Psikolog nasıl olunur?

Psikolog nasıl olunur? sorusu bu mesleği icra etmek isteyen kişilerce internette merakla araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için bu merak edilenleri derledik. İşte tüm detaylar.

Psikolog nasıl olunur?

Psikologluk sadece günümüzün değil her dönemin en gözde mesleklerinden birisidir. Bu mesleği yapmak isteyenler internette nasıl olabileceklerini araştırıyorlar. Peki Psikolog nasıl olunur? Tüm merak edilenler haberimizde.

PSİKOLOG NEDİR?

Tabii burada psikolojiyi de bilmek gerekiyor. Psikoloji bilimi kısaca: İnsan davranışlarını ve zihinsel süreçlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Psikoloji biliminden yararlanarak hizmet sunan kişiye de psikolog denir. Her ülkede psikolog olmanın farklı prosedürleri olmaktadır. Bu yazıda size Türkiye’deki prosedürleri anlatacağız.

PSİKOLOG NASIL OLUNUR?

Son zamanların en gözde mesleklerinden olan ve psikolog kavramının da ülkemizde öğrenilmeye başlanmasıyla günden güne değerlenen psikologluk mesleği insan duygu ve düşünceleri üzerine çalışır. Psikolog olmak için üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültesi psikoloji bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Bu psikolog olmak için yeterlidir ancak psikoterapist olmak için sadece bir ön adımdır.

Psikolog olmak isteyen kişiler ülkemizdeki üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerine bağlı olan Psikoloji bölümlerine girmeye hak kazanmak durumundalar. Temel eğitim, lisans düzeyinde bu çatı altında verilmektedir. Eşit Ağırlık puan türüyle öğrenci alımı yapan Psikoloji eğitimi toplamda 4 sene sürmektedir. Tabii bu 4 yıllık süreç, yukarıda da değindiğimiz üzere yeterli görülmemektedir. Klinik psikolog olabilmek için çeşitli alt dallardan birine yönelmek ve 2 sene süren yüksek lisans programını tamamlamak gerekiyor. Psikoloji bölümünü bitirmeyenler ise yüksek lisans ve doktora programını birlikte tamamlamak durumundalar. Psikoloji oldukça ağır bir eğitimi kapsar. Öğrencileri bu süreçte çok zorlu bir 4 sene beklemektedir.

Psikolog nasıl olunur?

PSİKOLOG MAAŞLARI NE KADARDIR?

Kamu sektöründe çalışan psikologlar, 2020 yılı için ortalama 3 bin TL ile işe başlarken, hangi kamu kurumunda çalıştıkları da alacakları maaş açısından önem arz etmektedir. Genelkurmay ya da bakanlıklar bünyesinde hizmet verecek psikologların maaşları, başlangıç olarak 4000 TL’yi bulmaktadır. Kurum içerisindeki pozisyonuna göre, bu rakam 5000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Psikoloğun çalışma süresi ve kıdemine göre, alacağı maaş miktarı da daha fazla olmaktadır.

PSİKOLOGLARIN ÖZEL SEKTÖRDE MAAŞLARI NE KADARDIR?

Kendi klinikleri ve kamu kurumları dışında, psikologlar özel sektör sağlık kuruluşlarında da görev almaktadır. Yine başarı oranı ve performansına bağlı olarak, özel sektörde hizmet veren psikologların maaşları ortalama olarak 4500 TL civarındadır.

Bu tutar yeni başlayanlar için 4000 TL’ye kadar düşmekte olup, aynı işletmede uzun yıllar çalışmasına bağlı olarak ise 6.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Psikolog nasıl olunur?

PSİKOLOJİ NASIL BİR BÖLÜMDÜR?

Ülkemizdeki üniversitelerin psikoloji bölümleri üç aşağı beş yukarı aynı ders programı ile eğitim veriyor. Nedir psikoloji lisans programı? İsterseniz benim de üniversite lisans eğitimimi tamamladığım Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji bölüm derslerinden kısaca bahsedelim. İlk yıl Psikolojiye Giriş, Sosyolojiye Giriş, Genel Biyoloji, Psikolojide Araştırma Teknikleri, Psikolojide İstatistik, Bilgi Teknolojileri, Türkçe ve İngilizce dersleri.

İkinci yıl, İstatistik, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Deneysel Psikoloji, Psikoloji Uygulama ve Araştırma Etiği ve İngilizce.

