1 Mayıs 1977 tarihi önemi nedir? İşçi bayramı neden kutlanır? soruları herkes tarafından merakla aranıyor. İşçi ve emekçi Bayramı olarak tüm dünyada kutlanan 1 Mayıs'ın tarihi önemi ve neden kutlandığına dair detaylı bilgi haberimizde...
1 MAYIS 1977 TARİHİ ÖNEMİ NEDİR? İŞÇİ BAYRAMI NEDEN KUTLANIR?
Ülke çok sıkıntılı bir süreçten geçiyordu. Diyarbakır Emniyet Genel Müdürü Gaffar Okan’ın öldürülmesi, Anayasal anlaşmazlık nedeniyle ortaya çıkan ekonomik kriz ve Fazilet Partisinin Anayasa Mahkemesi kararı ile kapatılması ülke gündemine bomba gibi düşmüştü. Her ne kadar 1971 olayları işçi kesiminin yani DİSK’in (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) önünü kesmeye çalıştıysa da işçi hareketleri hiç durmadan eylemlerine devam ettiler.
Tarihler 1976 senesini gösterdiğinde İşçi Sendikaları gruplar halinde Taksim Meydanında 300.000 kişiyle 1 Mayıs İşçi Bayramını kutladılar. Fakat bu süreçten sonra işçi kesimi kendi arasında bölünmeye başladı. Özelikle darbeden sonra içeri atılan Sol liderlerin 1974 yılında affıyla birlikte iyice güçlenen gençlik farklı fraksiyonların etrafında toplanmaya başladı. İşte bu ayrışma “Kanlı Mayıs” için adeta bulunmaz bir fırsattı. Maocu (Çin) ve Moskovacı olarak bölünen kesim kendi yazılı mecmualarında birbirlerine düşmanca yazılarla 1 Mayıs 1977 yılında büyük bir oyunun içine sürüklendiler. Meydanda güvenlik 20 bin DİSK görevlisi tarafından sağlanacaktı. Ayrıca DİSK, 22 Nisan günü grupların atacağı ortak sloganları belirledi. Herkesin aklına gelen başına geldi. Saat 13’den itibaren Sol akın akın Taksim Meydanını doldurmaya başlamıştı.
Meydanda adeta iğne atsan yere düşmezdi. Sol’un bütün fraksiyonları oradaydı. DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler konuşmaya başlamıştı. Fakat aniden beşer dakika arayla iki el silah sesi duyuldu. Yüz binlerce insan birbirini eze eze kaçışmaya başladı. Daha ilk şok atlatılmadan Sular İdaresi ve İntercontinetal Oteli’nden (The Marmara Otel) kalabalığın üzerine uzun namlulu silahlarla ateş edilmeye başlanmıştı. Buda yetmezmiş gibi nerden geldiği bilinmeyen bir panzer alana girerek işçilerin üzerine su sıkarak insanları çiğnemeye başlamıştı. Bu kaçışmanın ortasında beyaz bir Renault marka arabadan göstericilerin üzerine kurşun yağdırılıyordu. Bu silahlı saldırılardan sonra 34 kişi hayatını kaybederken 126 kişi ise yaralanmıştı. Ölenlerden Meral Özkol adlı vatandaş panzerin altında ezilerek hayatını kaybetmişti. Ölen vatandaşların 5’i kurşunlanarak geri kalan 29 kişi ise ezilerek hayatını kaybetmişti. Yaralıların 39’u başından ve çeşitli yerlerinden silahla vurulmuşlardı. Olay hiçbir zaman tam olarak aydınlatılmadı. Ne Kazancı Yokuşundaki kamyon ne beyaz Renault nede İntercontinetal Otelden açılan ateşin kaynağı öğrenilemedi. Fakat olaydan bir gün önce otele CIA ajanlarının yerleştiği ve olaydan sonra kayıtların silinerek örtbas edildiği öğrenildi. Aynı dönemde MİT tarafından Başbakan Süleyman Demirel’e olası bir darbe için telkinde bulunuldu. İzleyen günlerde Bülent Ecevit’e İzmir’de Havaalanında suikast düzenlenince acilen Kara Kuvvetleri Komutanı 1 Haziran 1977 tarihinde emekliye sevk edildi.
