Şarbon vakası! Bir mahalle karantinaya alındı

Trabzon, Sürmene'nin Yemişli mahallesi şarbon vakası sebebiyle karantina altına alındı.

Şarbon vakası! Bir mahalle karantinaya alındı
 Haberler, Son Dakika Haberleri

Trabzon'un Sürmene ilçesinin Yemişli mahallesi şarbon vakası sebebiyle karantinaya alındı.

Edininlen bilgiye göre, Yemişli Mahallesinde kesilen bir büyükbaş hayvanın etinden yiyen birçok vatandaş rahatsızlandı. Rahatsızlanan kişiler hastaneye başvurdu. Kesilen hayvandan numune alınarak test yapıldı.

MAHALLE KARANTİNA ALTINA ALINDI

Yapılan testte etlerde şarbon mikrobuna rastlanıldı. Hayvanın dağıtılan etleri toplatılarak imha edilirken, mahalle bugünden itibaren karantina altına alındı. Mahalledeki hayvanlara koruyucu aşı yapılmaya başlanırken, etlerden yiyen vatandaşların tedavisinin sürdüğü bildirildi.

ŞARBON NEDİR?

Şarbon genellikle çiftlik hayvanlarını etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalığı kapmış hayvanlarla doğrudan temas kurulması halinde hastalık insanlara bulaşabilir. Hastalık doğrudan temas yoluyla olduğu gibi dolaylı temas yoluyla bulaşabilir.

Şarbonun insandan insana bulaştığı konusunda hiçbir kanıt yoktur fakat şarbon kaynaklı cilt lezyonlarına doğrudan temas edilirse bulaşıcı olabileceği düşünülmektedir.

Şarbona sebep olan bakteriler vücuda genellikle derideki bir yaradan girer. Bunun dışında , şarbonlu etleri yiyerek veya sporları soluyarak da bu hastalığa yakalanılmaktadır.

ŞARBONUN BELİRTİLERİ

DERİ ŞARBONU

Deri şarbonunda bakteri vücuda cildinizdeki bir kesik veya başka bir yaradan girer. Şarbonun en sık gözlenen formudur. Bütün şarbon vakalarının %95’i deri şarbonudur. Halk arasında çoban çıbanı olarak da bilinen deri şarbonunun en sık gözlenen belirtisi, böcek ısırığına benzeyen kızarıklığın, kısa bir süre içerisinde 6-9 cm çapını bulabilen ortası siyah deri yarasına dönüşmesidir. Bunun haricinde boğaz ve yakınındaki lenf bezlerinde şişkinlik gözlenebilir. Hastalığın en hafif formudur ve çok nadir olarak ölümcüldür. 

GASTROİNTESTİNAL (SİNDİRİM) SİSTEM ŞARBONU

Şarbon enfeksiyonunun bu şekli, şarbonlu bir hayvandan elde edilen az pişmiş eti tüketerek başlar. Belirtiler ve semptomlar şunları içerir:

Mide bulantısı
Kusma
Karın ağrısı
Baş ağrısı
İştah kaybı
Ateş
Hastalığın ilerleyen aşamalarında şiddetli, kanlı ishal
Boğaz ağrısı ve yutma zorluğu
Boyun bölgesinde şişiklik
Hastalık %60 oranında tedavi edilebilmektedir. Buna rağmen antibiyotik ve destek tedavilerine rağmen ölüm oranı %40’tır.

AKCİĞER ŞARBONU

Hayvan tüylerinin işlenmesi sırasında şarbon bakterilerinin sporlarının solunmasıyla bulaşır. En tehlikeli şarbon türüdür. Akciğer şarbonunun ilk belirtileri ve semptomları şunları içerir:

Boğaz ağrısı, hafif ateş, halsizlik ve kas ağrıları gibi grip benzeri semptomlar birkaç saat veya gün sürebilir
Hafif göğüs rahatsızlığı
Nefes darlığı
Mide bulantısı
Kan tükürme
Yutkunma sırasında ağrı
Hastalık ilerledikçe aşağıdaki semptomlar belirir:
Yüksek ateş
Solunum yetmezliği
Şok
Menenjit – (beyin ve omuriliğin iltihabı)

ENJEKSİYON ŞARBONU

Enjeksiyon şarbonu yeni ve şu ana kadar sadece Avrupa’da gözlenen bir şarbon türüdür. Yasadışı uyuşturucu (özellikle eroin) enjekte edilirken enjekte edilen maddenin içinde şarbon sporunun olmasından kaynaklanır. Enjeksiyon şarbonunun ilk belirtileri ve semptomları şunları içerir:

Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık (siyaha dönüşen bir alan olmadan)
Ciddi derecede şişkinlik
Hastalık ilerledikçe aşağıdaki semptomlar ortaya çıkar:
Şok
Çoklu organ yetmezliği
Menenjit

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