Sağlık Bakanlığından Ramazan Bayramı uyarısı: O besinleri tüketirken bir kez daha düşünün
Sağlık Bakanlığı, vatandaşların Ramazan Bayramında daha sağlıklı beslenmesi için önerilerde bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiği kaydedilirken tam kapanma sürecinde vatandaşların evde hareketsiz kaldıklarına dikkat çekilerek fiziksel aktivite uygulamalarının yapılmasının yararlı olacağı da belirtildi.
Ramazan Bayramı öncesi Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklama ile vatandaşlara beslenme önerilerinde bulundu. Açıklamada vatandaşların koronavirüs salgını tedbirlerine uymaları gerektiği hatırlatıldı.
Ramazan dolayısıyla beslenme düzenindeki değişikliklerin, bayram ve sonrasında dikkat edilmezse öğün sayısının artmasına ve bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabileceği vurgulanan açıklamada, ramazanın sonlanmasıyla tüketilecek yiyeceklerin miktarının aniden artırılmaması gerektiği, gerektiğinde ara öğünlerde taze meyve, ceviz, badem, fındık ya da az şekerli komposto, ayran, kefir gibi içeceklerin beslenme düzenine eklenebileceği kaydedildi.
KAHVALTIDA NELER YENMELİ?
Bayram sabahı hafif bir kahvaltıyla güne başlanması gerektiği belirtilen açıklamada vatandaşlara beslenmeleri konusunda şu tavsiyelerde bulunuldu:
"Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler tüketilmemelidir.
Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir.
Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek ve hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır.
Tam tahıl ekmeklerinin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutacağından ve tokluk hissi vereceğinden önemlidir."
RAHATSIZLIĞINIZ VARSA...
Açıklamada besinlerin iyi çiğnenmesi ve yemeklerin hızlı yenmemesi gerektiği kaydedildi. Bu kapsamda şu öneriler verildi:
"Ramazan Bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir.
Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler, şerbetler yerine şekersiz veya az şekerli komposto veya hoşaf suları, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler tercih edilebilir.
Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir.
Lif içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin hızla yükselmesini de engeller. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyete bayram süresince de özen göstermelidir.
Sıvı ihtiyacının karşılanması için günde en az 2-2,5 litre sıvı alınmalı, su, ayran, az şekerli limonata, az şekerli komposto veya hoşaf gibi sıvı gıdalar gün içinde tüketilmelidir."
ÇAY VE KAHVE FAZLA TÜKETİLMESİN UYARISI
Tüm bireylerin, özellikle de yaşlı ve tansiyon hastası olanların çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri gün boyu fazla miktarda tüketmemesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemenin, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemesi gerektiği kaydedildi.
UYKU DÜZENİ VE SPOR ÖNERİSİ
Açıklamada, "Bayram süreciyle birlikte kişiler ramazan öncesi uyku düzenlerine dönmeli, böylece gece yeme alışkanlığının önüne geçilmelidir. Ramazan boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla artırılması, evde kalındığı süre içerisinde de fiziksel aktivite uygulamalarının yapılması yararlı olacaktır." ifadelerine yer verildi.
Kaynak: Bölge Gündem, AA.