Tarihten İlhan veren Anektodlar - Tarihin En korkunç Deneyleri
1975 yılından sonraki işçi hareketleri…
İpler kopma noktasına gelene kadar işçi kesiminin otoritesi olan TİP (Türkiye İşçi Partisi) kadrolarına 1975 yılından sonra komünist kökenli TKP (Türkiye Komünist Partisi) katılmaya başlamış ve etkinliği ele geçirmişti. Fakat bu gruplar arasındaki çatışma zamanla iktidar hırsı ile kanlı bıçaklı bir hal almıştı. Özellikle DİSK, komünist karakterini daha da belirginleştirerek işçi gruplarından Maocu (Çin) grubu tasviye etme çabasına girişmişti. 1 Mayıs 1977 olaylarında da bu grup meydana alınmamış ve çatışma çıkmıştı. Bu çatışmalar 1977 yılına kadar iyice tırmandı ve tarihin kanlı sayfalarına kara bir leke olarak kaydedildi.
1977 “Kanlı Mayıs”ı SOL içindeki kanlı bir hesaplaşma mıydı?
DİSK 1977 yılında aldığı bir iç anlaşma ile“Maocu” olarak nitelendirilen grubu Taksim Meydanına sokmamama kararı almıştı. Çünkü DİSK içinde TKP’nin büyük bir etkisi söz konusuydu. Bu olayların gölgesinde gruplar 1977 1 Mayıs kutlamaları için hazırlıklarını tamamlamıştı. Fakat kanlı olayın hemen ardından Sol’da meydana gelen bütün bu çatırdamalar herkesin aklına aynı soruyu getirdi. Bütün bu silahlı saldırılar acaba TKP ve Maocu grup arasındaki kanlı bir hesaplaşma mıydı?
DİSK’den daha sonra yapılan açıklamada gerçekten bir çatışma olmaması için Maocu grubun meydana alınmaması gerektiği yönünde bir karar alınmıştı. Fakat Maocu grup olarak bilinen Halkın Sesi/Aydınlık grubu meydana grup halinde değil, bireysel olarak katılacaklarını belirtiler. Diğer taraftan Maocu gruplardan Halkın Kurtuluşu, Halkın Yolu ve Halkın Birliği Taksim Meydanına gruplar halinde geleceklerini açıklamışlardı. Fakat gruplar arasındaki çatışma bunlardan da ibaret değildi. DEV-Yol ve Kurtuluş arasında da böyle çatışmalar yaşanmış ve hatta karşılıklı ölümler yaşanmıştı. Meydana bu iki ayrılıkçı gruplardan Dev-Yol Beşiktaş-Dolmabahçe; Kurtuluş ise Saraçhane-Tarlabaşı güzergahından gelerek olası bir çatışma önlenmiş oldu.
Gazete manşetlerinde “Kanlı 1 Mayıs”
Hürriyet: “MAYIS KATLİAMI 34 ÖLÜ” manşetini attı. Muhabir yazısında özellikle meydandan kaçanların ölmemek ve kurşunlanmamak için çil yavrusu gibi dağıldıklarının altını çizmiştir. Ayrıca 19:05 sularında gelen silah sesinin olayların başlangıcı olduğunu belirtmiştir.
