Senatör nedir? Kenan Sofuoğlu kartvizitine neden 'senatör' yazdı?
Kenan Sofuoğlu'nun kartvizitine "senatör" yazması sosyal medyanın gündeminde.. Peki Senatör nedir?, Kenan Sofuoğlu kartvizitine neden 'senatör' yazdı? tüm detaylar haberimizde.
AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu İngilizce bastırdığı kartvizitte ‘senatör’ unvanını kullandı.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Meclis matbaası tarafından Sofuoğlu adına hazırlanan kartviziti Twitter’dan paylaştı.
Emir, emsal teşkil etmesi için kendisi için hazırlanmış kartviziti de paylaştı.
Emir için hazırlanan kartvizitte ‘milletvekili’ kelimesi için uygun çeviri olan ‘deputy’ kullanılırken, Sofuoğlu için büyük harflerle ‘SENATOR’ yazması dikkat çekti.
Kenan Sofuoğlu kartvizitine neden 'senatör'
Bu konuda henüz kendisinin bir açıklaması yok. Ancak sayın Sofuoğlu bir açıklama yaparsa buraya bu bilgi eklenecektir.
Senatör nedir?
Senatör Kelimesinin Kökeni : Fransızcadır.
1. Bazı ülkelerde yaş ve eğitimlerine göre seçilmiş parlamento üyelerinden oluşan meclis. 2. Üniversite yasasına göre seçilen ve rektör başkanlığında toplanan yüksek karar organı. 3. Senatörlerin toplandıkları yer. 4. tar. Eski Roma'da özellikle soylulardan oluşan yöneticiler meclisi.
senato İng. senate
Rektörün başkanlığında, öğretim görevi başında bulunan bir önceki rektör, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, her fakülte kurulunun kendi üyeleri arasından üç yıl için seçeceği ikişer profesörle üniversite ya da fakültelere bağlı her yüksek okulun yönetmeninden oluşan ve üniversitenin bütününü ilgilendiren yasa, tüzük ve yönetmelikleri hazırlamak, tüm üniversiteye ilişkin konular üzerinde karar vermekle görevli kurul.
senato İng. Senate
1. Çift meclisli parlamentolarda yasama meclisi. 2. Eski Roma'da gün görmüş soylulardan oluşan yöneticiler kurulu. 3. Hamburg, Bremen, Batı Berlin, Danzig gibi kimi kentlerin ve Hanza Birliğinin en yüksek yönetim organı.
Senato nedir?
Senatonun ne olduğunu ve tam olarak işlevini merak eden vatandaşlar, konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. Peki, senato nedir?
ABD'de yapılan seçimlerin ardından senatonun ne anlama geldiği pek çok kişi tarafından araştırılmaya başladı. İşte, senatolar hakkında merak edilen tüm ayrıntılar...
Senato, bazı ülkelerde yasama organının bir parçası olarak görev yapan kurumdur. Senatolar genellikle çift meclisli ülkelerde bulunur ve daha yüksek düzeyde olan meclise verilen isimdir. Senatoların asil üyelerine Senatör denir. Dünya tarihindeki ilk senato Roma'da M.Ö. 8. yüzyılda kuruldu ve M.S. 6. yüzyıla kadar devam etti. Ayrıca Bizans İmparatorluğu da Doğu Roma İmparatorluğu olarak M.S. 4. yüzyıldan başlayarak 13. yüzyılda 4. Haçlı Seferinin İstanbul'u işgal etmesine kadar senato kurumunu devam ettirdi.
Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya başta olmak üzere birçok ülkede senatolar yasama kurumunun bir parçası olarak görev yapmaktadırlar. Türkiye'nin öncül devleti olan Osmanlı İmparatorluğu'nda 1876 Anayasası ile Ayan Meclisi adıyla bir senato kurulmuş ve 1920 yılına kadar çeşitli aralarla görevini sürdürmüştür.
Türkiye'de 1961-1980 yılları arasında çift meclisli sistem yürürlükteydi ve TBMM, Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olmak üzere iki meclisten oluşuyordu. 1980 yılından sonra tekrar tek meclisli sisteme geri dönüldü ve senato kurumu 19 yıllık bir çalışma süresinden sonra Türkiye'de yürürlükten kalktı.