Üçüncü yıl, Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme, Kişilik Kuramları, Endüstri Psikolojisi, Psikopatoloji, Biyolojik Psikoloji dersleri ve İngilizce.

Dördüncü yıl ise, Klinik Psikoloji, Sağlık Psikolojisi dersleri ile bölüm içinden ve dışarıdan seçmeli dersler alınarak bölüm tamamlanmış oluyor.

“Psikoloji nasıl bir bölüm olarak tasarlanmış?” sorusunun cevabına gelince, kendi düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.  Psikoloji bölümleri, lisans düzeyi ele alındığında daha çok “Genel” ve “Giriş” derslerinden oluşan bir ders programına sahip. Bu programda bazı derslerin verilmesi son seneye bırakılmış ki bu derslerden “Klinik Psikoloji” dersi, psikoloji biliminin önemli bir alt dalı olmasına karşın, diğer psikoloji alt dallarından daha popüler olmasına rağmen son seneye bırakılmış.

Psikolog nasıl olunur?

PSİKOLOGLAR NE İŞ YAPAR?

Doğum öncesi dönemden başlayarak çocuklukta, gençlikte, yetişkinlik ve yaşlılıkta zihinsel ve fiziksel gelişim süreçlerini inceler. Yaşa bağlı davranış değişikliklerinin tanımlanması, açıklanması ve ölçülmesiyle ilgilenir,

Organik süreçlerin davranış, düşünce ve duygular üzerindeki etkisini inceler. Biyolojik sistemlerle zihnin işlevi ve davranış arasındaki ilişkiyi inceler. Beynin biyokimyasal mekanizmaları, beyin mekanizmalarının fonksiyonları, kimyasal ve fiziksel değişikliklerin davranışlara ve duygulara
etkisini araştırır,

Öğrenme, bellek, duyum, algı, biliş, güdü, duygular gibi süreçleri inceler. Bilişsel psikofizyoloji ve nöropsikoloji alanlarında laboratuvar veya alan deneyleri ve değerlendirme yapar, Deneysel psikoloji adı verilen bütün bu çalışmaların sonuçları eğitim, gelişim, sosyal, sağlık, spor, endüstri ve örgüt, meslek, trafik, klinik psikoloji
gibi psikolojinin alt alanlarında kullanılır,

Psikolojik bilginin elde edilmesi ve uygulanması sırasında kullanılacak teknik ve yöntemler üzerinde çalışır. Test geliştirir. Araştırma desenleri, veri analizi ve verilerin yorumlanması konularında çalışır.

PSİKOLOGLAR NERELERDE ÇALIŞABİLİR?

Aslında insanın olduğu her yerde çalışabilir. Size psikologların genel olarak çalıştığı bazı kurumları yazacağız:

  • Hastaneler
  • Rehabilitasyon Merkezleri
  • Klinikler ve Psikiyatri Merkezleri
  • Psikolojik Danışmanlık Merkezleri
  • Okullar
  • Kreşler
  • Örgütsel olarak şirketlerde: İnsan kaynakları departmanında
  • Psikoteknik Merkezleri

Psikolog nasıl olunur?

PSİKOLOG OLMAK İSTEYEN KİŞİLERDE BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİK NEDİR?

Psikolog olmak kolay bir iş değildir. En büyük zorluğu psikolog olacak kişinin de bir insan olması ve içsel süreçlerinin, problemlerinin, çıkmazlarının, bilişsel çarpıtmalarının, savunma mekanizmalarının vs. olmasıdır. Dolayısıyla bir psikolog kendini çok iyi tanıyabilmeli, sorgulayabilmeli, eleştirebilmelidir. Psikoloji ve felsefe birbiriyle bağlantılı olduğu için de felsefe alanında da iyi olmalıdır. Bunların yanında bir psikolog iyi bir dinleyici olmalı, sabırlı ve anlayışlı olmalı, meslektaşlarıyla iletişim halinde ve etik değerlere sahip biri olmalıdir.

Ancak endişe etmeyin psikoloji lisans ve klinik psikoloji yüksek lisans eğitimini görürken bu değerleri özümseyecek ve iyi bir psikolog olma yolunda emin adımlarla ilerleyebileceksinizdir. Motivasyonunuz ve mesliğinize verdiğiniz değer bu hususta çok önemlidir.

Etiketler :
101
6
109
4
4
7
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