Cumhuriyet: “1 Mayıs Kanlı Bitti” manşetleriyle yer vermiştir. Bu olaydan yıllar sonra suikast sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu köşesinde konuya korkusuzca değinmiştir. Mumcu’ya göre son yıllarda tırmanan olayların patlama noktası 1 Mayıs’tır. Adeta kirli ve gizli bir el planını adım adım uyguluyordu. Gazetenin 3 Mayıs tarihli bir haberinde ise olayla ilgili soruşturmada 453 kişinin gözaltına alındığı ve sorgulandığı belirtiliyordu. Ayrıca olay günü Sular İdaresi ve Intercontinental Oteli’nden ateş açan kişilerin bulunamadığı belirtilmiştir.
1 Mayıs kutlamaları illegal bir oluşum veya toplantı günü değildir!
İşçilerin birlik ve beraberliklerinin güçlendiği ve aralarındaki iletişim ve dayanışmanın artması için uluslar arası bir gün belirlenmişti. Fakat anlaşılanın aksine bu özel gün zoraki verilmiş bir gündür. Bu günün kazanılmasında ilk hareket Avustralya’da işçilerin günlük sekiz saatlik çalışma sınırı kazanmak için ayaklanmasıyla elde edilmişti. 1856 yılında Avustralya’daki işçilerin bu iş bırakma ve bir günlük eğlenme ve toplanma günleri klasik bir hal almaya başlamıştı. Aslında bu ilk kıvılcım büyük bir meşaleye adeta umut olmuştu. 21 Nisan olarak ayarlanan bu gün daha sonra Avustralya’da yer alan işçi kesimlerince klasik ve tekrarlanır hale geldi. Bu başkaldırı diğer kıtalardaki işçilere de ilham kaynağı oldu. Amerika’da yaklaşık 200 bin işçi sekiz saatlik işgünü sınırı için 1886 yılında yürüyüş ve iş bırakma eylemi yaptılar. Ayrıca bu dönemde işçiler arasında büyük bir birleşme ve dayanışma daha oldu. Daha önceleri siyahi vatandaşların parka girmesi yasakken Kentaki’de 6 bin siyahi ve beyaz vatandaş bir arada yürüyerek Ulusal Park’a girmişlerdir.
Bu işçi hareketlerinin ardından her zamanki gibi devrimlerin öncüsü olan Fransa yine sahneye çıkmıştır. 1889 yılında toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız temsilcinin önerisi ile 1 Mayıs’ın işçiler arasındaki ulusal dayanışma ve birlik günü olarak kutlanmasına karar verildi. Aynı yıl Avrupa’daki işçi hareketleri de giderek örgütlendi ve Uluslararası İşçiler Kongresi 400 delege ile toplandı. Bu kongrenin ilk konusu günlük çalışma süresinin sekiz saate indirilmesiydi. Kongrede Bordeaux’lu işçi temsilcisi 1 Mayıs’ı dünya çapında bir grev ve iş bırakma günü olarak kutlanmasını teklif etti. Bu teklife Fransız ve Amerikan temsilcilerden de destek geldi. Böylece 1 Mayıs 1890 yılında toplu grev ve iş bırakma kararı alındı.
Türkiye’de 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Kutlanması…
İlk kutlama 1 Mayıs 1923’te düzenlenmiştir. Bu önemli işçi günü 2008 yılının Nisan ayında “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmıştır. 22 Nisan 2009’da alınan kararla 1 Mayıs tekrar tatil günü olarak kabul edilmiştir. 1923 tarihinden sonra kitlesel olarak kutlamalar yasaklanmıştır. 1925 yılına gelindiğinde “Takriri Sükun Kanunu” çerçevesinde bu kutlamalar süresiz olarak kaldırılmıştır. Bu süreç böyle devam ederken 1935 yılına gelindiğinde 1 Mayıs “Bahar ve Çiçek Bayramı” olarak ücretsiz kutlanmasına karar kılınmıştır. 1976 yılına gelindiğinde işçi bayramı kitlesel olarak tekrardan kutlanmaya başlanmıştır.
