletişim tasarımı
Endüstriyel tasarım
Peyzaj mimarlığı
Turizm Fakültesi
Yüksekokullar
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Antrenörlük eğitimi
Spor yöneticiliği
Rekreasyon
Beden eğitimi ve spor eğitimi
Sağlık Yüksekokulu
Beslenme ve diyetetik
Çocuk gelişimi
Fizyoterapi ve rehabilitasyon
Hemşirelik
Sosyal hizmetler
Meslek Yüksekokulları
Sosyal bilimler meslek yüksekokulu
Teknik bilimler meslek yüksekokulu
Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu
Sungurlu Meslek Yüksekokulu
İskilip Meslek Yüksekokulu
Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu
Sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu
Enstitüler
Fen Bilimleri Enstitüsü
Yüksek Lisans Programları
Biyoloji
Fizik
Kimya
Matematik
Makine mühendisliği
Kimya mühendisliği
Gıda mühendisliği
Doktora Programları
Makine mühendisliği
Kimya mühendisliği
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Yüksek Lisans Programları
Arkeoloji
Beden eğitimi ve spor
İşletme
İktisat
Temel İslam bilimleri
Felsefe ve din bilimleri
İslam tarihi ve tanatları
Tarih
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi
Siyaset ve sosyal bilimler
Doktora Programları
Felsefe ve din bilimleri
Temel İslam bilimleri
İktisat
İşletme
Beden eğitimi ve spor
Araştırma ve Uygulama Merkezleri
Alternatif enerji sistemleri ve biyomedikal uygulama ve araştırma merkezi
Bilimsel teknik araştırma ve uygulama merkezi
Hitit uygarlığı araştırma ve uygulama merkezi
Hacı Bektaş Veli araştırma ve uygulama merkezi
Kadın ve aile sorunları uygulama ve araştırma merkezi
Karadeniz arkeolojisini uygulama ve araştırma merkezi
Su ürünleri ve su sporları uygulama ve araştırma merkezi
Sürekli eğitim uygulama ve araştırma merkezi
Uzaktan eğitim uygulama ve araştırma merkezi
Deneysel tüketici uygulama ve araştırma merkezi
Gıda güvenliği, tarımsal uygulama ve araştırma merkezi