Rize simidi Nasıl yapılır? Gerekli malzemeler neler? Rize simidi tarifi
Rize simidi ile ilgili tüm merak edilen sorular bu haberde. Rize Belediyesi'nin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen "Rize simidi"ne coğrafi işaret belgesi alındı. Peki Rize simidi Nasıl yapılır? Gerekli malzemeler neler? Rize simidi
Rize Belediyesi, kentin sembol lezzetlerinden olan Rize simidinin tescillenmesi için Eylül 2017’de Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret için başvuru yaptı. Sürecin tamamlanmasının ardından "Rize simidi" tescillenerek coğrafi işaret belgesini aldı. Peki Rize simidi nedir? Nasıl yapılır? Gerekli malzemeler neler? Rize simidi tarifi ve konuyla ilgili son gelişmeler haberimizde yer alıyor.
RİZE SİMİDİ
Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rize’nin kültürel anlamda değerlerini ön plana çıkarmak için birtakım çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çalışmalar kapsamında kentin mutfağına ait geleneksel yiyeceklerden olan Rize simidinin tesciline yönelik girişimlerde bulunduklarını belirtti.
Kasap, Rize simidini önemsediklerine dikkati çekerek, Eylül 2017’de Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptıkları coğrafi işaret başvurusunun 1 Ağustos 2018 itibarıyla onaylandığını aktardı. Tescilin, Rize simidinin Rize’ye ait olması bakımından önem taşıdığını vurgulayan Kasap, "Rize simidi bir markadır. Artık markası tescillenmiş Rize simidimiz var." dedi.
'ÇAYIN YANINDA RİZE SİMİDİ VE PEYNİR DE SUNARIZ'
Kasap, Rize çayının zaten bir marka olduğunun altını çizerek, "Sofralarda, maç ve sinema aralarında çay içeriz. Gittiğimiz ziyaretlerde ikram edilir, biz de gelen misafirlerimize çay ikram ederiz. Misafirlerimize çayın yanında Rize simidi ve peynir de sunarız." ifadelerini kullandı.
Rize’de yaklaşık 20 simit fırını bulunduğunu aktaran Kasap, yılda yaklaşık 35 ton hamurdan hazırlanmış simit tüketildiğini dile getirdi. Kasap, Rize ekmeği olarak bilinen "baston ekmeği" için de coğrafi işaret belgesi başvurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.
RİZE SİMİDİ TARİFİ
Simit fırını sahibi Kemal Zırh ise Rize simidinin çok fazla rağbet gördüğünü söyledi. Rize simidinin, kahvaltının bir numaralı yiyeceği olduğunu belirten Zırh, "Her yerin simidi farklıdır ama Rize simidinin tadını her yerde bulamazsın. Rize’ye özgü bir tattır." dedi.
Zırh, un, su, tuz ve az miktarda maya ile hazırlanan hamuru 20 dakika dinlendirdiklerini, ardından da bu hamurdan hazırlanan 60 gramlık parçaları bir dakika sıcak suda kaynattıklarını aktardı. Simidi daha sonra renk ve tat alması için kaynar siyah üzüm pekmezine bandırdıklarını anlatan Zırh, yaklaşık 30 dakika fırında odun ateşinde pişirdiklerini kaydetti.