Fakat 1977 yılına gelindiğinde olacaklardan habersiz yüz binlerce insan Taksim Meydanını doldurmuştu. Kutlamalar sırasında göstericilerin üzerine ateş açılması ile 34 kişi hayatını kaybetmiştir. Bütün bu karmaşa ülkeyi adım adım askeri darbeye götürüyordu. Ve en sonunda 1979 yılında Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. Fakat sokağa çıkma yasağına rağmen işçiler Mayıs kutlamalarını bırakmamışlardı. 1981 yılında darbenin gölgesinde kalan 1 Mayıs kutlamaları Güvenlik Konseyi tarafından yasaklandı. 1989 yılında ise bir polis memurunun açtığı ateş sonucu işçi olan Mehmet Akif Dalcı hayatını kaybetti. Bu dönemden sonra 1996 yılında işçiler Taksim Meydanı yerine Kadıköy’de toplandılar. Fakat polisler gösterticilerin üzerine ateş açarak 3 işçinin hayatını kaybetmesine neden olmuş ve büyük bir ayaklanma çıkmıştı. Çıkan olay ve işçi ölümlerinin ardından 2005 yılına kadar 1 Mayıs kutlamaları iptal edildi.
2007 yılında göstericiler bu sefer 1 Mayıs’ı daha farklı bir amaçla kullanacaklardı. Bu işçi bayramında 1977 yılında hayatını kaybeden işçiler anılacaktı. Kadıköy de toplanan gruplar gösterisine başladığında polisler taşkınlıklardan dolayı 580 vatandaşı gözaltına aldılar. 2001 yılında alınan bir kararla 1 Mayıs “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmaya başlandı. Fakat 1 Mayıs geldiğinde sendikalar ve hükümet tarafında uzlaşma sağlanamadı. 1 Mayıs günü hiçbir işçi Taksim Meydanına alınmayacaktı. Bütün işçi grupları ortak bir bildiri ile Taksim Meydanına yürüme kararı aldılar. Fakat güvenlik güçleri gruplara gaz bombası ve tomalarla müdahale edince zaman zaman çatışmalar çıktı. Polisin DİSK ve ÖDP binaları önündeki sert müdahalesi ve bir hastanenin aciline gaz bombası atması günlerce ülke gündeminde konuşuldu. Bu süreçten sonra ülke günlerce “Orantılı Güç” kavramını tartışır oldu.
1 MAYIS'IN TÜRKİYE'DEKİ TARİHİ ÖNEMİ NEDİR?
Osmanlı Devleti döneminde işçi örgütlenmesinin en gelişmiş olduğu yer Selanik'ti ve 1911 yılında burada tütün, liman ve pamuk işçileri, 1 Mayıs gösterisi düzenleyerek bu günü kutladılar. 1912 yılında İstanbul`da ilk defa 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti.
1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak "İşçi Bayramı" ilan edildi.
1924`te hükümet kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı.
1925`te çıkan Takrir-i Sükun Yasası, İşçi bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar bu yasak geçerliliğini korudu.
1935 yılında 1 Mayıs`a "Bahar ve Çiçek Bayramı" adı verildi ve ücretsiz tatil günü ilan edildi.
Türkiye Cumhuriyeti döneminde işçi hareketleri yüzyılın ikinci yarısından itibaren ivme kazandı.
1976 yılında uzun yıllar sonra ilk defa geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması Taksim`de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`nun organizasyonu altında gerçekleşti.
1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı'nda yaklaşık 500 bin kişiyle en geniş katılımlı 1 Mayıs toplantısı düzenlendi. Ancak, göstericilerin üzerine ateş açıldı ve göstericilerden 34'ü, yaralanarak ve üstlerine ateş açılması sonucu çıkan izdihamda ezilerek öldü. 1977 yılının 1 Mayıs günü, tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti. Askeri darbe hazırlığı olarak yapıldığı MİT tarafından Başbakan Süleyman Demirel'e rapor edilince, Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun derhal re'sen emekliye sevkedildi.
