Saadet Partisinin tezkere kararı belli oldu
Mecliste görüşülecek Libya tezkeresine Saadet Partisinin 'evet' oyu vereceği öğrenildi.
Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesi için hazırlanan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) sunulmuştu. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, tezkerenin görüşülmesi için Meclis Genel Kurulu'nun Perşembe günü olağanüstü toplanması çağrısında bulunmuş ve Meclis bugün toplanacak. Siyasi partilerin tezkereye hangi oyu vereceği merak edilirken Saadet Partisi yaptığı açıklama ile 'evet' oyu vereceğini açıkladı.
Tezkerede Libya'da Şubat 2011'de meydana gelen olayları takip eden süreçte ülkede parçalanmış bir yapının ortaya çıktığı, ülkede ateşkes tesis edilmesi, siyasi bütünlüğün oluşturulması ve işleyen bir devlet mekanizmasının kurulmasının mümkün olamaması üzerine, Birleşmiş Milletler kolaylaştırıcılığında Libya Siyasi Anlaşması'nın 17 Aralık 2015 tarihinde Fas'ta imzalandığı anımsatıldı.
Libya tezkeresi Meclis'e geldi
Saadet Partisinden yapılan açıklamada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de karşı karşıya kaldığı sıkıntıların temelinde, "2004 Annan Referandum" sürecinde Kıbrıs'ta atılan adımların tetiklediği sonuçların bulunduğu kaydedilerek, "Gelinen durum itibarıyla; Türkiye'nin, BM nezdinde tanınan, Libya'nın meşru hükümeti olan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaptığı "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması" anlaşmasını önemli buluyor ve destekliyoruz. Libya'ya asker gönderme konusunun doğru planlanması gereken bir adım olduğuna inanıyoruz. Öncelikle asker gönderme kararının gerekçesi, orada çatışan taraflar arasında tercihte bulunmak için değil, meşru hükümetin talebi doğrultusunda tamamen barış, sükûnet ve huzuru sağlamak olarak ilan edilmelidir. Hiçbir çatışma içine girmeden, eğitim ve koordinasyon görevi ifa edileceği açıklaması yapılmalıdır. Süreç doğru kurgulanırsa; askerimizin oradaki varlığı bile başlı başına birçok yanlış adımın atılmasını engelleyebilecektir" denildi.
ALGISAL OYUNLARA DÖNÜK STRATEJİLER ÜRETİLMELİ
Açıklamada, Libya halkının üçte ikisinin meşru yönetim olan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kontrolünde olan bölgede yaşadığı ifade edilerek, şöyle denildi:
"Bu Libya halkı nezdinde, barış ve huzurun tesisi için asker gönderme kararının meşruiyetini artıran önemli bir karinedir. Özellikle merkezi hükümete karşı çatışan güçlerin etkin olduğu alanda Türk askerinin işgalci, sömürgeci ve şovenist mantıkla orada olacağına dair propagandalar yapılmaktadır. Bu noktada; özellikle bu türden algısal oyunlara dönük stratejiler üretilmeli, Libya'nın neresinde yaşıyorsa yaşasın, her bir Libya vatandaşı için, Türk askerinin orada bulunmasının amacının Libya'nın toprak bütünlüğünü sağlamayı hedeflediği ve ayrım yapmaksızın bütün Libya halkı için barış ve huzuru inşa etmek olduğu ortaya konulmalıdır."
TÜRKİYE, DİPLOMASİ KANALLARINI SONUNA KADAR AÇMALI
Türkiye'nin, Libya'da darbeci General Halife Hafter'i destekleyen başta Rusya olmak üzere diğer ülkelerle de görüşmeye devam etmesi ve niyetinin ne olduğunu ortaya net olarak koyacak girişimlerde bulunması gerektiği belirtilerek, "Ayrıca bugün, Libya merkezi hükümetini desteklemekle birlikte, Türk askerinin orada bulunmasını istemeyen ülkeler de vardır. Türkiye onlarla da diplomasi kanallarını sonuna kadar açmalı ve ana gayenin Libya'nın, batısıyla-doğusuyla ortak bir geleceğe taşınması olduğunu belirtmelidir. Libya konusunda ister yanımızda, isterse de karşımızda olsun, sorunun çözümü adına herkesle diplomatik kanalların açık tutulması önemlidir."
AK PARTİ VE MHP, "EVET" DİYECEK
AK Parti ve MHP tezkereye 'evet' diyecek, CHP ve HDP'nin tezkereye 'hayır' demesi bekleniyor. İYİ Partinin ise açıklama yapması bekleniyor.