Selçuk Balcı kimdir? Kaç yaşında? Nereli? Selçuk Balcı albümleri
Karadeniz müziğinin efsane sesi Selçuk Balcı 'Kuzeyin Oğlu Volkan Konak' programının ilk bölüm konuğu oldu. Peki Selçuk Balcı kimdir? Kaç yaşında? Nereli? İşte detaylar...
Karadeniz müziğinin efsane sesi Selçuk Balcı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler araştırmalarda bulunuyor. Peki Selçuk Balcı kimdir? Kaç yaşında? Nereli? İşte merak edilen soruların cevapları...
SELÇUK BALCI KİMDİR? NERELİ?
Selçuk Balcı, 1988 yılında Rize’nin Çayeli ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu doğduğu bu şehirde tamamladı. İlkokulu bitirdikten sonra ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşen Selçuk Balcı, çocukluğundan beri bağlama çalmasına rağmen lise yıllarında kemençeye merak saldı. Kendini bu konuda yetiştirdikten sonra birçok Karadenizli şarkıcıya kemençe çalarak eşlik etti.
Selçuk Balcı, 2011 yılında Kalan Müzik etiketiyle Patika isimli ilk albümünü çıkardı. 2 yıllık aranın ardından, 2013 yılında Mila isimli ikinci albümünü yine Kalan Müzik etiketiyle piyasaya çıkardı.
KAÇ YAŞINDA?
1988 yılında Rize'nin Çayeli ilçesinde dünyaya gelen Selçuk Balcı, 32 yaşındadır.
SELÇUK BALCI ALBÜMLERİ
Selçuk Balcı'nın 2011 yılında piyasaya çıkan Patika, 2013 yılında çıkan Mila ve 2016 yılında çıkan Felamur isimli albümü vardır.
PATİKA
Selçuk Balcı’nın Patika isimli ilk albümü Temmuz 2011 tarihinde Kalan Müzik etiketiyle piyasaya çıktı. Albümde 14 şarkı yer aldı. Albümde yer alan şarkıların tamamı Selçuk Balcı’ya ait. Albümün aranjörlüklerini Paul Dwyer, İhsan Eş, Kemal Sahir Gürel ve İlhan Yabantaş yaptı. Bunlar dışında Tayfun Şakalakoğlu, Cengiz Alkan’da albümde emek verdiler. Selçuk Balcı, Eylem Aktaş ile birlikte düet yaptı. Selçuk Balcı, albümün yapım sürecinin patika bir yolda yürümeye benzemesi sebebiyle isminin Patika olduğunu söyledi.
MİLA
Selçuk Balcı, Mila adlı 2. albümünü Ağustos 2013 tarihinde bir önceki albüm gibi Kalan Müzik etiketiyle piyasaya çıktı. Albümde 12 şarkı yer aldı. Bu albümde bulunan şarkılardan bir tanesinin sözlerini Selçuk Balcı’nın annesi yazdı. Albüm genel olarak Karadeniz yöresine ait anonim türkü ile horon melodilerinden ve Selçuk Balcı’nın kendi bestelerinden oluştu.
Selçuk Balcı, bugüne kadarki çıkardığı kişisel albümünün dışında birkaç film ve dizinin de müziklerini yaptı. Bizum Hoca, Moskova’nın Şifresi: Temel ve Benim İçin Üzülme gibi yapımlara kendi bestelerinden birkaç parça verdi.
FELAMUR
Mayıs 2016 tarihinde yine Kalan Müzik etiketi ile piyasaya çıktı. Albümde 12 şarkı yer aldı. Albümde 1 tane kemençe düeti (enstrümantal) eser bulunmaktadır. Albümde Niyazi Koyuncu, Resul Dindar, Selim Topsakal, Aydoğan Topal, Tanju Topal, Yusuf Aydın, Cengiz Alkan, Göksel Bektaş, Sevgi Bonabian, Anıl Türkyılmaz, Nursel Mumcu, Selçuk Balcı vokaldedir.
"LAZ" KİME DENİR? BÜTÜN KARADENİZLİLER LAZ MI?
Birden fazla, ayrı topluluğa "Laz" denir, deniyor. Şüphesiz, soruyu "'Laz' kime denir?" değil de "Laz kimdir?" diye sorsaydık -ki sonraki bölüm başlıklarından birinde onu da soracağız- yanıt tek ve belli bir topluma net bir işaretleme yapar şekilde olacaktı. Ancak biz şimdi kimlere "Laz" denildiğine ve kimlerin kendilerine "Laz" dediğine bir göz atalım.
"Laz" ortalama bir Türkiyeli için, en iyi ihtimalle Sinop'tan başlayarak -ki bunu Zonguldak'tan başlatanlar da vardır- Gürcistan sınırına kadar olan Karadeniz kıyı şeridindeki herkesi kapsayan bir addır, bu birinci "tanım".
İki, Gümüşhane'nin kuzeybatısı "Laz"dır. Üç, Posof halkı, komşu halklara göre "Laz"dır. Dört, bütün Pontos Elenleri/Rumları, diğer Yunan/Elen/Rum milletine göre "Laz"dır. Beş, İspirliler ve Erzurum'un kuzeyinde dağınık bir şekilde yaşayan Hemşinliler, diğer Erzurumlulara göre "Laz". Altı, Gürcistan'ın batısındaki Megreller "Laz"dır, hatta Acaristan-Guria insanları da öyle, o zaman yedi. Van'ın Pontos Rumcası anadilli Dönerdere köyü sakinleri "Laz"dır, sekiz. Dokuz, İran'da Hazar denizi kıyısında balıkçılık ve ev yapımı alkol kaçakçılığı yaparak geçinen ve haklarında hemen hemen hiçbir bilgiye sahip olmadığımız küçük bir topluluk da "Laz".
Gördüğünüz gibi "Laz kimliği" oldukça geniş bir topluluklar bütününe işaret edebiliyor. Ancak, Megreller ve Acara-Guria halkı dışındaki tüm toplumlar, algılardaki Karadenizli eşittir Laz formülüyle rahatça açıklanabilir.