1978'de yüzbinlerce kişi tarafından Taksim Meydanı'nda kutlandı.
1979`da Sıkıyönetim Komutanlığı İstanbul`da miting yapılmasına izin vermedi, sokağa çıkma yasağı ilan etti.
1981`de Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayıs`ı resmi tatil günü olmaktan çıkardı.
1996`da Taksim Meydanı'nın yasaklı olduğu gerekçesiyle Kadıköy`de düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 150 bin kişi katıldı.
2006 yılında en geniş katılımın yaşandığı ilçe Kadıköy oldu. Çeşitli sendikalar ve gruplar saat 12:00 sularında Rıhtım Caddesi`ne yürüdü. Düzenlenen miting sonrası saat 16:00 sularında gruplar tamamen dağıldı.
2007 yılında 1 Mayıs'ı tekrar Taksim'de kutlayarak aynı zamanda 1977'de olan olayları anmak için zorla girmeye çalışan grupları polis durdurmaya çalıştı.
2008 Nisan'ında, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edildi.
2009 Nisan'ında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen önergeden sonra 1981'den sonra tekrar resmi bayram olarak kabul edildi.
Bu tarihten beri de tatil ilan edilen '1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü' güvenli olarak belirlenen alanlarda kutlanıyor.
1 MAYIS ÖZEL SEKTÖRE TATİL Mİ?
1 Mayıs’ta işçi çalıştırmak yasak değil ama parasını vermek şartıyla
“1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde çalışmak zorunda kaldık, tatil değil miydi?” gibi çok sayıda soru geliyor. Biz de konuyu netleştirelim istedik. Özel sektör 29 Ekim dışındaki günlerde parasını ödemek ve rızasını almak koşuluyla işçi çalıştırabilir.
Görüldüğü üzere sadece 29 Ekim günleri işyerlerinin kapatılması zorunludur, ama diğer tatil günlerinde özel sektör işyerleri işçi çalıştırabilir. Tabii fazla mesai ve tatil-bayram ücreti ödemek kaydıyla. İşçinin çalışması ise kendi rızasına bağlıdır.
Madde 47 Bu kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.”
Her iki madde birlikte değerlendirildiğinde de; işçi çalışmasa bile genel tatil ve bayram için bir günlük yevmiyesini alır. Ayrıca bir de çalıştırılırsa bir yevmiye daha alır. Üstüne bu günlerde fazla mesai de yaparsa normal yevmiyesi 1.5 katı hesaplanır.
Bir önceki yazımız olan Belediyelerde Kadroya Geçen Taşeronlar 52 Günlük Tediye Alacak mı? başlıklı makalemizde belediye işçileri tediye alacak mı, belediye taşeron tediye ve belediye taşeronları 52 tediye hakkında bilgiler verilmektedir.
1 MAYIS'TA BAKIRKÖY BÖLGESİNDE TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR HANGİLERİ?
İsmail Erez Bulvarı ile bu yollara çıkan tüm cadde ve sokaklar
Olgunlar sokak ile bu yollara çıkan tüm cadde ve sokaklar
İncirli Caddesi Tunaboylu Sokak ile E5 arası ve bu yollara çıkan tüm cadde ve sokaklar
Ekrem Kurt Bulvarı E5'e katılım ile Veliefendi Hipodrom Ana Giriş Kapısı arası kapalı ve bağlı tüm cadde ve sokaklar
