Saatler geri alınacak mı? Ne zaman alınacak? Kış saati uygulamasına geçilecek mi 2018
Kış saati uygulamasına en zaman dönülecek? Saatler geri alınacak mı? Saatler ne zaman geri alınacak? soruları Ekim ayına az bir zaman kala Kış saati uygulamasına geçilip geçilmeyeceği merak konusu oldu. Geçtiğimiz yıl tartışması yaşanmış ancak Kış Saati u
İki yıldır kaldırılan Kış Saati uygulaması bu sene kalkıyor mu? Geçtiğimiz 2016 yılında gün ışığından daha fazla yararlanmak için kaldırılan Kış Saati uygulaması geri dönüyor. Çok tartışılan ve vatandaş tarafından tpki toplayan Kış Satti uygulamasının kaldırılması getçiğimiz senelerde gündem olmuş, Ancak bu sene durum değişiyor ve Kış saati uygulamasına geri dönülüyor. 2016 ve 2017 yıllarında bütün bir yıl Yaz Saati uygulamaları kullanılmış böylece gün ışığından daha fazla yararlanarak tasarruf sağlanmaya çalışılmıştı. Peki Saatler ne zaman geri alınacak? Saatler geri alınacak mı? Kış saati 2018 ugulmasına ne zaman geçilecek?Saatler geri alınacak mı? Ne zaman alınacak? Kış saati uygulamasına geçilecek mi sorularının yanıtı haberimizde.
Ancak Resmi Gazete'de yeniden yürürlüğe girilmesi planlanan Kış Saati uygulaması üzerine herkes merakla Saatler ne zaman geri alınacak, saatler geri alınacak mı sorularının yanıtını araştırıyor.
SAATLER GERİ ALINACAK MI? 2018 KIŞ SAATİ UYGULAMASI
Kış saati uygulaması, 2016 yılında alınan karar ile yürürlükten kaldırılmıştı. Bu durum 2017 yılında da devam etti. Bu nedenle, 2016 ve 2017 yıllarında kış saati uygulamasına geçilmedi. Yani 2 yıl saatler kış aylarında geri alınmadı. Ancak yayınlanan son kararname ile kış saati uygulamasına yeniden geçildi. Saatler bu yıl 28 Ekim 2018 Pazar günü saat 04.00'te bir saat geri alınacak.
SAATLER NE ZAMAN GERİ ALINACAK KIŞ SAATİNE GEÇİLİYOR MU? 2018
23 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazete aracılığıyla ilan edilen kararname neticesinde, yaz saati uygulamasının 2017 tarihinde de sürdürüleceği, kış saati uygulamasına 28 Ekim 2018 Pazar tarihinde saat 04.00'ten itibaren geçileceği aktarıldı. Tüm bunların yanı sıra yayımlanan kararda 7 Eylül 2016 tarihli ve 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürürlükten kaldırıldığı da belirtildi. Bu bilgiler kapsamında kış saati uygulamasına 28 Ekim 2018 tarihi itibariyle geçileceği ifade edildi.
PEKİ YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR? NE TÜR AVANTAJLARI VARDIR?
Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Böylece 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.
İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovatsaat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor.
KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR? 2018 KIŞ SAATİ UYGULAMASI
Kış Saati uygulamasında ise sabahları erken kalkanlar karanlıkta kalkmaması, okullar açıldığında ve işe gittiğimizde hava aydınlık olmasını hedefleyen bir düzenleme olarak tanımlanabilir. Bunun sonucunda kışın akşamları hava daha erken saatte kararır ve eve dönüşler ise karanlık saatlerde gerçekleşir. Örneğin farklı ülkelerde kışın okullarda haftalık ders programının 7 ders saati olduğu günlerde okuldan çıkış saati 18.30’u bulmaktadır. Ülkemizde de bir süre öncesine kadar sabahçı öğlenci sistemi ilköğretimde yoğun olarak kullanılmaktaydı. Anne babalar bu konuda çocuklarının geç saatte okuldan çıkmasını istemiyorlardı. Az da olsa bu sistem öğrenci sasısının az olduğu okullarda tam gün eğitime geçilerek azaltıldı. Bunun da olumsuz sonuçlarının neler olduğu ile ilgili çalışmalar yapılmalıdır.
ANKETLER KIŞ SAATİNDEN OLUMSUZ ETKİLENİLDİĞİ YÖNÜNDEYDİ
Türkiye için ise kış saati uygulamasının bazı dezavantajları olduğu söylenebilir. Enerji Bakanlığı tarafından yapılan anketlerde halkın %70’nin kış saatinden olumsuz etkilendiğini, %81’ise yaz saatini desteklediğini saptamıştır. Yaz saati uygulaması ile yılda 131 milyon TL tasarruf yapıldığı tespit edilmiştir. Enerji Bakanlığına göre kış aylarında yaşanan ticari sürenin az olması ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Doğu illerinde kışın saat 16:00’dan önce hava karardığı için ticaretin yeterince gelişmemesinin sebeplerinden biri olduğu söylenebilir.
2008 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaz kış saati uygulamasının kaldırılmasını ve 2,5 GMT (37,5° doğu boylamı) zaman diliminin oluşturulup kullanılmasını önermiştir. Fakat çalışmada herhangi bir ilerleme olmamıştır.