Regaip Kandili nedir, niçin kutlanır?
Regaip Kandili'nin yaklaşması ile birlikte kullanıcılar arama motorlarında 'Regaip Kandili nedir?', 'Regaip Kandili niçin kutlanır?' gibi soruların cevabını aradı. Regaip Kandili ile ilgili detaylar haberimizde...
Müslüman alemi için en önemli günler arasında yer alan Regaip Kandili, yaklaştıkça vatandaşlar, 'Regaip Kandili nedir?', 'Regaip Kandili niçin kutlanır?' şeklindeki soruların cevabını aramaya başladı. İslam alemi için kutsal kabul edilen 3 aylar (Recep, Şaban, Ramazan) Regaip Kandili gecesi ile birlikte karşılanıyor. Peki bu yıl 27 Şubat tarihinde idrak edilecek olan Regaip Kandili nedir?
REGAİP KANDİLİ NEDİR?
Regaib, Arapça bir kelimedir ve "Reğabe" kökünden gelir. "Reğabe", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "Reğabe"den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, "Reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "Reğaib"dir. Kelime olarak "Regaib"in aslı budur.
Recep ayının ilk cuma gecesine 'Regaip Gecesi' denir. Bu geceye 'Regaib Gecesi' ismini melekler vermişlerdir. Her cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allah bu gecede, müminlere, ragibetler, ihsanlar, ikramlar yapar. Allah bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece okunan dualar kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.
REGAİP KANDİLİ NİÇİN KUTLANIR?
Bu ayda sevablar kulların defterlerinin sevab hanelerine, bol bol döküldüğü için bu güne recebül esabb denmiştir. Yani, sevabların bol bol döküldüğü ay demektir. Sabbe, Arapçada dökmek demek. Nehrin de böyle dağlardan çağlayarak akıp döküldüğü yere münsab derler; o da aynı kökten gelir. Receb-ül esabb; Allah’ın rahmetinin cûşa gelip, ikram ü ihsanâtının kullara geldiği ay demektir.
Arifler ve din alimleri kitaplarında yazmışlar ki, bu ay ekim, ekme, ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruç tutmak, tevbe etmek, güzel şeylerin yapıldığı aydır. Bir mahsulün ekilmesi gibi ziraat, ekim ayıdır. Şa’ban bakım ayıdır. Ramazan biçim ayıdır, yâni mahsulün alındığı aydır demişler. Demek ki Receb ayı, bizi Ramazan ayına hazırlayan bir mevsimin ilk adımı olmuş oluyor.Onun için, “Receb ayı tevbe ayıdır.” demişler. Yâni kul ne yapacak?.. “Yâ Rabbi! Ben anlayamamışım, hatâ etmişim, bilememişim, suçluyum, kusurluyum; beni affet…” diyerek hatâsını itiraf edip, hatâsından dönerek, Cenâb-ı Hakk’ın yoluna girecek. Şa’ban ayı ibadetlere devam etme ayıdır. Ramazan da mükâfatlarını alma ayıdır. Böyle çeşitli kelimelerle bu ayların birbirleriyle irtibatlı olduğu beyan edilmiştir.