D100 Güney Yanyol Bakırköy Cezaevi katılım ile Otomol katılım arası
Bahçesaray Sokak ve bu sokağa çıkan tüm cadde ve sokaklar
1 MAYIS'TA ALTERNATİF GÜZERGAHLAR NERELER?
Yüce Tarla Caddesi
İstanbul Caddesi
Rauf Orbay Caddesi
1 MAYIS'TA BEYOĞLU-BEŞİKTAŞ-ŞİŞLİ BÖLGESİNDE TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR
Beyoğlu- Tarlabaşı Bulvarı
Beyoğlu-Mete Caddesi
Beyoğlu-Gümüşsuyu Caddesi
Beyoğlu-Sıraselviler Caddesi
Şişli-Halaskargazi Caddesi
Şişli- Cumhuriyet Caddesi
Şişli - Ortaklar Caddesi
Şişli- Aytekin Kotil Caddesi
1 MAYIS ALTERNATİF GÜZERGAHLAR
Unkapanı Köprüsü ve Perşembe Pazarı'ndan gelen akım Kasımpaşa ve Karaköy istikametine yönlendirilecek
Kasımpaşa'dan gelen akım Tuz Ambarı Işıklardan Hasköy ve Karaköy istikametine yönlendirilecek
Dolmabahçe Gazhane Caddesinden gelen akım Gümüşsuyu'na verilmeden Beşiktaş ya da Karaköy istikametine yönlendirilecek.
Şişhane'den gelen akım Kasımpaşa ve Unkapanı Köprü istikametine yönlendirilecek.
Defterdar Yokuşu'ndan Taksime Çıkan Yol Kapanacak (Firuzağa Meydan) Akım Akarsu Yokuşu ve Taktaki Yokuşu istikametine yönlendirilecek.
Mebusan Yokuşu Caddesi çıkış istikameti Meclis-İ Mebusan Caddesiyle kesişim noktasından kapatılarak, akım Karaköy istikametine yönlendirilecek.
Halaskargazi Caddesi kapatılacak, alternatif olarak Abide-İ Hürriyet Caddesine yönlendirilecek.
Ergenekon Caddesinden gelen akım Dolapdere Caddesine yönlendirilecek. Halaskargazi Caddesine yönlendirilmeyecek.
Dolapdere Caddesinden gelen akım Irmak Caddesinden Kasımpaşa istikametine geri çevrilecek. Yedi Kuyular istikametine yönlendirilemeyecek.
Beytaman ışıklardan kapama yapılacak ve Şişli istikametine yönlendirilmeyecek.
Aytekin Kotil Caddesinde kapama yapılacak, akım Şişli istikametine yönlendirilmeyip Mecidiyeköy istikametine yönlendirilecek.
Rumeli Caddesinden gelen akım Abide-İ Hürriyet Caddesine yönlendirilecek.
Riz Cartron Otel Önünden kapama yapılacak, akım Mete Caddesine gönderilmeyecek.
Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Fatih ve Kadıköy'de başta olmak üzere il genelinde Saat 06.00'dan itibaren emniyet tedbirleri uygulanacak.
Ayrıca; Osmanbey Metro İstasyonu-Taksim Metro İstasyonu-Şişhane Metro İstasyonu-Kabataş-Taksim Finüküler Hattı-Karaköy-Tünel Finüküler Hattı yolu trafiğe kapatıldı.
1 MAYIS KUTLAMALARI NEREDE OLACAK İL İL?
İSTANBUL
İstanbul’daki 2019 1 Mayıs’ı, Bakırköy Pazar Alanında saat 12.00’de kutlanacak.
Adana'da 1 Mayıs günü saat 14.00'te Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde bir araya gelecek yurttaşlar, Uğur Mumcu Meydanı'na yürüyüyecek ve burada miting düzenlenecek.
ADIYAMAN
Adıyaman'da saat 11:00’de itfaiye önünde toplanılarak Mustafa Yücel Özbilgin Parkı’na doğru yürüyüşe geçilecek. Saat 12:00’de ise Mustafa Yücel Özbilgin Parkı’nda miting gerçekleştirilecek.
ANKARA
Ankara'da 1 Mayıs saat 13.00'te Tandoğan Meydanı'nda düzenlenecek mitingle kutlanacak.
ANTALYA
Antalya'da yurttaşlar, Aydın Kanza Parkı'nda bir araya gelerek Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecek. Cumhuriyet Meydanı’ndaki miting 14.00’te başlayacak.
