16 kalem sebze çeşidinin üretiminde Samsun ilk sıralarda
Ülkenin sebze bahçesi olarak adlandırılan Samsun'un Bafra, Çarşamba, Vezirköprü Ovalarının yanı sıra il yüzölçümünün yüzde 40'ına yakınında sebze-meyve üretiliyor. Samsun; lahana ve karnabahar üretiminde 1'inci sırada yer alırken, taze barbunya, pırasa, turp çeşitleri, bal kabağı, tüm biber türleri, kırmızı pancar, brokoli, taze fasulye, karpuz, patlıcan, kavun üretiminde Türkiye'de ilk 10 sıra içerisinde bulunuyor. Ispanak, taze bezelye ve tüm marul çeşitlerinde de ilk 16 il arasında yer alıyor. Samsun'da 2022 yılında kesin TÜİK verilerine göre 406 bin 101 ton lahana üretildi. Bu Türkiye'deki lahana üretiminin yüzde 42,11'ine tekabül ediyor. Karnabahar üretiminde de lider olan Samsun'da Türkiye'deki üretiminin yüzde 25,6'sı karşılanırken, yılda 60 bin 98 ton karnabahar üretiliyor. Ayrıca 6 bin 577 ton barbunya, 21 bin 641 ton pırasa, 7 bin 610 ton turp, 5 bin 30 ton bal kabağı, 960 ton kırmızı pancar, 7 bin 500 ton brokoli, 20 bin 533 ton taze fasulye, 127 bin 490 ton karpuz, 22 bin 43 ton patlıcan, 57 bin 475 ton kavun, 5 bin 435 ton ıspanak, 1420 ton bezelye ve 7 bin 174 ton da marul üretiliyor.