Sahura ne zaman hangi gün kalkılacak 2018 - Ramazanın ilk günü ne zaman?
Ramazan'a sayılı günler kala vatandaşalar 2018 Sahura ne zaman hangi gün kalkılacak, Ramazanın ilk günü ne zaman?, ramazan ne zaman başlıyor? şeklinde arama yapıyor. Tüm detaylar haberimizde.
İslam dünyası Ramazan ayına hazırlanıyor. 11 ayın sultanı olan Ramazan ayı heyecanla bekleniyor. İslam aleminin iple çektiği ve ayrı ayrı güzelliklerin yaşandığı bu kutsal ay, bu yıl Mayıs ayında başlayacak? Peki vatandaşlar,Sahura ne zaman hangi gün kalkılacak 2018 - Ramazanın ilk günü ne zaman? İşte detaylar...
2018 Sahura ne zaman hangi gün kalkılacak?
Senenin ilk teravih namazı 15 Mayıs akşamı kılınıyor olacak. Bununla beraber Müslüman vatandaşlar ilk oruçlarını tutmak için 15 Mayıs’ı 16 Mayıs’a bağlayan gece, uyanıp sahurlarını yapacaklar. İstanbul'da ilk imsak vakti 03.52 olacak. Bu sene de diğer senelerde olduğu gibi oruç yaklaşık 18 saat sürecek. İstanbul’da yaşayan insanlar ilk oruçlarını 20:22’de, son oruçlarını ise 20:48’de açacaklar.
2018 RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ
2018 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
15 Haziran 2018 Cuma günü Ramazan Bayramı 1. günü.
16 Haziran 2018 Cumartesi günü Ramazan Bayramı 2. günü.
17 Haziran 2018 Pazar günü Ramazan Bayramı 3. günü.
RAMAZAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?
Ramazan ayı, ay takvimine göre dokuzuncu aydır. Dinimizde ayrı bir yere sahip olan bu ay içerisinde oruç tutulur. Özürsüz olarak oruç tutulmaması büyük günahtır. Bir hadisi şerifte; 'Özürsüz, Ramazan'da bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz.' şeklinde buyrulur.
Ramazan ayında rahmet ve bereket kapıları ardına kadar açılır. Yardımlaşma ve dayanışma artar. Birlik, beraberlik pekişir. İnsanların arasında sevgi, saygı, sabır, kardeşlik güç kazanır. Bu ay içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi de bulunur. Merhamet duygularının geliştiği bu ayın başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem ateşinden kurtuluştur. Ramazan'ın sosyal ve ferdi faydaları da bulunur. Oruç tutmak; kanaatli ve metanet sahibi olmayı, sabırlı olmayı sağlar. Tutulan oruçlarda yaşanan açlık ile yoksul insanların halleri daha iyi anlaşılır hale gelir. Allah'ın verdiği nimetlerin değeri anlaşılır.
RAMAZAN AYI BU HAFTA BAŞLAYACAK MI?
Ramazan ayı Kur'an-ı Kerim'in indiği rahmet, mağfiret ve bereket ayıdır. Allah'ın kullarına bir lütfu olan Ramazan Ayı, tüm insanlığa rehber olarak gönderilen, Kuran'ın indirildiği ve içinde, "bin aydan daha hayırlı olan," Kadir Gecesi'nin de içinde bulunduğu bereket ayıdır. Peki Ramazan ayı oruç ne zaman başlıyor? Diyanet İşleri başkanlığı'nın açıkladığı takvime göre, Ramazan ayı 16 Mayıs Çarşamba (2018) günü başlayacak.
İLK İFTAR SAAT KAÇTA?
İLK SAHURA SAAT KAÇTA KALKILACAK?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı resmi bilgilere göre;
İstanbul'da ilk sahurda imsak 03.52, Güneş 05.39, İftar vakti ise 20.22,
Ankara'da ilk sahurda imsak 03.42, Güneş 05.26, İftar vakti ise 20.04,
Bursa'da ilk sahurda imsak 03.56, Güneş 05.41, İftar vakti ise 20.20,
İzmir'de ilk sahurda imsak 04.13, Güneş 05.53, İftar vakti ise 20.23,
Adana'da ilk sahurda imsak 03.47, Güneş 05.23, İftar vakti ise 19.47 saatlerinde vuku bulacak.
Oruç ibadetini gerçekleştirmek isteyen Müslümanlar, 15 Mayıs'ı 16 Mayıs'ı bağlayan gece ilk sahurlarını yapacak ve 16 Mayıs'ta akşam ezanı ile birlikte oruçlarını açacak
2018 FİTRE MİKTARI NE KADAR?
Fitre; temel ihtiyaçları dışında belli bir mala sahip olan ve durumu iyi olan ancak oruç tutamayacak durumda olanların Ramazan ayı içerisinde fakirlere verdikleri yardıma denir. Her yıl fitre tutarı yeniden hesaplanır.
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu bu yılın fitre miktarını açıkladı. Bir kişinin asgari geçim tutarına göre belirlenen fitre tutarının bu yıl için 19 TL olduğu açıklandı.
RAMAZAN BAYRAMI HANGİ AY?
YILBAŞI 1. GÜN 01 OCAK 2018 PAZARTESİ
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI 1 GÜN 23 NİSAN 2018 PAZARTESİ
EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ* 1 GÜN 01 MAYIS 2018 SALI
ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI 1 GÜN 19 MAYIS 2018 CUMARTESİ
RAMAZAN BAYRAMI AREFESi 1/2 GÜN 14 HAZİRAN 2018 PERŞEMBE
RAMAZAN BAYRAMI 1. GÜN 15 HAZİRAN 2018 CUMA
RAMAZAN BAYRAMI 2. GÜN 16 HAZİRAN 2018 CUMARTESİ
RAMAZAN BAYRAMI 3. GÜN 17 HAZİRAN 2018 PAZAR
KURBAN BAYRAMI AREFESi 1/2 GÜN 20 AĞUSTOS 2018 PAZARTESİ
KURBAN BAYRAMI 1. GÜN 21 AĞUSTOS 2018 SALI
KURBAN BAYRAMI 2. GÜN 22 AĞUSTOS 2018 ÇARŞAMBA
KURBAN BAYRAMI 3. GÜN 23 AĞUSTOS 2018 PERŞEMBE
KURBAN BAYRAMI 4. GÜN 24 AĞUSTOS 2018 CUMA
ZAFER BAYRAMI 1 GÜN 30 AĞUSTOS 2018 PERŞEMBE
CUMHURİYET BAYRAMI 1,5 GÜN 28 EKİM 2018 29 EKİM 2018 PAZAR PAZARTESİ
ORUÇ NASIL AÇILIR?
Canan Karatay orucun zeytinle açılması gerektiği belirterek, şu açıklamada bulundu:
"Zeytinle açılacak oruç. Hz. Muhammet zeytinle açardı. Hurma nereden çıktı? Hurma tamamen endüstriyeldir. Hurma nereden geliyor, İsrail'den, Tunus'tan geliyor. Aklınızı başınıza alın. Kutsal kutsal diyerek, kutsallığı kullanarak bizi sömürüyorlar. Gözümüzü açacağız. Zeytin çok önemlidir. Zeytinle açılır, hafif su içilir, çay içilir şekersiz olmak şartıyla. Biraz peynir, biraz zeytin, sonra bir çorba. Ondan sonra da ne pişirildiyse o yenir. Bir de bu ilanlarda ben söyleye söyleye galiba kalktı. İftar sofrasında nur yüzlü neneler dedeler. Ortada bir tane gazlı içecek. Nereden çıktı kardeşim? Gelenek olan bu mudur? Böyle bir şey var mı, ayıptır günahtır. Bizim mercimek çorbamız var, soğuk ayranımız var, ayran çorbamız var taze naneyle yapılan, buğdayla yapılan. Bizim tarhanamız var. Bunlar dururken o koca şişele senelerce satıldı."
Prof. Dr. Canan Karatay, tüm bunların göz önünde bulundurularak iftar ve sahur yapılması gerektiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sabahları kalktığımız zaman ılık bir bardak su içmemiz gerektiği gibi, orucumuzu da ılık suyla açmalıyız. Çorba da sulu olduğu için rahatlıkla içilebilir. Ancak hazır çorbalar kesinlikle tüketilmemelidir. Evde pişirilmiş tarhana, mercimek, ezogelin, yoğurt çorbası, her türlü sebze çorbası veya yuvalama gibi çorbalar olabilir. Zeytinyağlı, naneli bir kase cacık içimizi ferahlatır. Uzun süre boş kalmış olan midemizi korumak amacıyla, suyun da çorbanın da ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına dikkat etmeliyiz. Orucumuzu ılık suyla açtıktan sonra, zeytin yağına pide batırıp, lezzetli ve sağlıklı bir yiyeceği tüketerek, gün boyu boş kalmış midemizi yormamış oluruz. Ancak zeytinyağının soğuk baskı ve sızma olmasına dikkat etmemiz gerekir. İftar sofrasında salata tabağı mutlaka olmalıdır. Bol miktarda doğal fermantasyon sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu, sızma zeytinyağı, sumak ve peynirli mevsim salatası hazırlanabilir. Cacık ve ayran da çok sağlıklıdır, istenildiği kadar tüketilebilir. Ayrıca yemek olarak köfte, sulu sebzeli et yemeği, zeytinyağlı yemekler, yeşil mercimek yemeği, dolma, sarma, karnıyarık, imambayıldı gibi her türlü ev yemeği yenebilir. Kırmızı et yemeği ve et kebabı, 2-3 kaşık bulgur pilavıyla birlikte tüketilebilir."
Akşam geç saatlerde tatlı yemenin doğru olmadığını, karaciğer ve pankreas yağlanmasını başlatıp, arttırdığını ve hazımsızlığın nedenlerden biri olduğunu dile getiren Karatay, tatlı yerine kuru yemişlerle mevsim meyvelerinden düşük glisemik karbonhidrat içerenlerin tüketilmesi halinde daha dinç kalınacağını söyledi. Prof. Dr. Karatay, iftar ile sahur arasında bol likit almanın şart olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu sürede limonlu şekersiz çaylarla limonlu bol su, ayran ve süt tüketilmelidir. İftarda kola gibi bütün asitli ve şekerli içeceklerden kaçınılması şarttır. İftardan sonra uzun yürüyüş yapmak da son derece faydalı olur."
ORUÇ AÇMA DUALARI
Allah'ım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Ey, bağışlaması bol Rabb'im, beni, ailemi, milletimi, devletimi ve inananları koru. Rahmetini, yardımını esirgeme ülkemizden. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver. Senin her şeye gücün yeter. Amin.
Bismillahi vel hamdü lillahi, Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ni hamdike tekabbel mini, inneke entes semiul alim.