Alanya’da ise Kuyular Meydanı’nda başlayacak yürüyüşün ardından İskele Meydanı’nda saat 12.00'de miting yapılacak.
Kaş’ta da saat 15.00’te ilçe merkezinde kutlama düzenlenecek.
ANTEP
Antep'te 1 Mayıs saat 11.30'da Kırkayak Parkı'nda düzenlenecek mitingle kutlanacak.
AYDIN
Aydın'da 1 Mayıs günü Taşköprü'de Aydın Büyükşehir Belediyesi arkasında saat 15.00'te bir araya gelecek yurttaşlar, miting için Atatürk Meydanı'na yürüyecek.
Didim ilçesinde saat 10.00'da Didim Belediyesi önünde toplanılacak ve miting için Cumhuriyet Kent Meydanı'na yürüyüş düzenlenecek.
Söke ilçesinde Sibaş işçileri, Akçakonak Köy Meydanı'nda saat 12.00'de bir araya gelecek. Söke merkezde de saat 11.00'de Hükümet Meydanı'nda basın açıklaması yapılacak ve daha sonra Sibaş işçilerinin düzenlediği mitinge katılım sağlanacak.
BALIKESİR
Balıkesir’de 1 Mayıs’ta bu yıl, Balıkesir merkez, Bandırma, Edremit, Burhaniye, Ayvalık ve Gömeç ilçelerinde ayrı ayrı altı yerde etkinlikler düzenlenecek.
Balıkesir merkezde 1 Mayıs saat 10.30’da Çarşamba Pazarı'nda kutlanacak.
Edremit ilçesinde daha önceleri iki ayrı yerde yapılan etkinlikler, bu yıl Birleşik Kamu İş’e bağlı sendikaların da katılımıyla tek bir alanda birlikte kutlanacak. Edremit Demokrasi Platformunun ortaklaştırdığı 1 Mayıs kutlaması vergi dairesi önünde saat 10.00’da başlayacak. Edremit’teki etkinlikte Leman Sam da bir konser verecek.
Ayvalık’ta 1 Mayıs kutlaması saat 11.00’de öğretmenevi önünde başlayacak. Kutlamada Batista grubu sahne alacak.
Diğer ilçelerdeki 1 Mayıs kutlamalarının yer ve saatleri ise şöyle:
Burhaniye: Saat 15.30’da Eski Kütüphane önü.
Bandırma: Saat 10.30 İDO önü.
Gömeç: Saat 12.30’da Sadettin Baycan Parkı’nda toplanma
BURSA
Bursa'da saat 13.00'te Eski Atatürk Stadyumu önünde bir araya gelecek işçi ve emekçiler 14.00’te Çarşamba’dan Kent Meydanı’na yürüyecek. Miting saat 15.00'te Kent Meydanı'nda gerçekleşecek.
ÇANAKKALE
Çanakkale'de işçi ve emekçiler, saat 13.00’te eski salı pazarında bir araya gelecek. Buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş yapılacak.
ÇORUM
Çorum'da saat 11.00’de Pirbaba Çamlığı önünde bir araya gelen işçi ve emekçiler Saat Kulesi meydanına yürüyercek. Miting saat 12.00’de başlayacak.DENİZLİ
Denizli’de 1 Mayıs günü saat 12.00’de Çınar Meydanı’nda toplanılacak. Saat 13.00’te Tarım İl Müdürlüğü önünden miting alanına yürüyüş yapılacak.
DERSİM
Dersim'de saat 12.30'da Seyit Rıza Meydanı'nda miting düzenlenecek.
DİYARBAKIR
Diyarbakır'da miting, saat 13.00’te İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek.
EDİRNE
Edirne'de saat 11.00'de Şükrüpaşa İlkokulu önünde toplanacak yurttaşlar, Saraçlar'a yürüyecek.
