Food and Drug Administration'ın yayımladığı en riskli yiyecekler arasında,en sağlıklı bildiğimiz besinlere yer verdi.Yapılan araştırmalar; yumurta,marul,domates gibi besinlerin doğru tüketilmediği durumlarda büyük riskler taşıdığı bildirildi.Risk gurubundaki yiyeceklerin iyi temizlenmiş ve bakterileri etkisiz hale getirilmiş şekilde tüketilmesi öneriliyor.
TON BALIĞI
Dünya üzerinde en yaygın tüketilen balık türlerinden olan ton balığı da risk grubuna dahil olan besinler arasında yer alıyor.
BEYAZ RENKLİ TÜRLERİNE DİKKAT
Özellikle beyaz renkli türleri fazla tüketildiğinde, içerdiği yüksek cıva nedeniyle hamile ve çocukların sinir sitemi gelişimini olumsuz etkileyebiliyor.
MANTAR
Doğada yetişen mantarlar türlerinden bazıları, zehirlenmelere ve hatta ölüme yol açabiliyor.Bahçenizde dahi bulabileceğiniz bazı mantarlar halüsinatif etki yaratırken, bazıları ölüme kadar giden çok daha ciddi zararlar teşkil edebiliyor.
Güvenli olduğuna emin olmadığımız mantar türlerini tüketmememiz gerektiği belirtiliyor.
YER FISTIĞI
Besin alerjilerine bağlı ölümlerin başında, yer fıstığına alerjisi olanlar biliniyor.
ÇOCUKLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
Time'ın haberine göre 1997 ile 2002 yılları arasında, çocuklarda, yer fıstığı alerjisinin görülme sıklığı iki katına çıktı.
YUMURTA
Yumurta, pek çoğumuzun temel besin maddelerinden biridir. Ancak, Health.Com'a göre, Salmonella salgınlarının büyük bir kısmı yumurta tüketimiyle ilişkili.
YUMURTANIN İÇİNDE ÜREYEBİLİYOR
Yumurtların içinde üreyebilen bu zararlı bakteri, doğru tüketilmeyen yumurtalar aracılığıyla insanlara bulaşabiliyor.Bu yüzden yumurtaları iyi pişirmek ve buzdolabında muhafaza etmek gerekiyor. Çiğ yumurta içeren mamulleri tüketmemek de alınabilecek önlemlerden.
YUMURTANIN TAZELİĞİNİ NASIL ANLARIZ?
Bozuk yumurtayı öğrenmenin püf noktası olarak bir bardak su kullanabiliriz. Yumurtayı bardağa koyduğunuzda eğer bardağın dibine batarsa taze yumurta, batmazsa bayat yumurta demektir. İşte bu kadar kolay bir testle kafanızdaki sorunu çözmüş olabilirsiniz.
KAHVE
Çoğumuzun güne başlarken olmazsa olmazları arasında yer alan kahve de risk grubu içinde yer alıyor.Kahveyi de doğru şekilde tüketmek gerekiyor.
Dişlerde sararma, uykusuz geceler ve vücudun su seviyesindeki azalmalar gibi önemsiz sayılabilecek bir takım etkilerin yanı sıra, sıcak kahvenin deriyle teması halinde meydana gelebilecek üçüncü derece yanıklar gibi bir takım ciddi etkiler de söz konusu.
"DİKKAT SICAK İÇEÇEK" UYARISI
Doksanların başında, New Mexico'da yaşlı bir kadın, üzerine döktüğü sıcak kahve yüzünden pek çok yerini yakmış ve kahve aldığı firmayı dava etmişti. Davadan sonra kartonda satılan sıcak kahvelerin üzerinde "Dikkat sıcak içecek." uyarısının bulunması zorunlu hale geldi.
SOSİS
Yapılan araştırmalara göre, çocuklarda boğulma tehlikesi arz ediyor.10 yaş altı çocuklarda görülen beslenmeye bağlı boğulmaların yüzde yirmisi sosisler yüzünden meydana geliyor.
YEŞİL SEBZELER
Kıvırcık lahana, en popüler yeşilliklerden biri, ancak aynı zamanda FDA'nın listesinde ilk sırada yer alıyor.
ÇİĞ TÜKETİLEN SEBZELERE DİKKAT
Yalnızca lahana değil; marul, ıspanak, roka gibi çiğ tükettiğimiz diğer yeşillikler de aynı listede en tehlikeli yiyeceklerin başını çekiyor.
KOLİ BASİLİ BAKTERİLERİ
Gıdalara bağlı salgınlar ve hastalıklar söz konusu olunca, Koli Basili gibi bakteriler nedeniyle fatura en çok yeşilliklere kesiliyor. Bu yüzden, yeşillikleri tüketmeden önce mutlaka iyice yıkamak gerekiyor.
İSTİRİDYE
Pahalı restoranların çok aranan lezzeti, İstiridyeler; doğru tüketilmediğinde pek çok hastalığa neden olabiliyor.
AZ PİŞMİŞ İSTİRİDYEYE DİKKAT
İstiridyeler, okyanus tabanına yapışıp sudaki planktonları süzerek beslenirler. Eğer filtreledikleri su kirliyse, İstiridyenin kendisi de kirlenmiş olur.Yakalanıp servis edilme sürecinde de doğru adımların izlenmesine dikkat etmek gerekiyor. Örneğin az piş ya da çiğ tüketildiğinde ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor.