Sakarya’da ilk, Türkiye’de ikinci olan empati istasyonu ziyaretçilerini bekliyor

(Özel Haber) Sakarya'da Hendek Belediyesi ile Hendekli görme engelli vatandaşların öncülüğünde kurulan Sakarya'da ilk, Türkiye'de ikinci olan Görme Engelliler...

Sakarya’da ilk, Türkiye’de ikinci olan empati istasyonu ziyaretçilerini bekliyor

(Özel Haber) Sakarya'da Hendek Belediyesi ile Hendekli görme engelli vatandaşların öncülüğünde kurulan Sakarya'da ilk, Türkiye'de ikinci olan Görme Engelliler Empati İstasyonu ziyaretçilerini bekliyor. 16 yaşında olan ve 6 aydır görme engelli olan Fidan Bozman, "Herkesin bu duyguyu tatmasını istiyorum, burayı yaşamadan hiç kimse bilemez, gözünüzü kapattığınızda ki karanlık değil bu böyle bir şey değil" dedi.

Hendek Belediyesi plan ve proje müdürlüğü ve Hendekli görme engelliler öncülüğünde engellileri anlamak için kurulan Görme Engelliler Empati İstasyonu Türkiye'de ikinci olma özeliğini taşıyor. Hendek Görme Engelliler Empati İstasyonu 5 bölümden oluşuyor. İlk olarak empati istasyonuna gelen vatandaşları, Empati İstasyonu Rehberleri kapıda karşılıyor. İstasyona alınan vatandaşlar görme engellilerin kullanmış olduğu beyaz bastonla yürüyor. Ardından görme engelliler tarafından kullanılan Braille alfabesi ile kitap okuyor. Daha sonrasında pazar yerine giderek alışveriş yapan vatandaşlar baston eşliğinde sinyalizasyon sistemi ile donatılmış trafik ışıklarından geçerek görme engelli vatandaşların bir nebze de olsa ne yaşadığını hissedebiliyor. Sakarya içinden ve çevre illerden gelecek misafirler hafta içi her gün ve hafta sonu saat 10.00 ile 16.00 arası istasyonu ziyaret edebilecek.

"Sakarya'da ilk, Türkiye'de ikinci istasyon"

Görme Engelliler Empati İstasyonu Rehberlerinden Yusuf Durdurmuş, engelli empati istasyonuna gelen misafirler tarafından görme engellileri daha iyi anlaşılabilmesi için böyle bir istasyon kurduklarını belirterek, "Biz Hendek Belediyesi Plan Ve Proje Müdürlüğü ile Hendekli görme engelliler olarak; görme engellilerin daha iyi anlaşılabilmesi için orta yaşlı, genç, yaşlı kesime hitap edebilmek için Görme Engelliler Empati İstasyonunu kurduk. Burası 5 istasyondan oluşmaktadır.

Buraya gelen misafirlerimiz öncelikle baston ile yürümeyi, ardından görme engellilerin kullanmış olduğu Braille alfabesini hissetmeyi yani Braille alfabesi ile yazılmış olan kitaplarımızı okumaya çalışıyorlar. Matematik işlemlerinde kullanmış olduğumuz abaküsü kullanmaya çalışıyor, toplama, çıkartma, bölme yapmaya çalışıyorlar. Ayriyetten yine baston kullanarak istasyonlar arası geçiş yapıyorlar, Zeki Cömert Parkında köprüden geçip oturuyorlar bankta. Oranın seslerini dinliyorlar, Hendek Pazaryerine giderek alışverişte bulunuyorlar. Oradaki ürünleri görüyorlar, ürünlerimiz, sebzelerimiz var pazaryerinde. Yine baston kullanarak misafirlerimiz trafik lambasından karşıdan karşıya geçerek görme engellilerin kullanmış olduğu sinyalizasyon sistemini deneyimliyorlar. En son ki istasyonumuzda da; kafeteryada misafirlerimize bazı ikramlarımızda bulunuyor ve orada sohbet ediyoruz görme engelliler ile alakalı bilgi veriyoruz kendilerine. Türkiye'de İstanbul Gayrettepe'de var bin 650 metrekare. Orası Karanlıkta Diyalog olarak geçiyor, bizim burası Hendek Empati İstasyonu olarak geçiyor, Türkiye'de ikincisi bu" dedi.

"Gözünüzü kapattığınızda ki karanlık değil bu"

16 yaşında olan ve 6 aydır görme engelli olan Fidan Bozman, kurulan istasyona herkesi davet ederek "16 yaşındayım ve görme yetimi kaybedeli 6 ay oldu. Kurulmuş olan empati istasyonunda hem rehberlik yapıyorum hem de buraya gelerek burayı ziyaret ediyorum. Bence buraya herkesin gelmesi gerekiyor. Ben önceden görmeme rağmen bu kadar olabileceğini düşünmemiştim, bir görme engelliye nasıl davranılır, nasıl yaklaşılır bilmiyordum. Şu anda görme engelli olmama rağmen hala bazı şeyleri kestiremiyorum benden önce ki görme engellilere karşı. Buraya gelip herkesin ben bu duyguyu yaşamasını tavsiye ederim.

Çünkü gerçekten insanlarımız bu konuda çok bilinçsiz. Herkesin bu duyguyu tatmasını istiyorum, burası hafta içi her gün açık. Herkes buraya gelip bir bilinç kazanmalı. Çünkü şunu unutmasınlar; her sağlıklı birey bir engelli adayıdır. Burayı yaşamadan hiç kimse bilemez, gözünüzü kapattığınızda ki karanlık değil bu böyle bir şey değil. Bir seferlik bir deneyim ama çok kalıcı bir deneyim olabilir" diye konuşu.

"Kısa bir sürede olsa onların ne yaşadığını anladım"

18 yaşındaki üniversite öğrencisi Yaren Eyüpoğlu ise, kurulan istasyonu ziyaret etmek için Sakarya merkezinden Hendek'e geldiğini söyleyerek, projenin farkındalık oluşturduğunu ifade etti. Eyüpoğlu, "Üniversite öğrencisiyim, ben Sakarya merkezde yaşıyorum, Hendek'te kurulan Görme Engelliler Empati İstasyonu'nu görmeye geldim. Buraya bütün halkımızı davet ediyorum, çünkü hepimiz birer görme engelli adayıyız. Buraya gelerek kısa bir sürede onların ne yaşadığını anlayabiliriz. Onlarla azda olsa empati kurarak duyarlılık kazanabiliriz. Burası sadece Hendek halkının değil bütün Sakarya ve çevre illerin de gelmesini istiyorum. Çünkü gerçekten çok farkındalık oluşturan bir proje" şeklinde konuştu.

Sakarya’da ilk, Türkiye’de ikinci olan empati istasyonu ziyaretçilerini bekliyor

Sakarya’da ilk, Türkiye’de ikinci olan empati istasyonu ziyaretçilerini bekliyor

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