ELAZIĞ
Elazığ’da saat 12.00'de Hozat Garajı'nda bir araya gelecek yurttaşlar, saat 13.00'te düzenlenecek miting için Perşembe Pazarı'na yürüyecek.
ESKİŞEHİR
Önceki yıllarda iki farklı programın organize edildiği Eskişehir'de bu yıl tek program düzenlenecek. Saat 10.00'da Atatürk Migros karşısında bir araya gelecek yurttaşlar, Odunpazarı Meydanı'na yürüyecek. Meydanda düzenlenecek mitingin ardından Abdal Haluk Tolga İlhan, konser verecek.
HATAY
Hatay'da İskenderun ve Antakya'da olmak üzere iki ayrı kutlama yapılacak.
İskenderun'da saat 15.00'te Evlendirme Dairesi önünde bir araya gelecek yurttaşlar, miting için sahildeki Anıt Meydanı'na yürüyecek.
Antakya'da ise saat 16.00'da Doğuş Okulları önünde toplanılacak.
İZMİR
İzmir'in birçok ilçesinde toplanma yerlerinde bir araya gelecek işçi ve emekçiler, saat 14.00'te Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenecek mitinge katılacak. Dikili'de ise saat 15.00'te Ecevit Meydanı'nda etkinlik düzenlenecek.
İlçelerdeki toplanma yerleri ve saatleri şöyle:
Çiğli: Çiğli Kasaplar Meydanı, saat 10.30
Karşıyaka: Karşıyaka Belediyesi önü, saat 10.30
Bornova: Bornova Meydanı, saat 10.30
Buca: İlçede Genel-İş'e üye temizlik işçileri saat 10.00’da Heykel'de bir araya gelip Buca Belediyesi önüne yürüyecek. Saat 10.30’da belediye önünde kutlama yapılacak.
Aliağa: İlçede saat 8.30'da Petrol-iş Sendikası Aliağa Şube önünde bir araya gelecek işçi ve emekçiler, Demokrasi Meydanı'na yürüyüp burada açıklama yapacak. Saat 10.45'te ise Gündoğdu Meydanı'na hareket edilecek.
Menemen: İlçede kadınlar, saat 10.30'da Kent2 Cemevi önünde bir araya gelecek. Saat 11.00'de ise Menemen Metro önünden Gündoğdu Meydanı'na geçilecek.
KAYSERİ
Kayseri’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki Mimar Sinan Parkı içinde yapılacak miting saat 16.00’da başlayacak.
KOCAELİ
1 Mayıs Kocaeli'de Gebze ve İzmit olmak üzere iki farklı noktada kutlanacak.
Türk-İş'in İzmit'e yaptığı çağrı nedeniyle Marmara'nın diğer illerinden de katılım beklenen miting için toplanma yeri Doğu Kışla Kapalı Pazar Alanı, toplanma saati ise 10.00. Alandan Perşembe Pazarı'na (15 Temmuz Milli İrade Meydanı) yürüyüş düzenlenecek. Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü de 1 Mayıs'ta İzmit'te olacağını duyurdu. Ayrıca CHP'nin de mitinge katılım sağlaması bekleniyor.
Gebze'de her yıl Gebze Sendikalar Birliğinin düzenlediği 1 Mayıs kutlamaları bu yıl dağılmış durumda. Ancak Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü, Gebze'de kutlama yapılması çağrısı yaptı. Emek Partisinin çağrısıyla Gebzeli işçi ve emekçiler saat 16.00'da Trafo Meydanı'nda toplanacak ve saat 17.00 itibarıyla Kent Meydanı'na yürüyecek.
MALATYA
Malatya'da saat 11.00’de Emeksiz'de alt geçit çıkışında toplanacak yurttaşlar, saat 12.00’de başlayacak miting için Emeksiz Meydanı'na yürüyecek.
MANİSA
Manisa'da saat 11.00'de Sultan önünde bir araya gelecek yurttaşlar, saat 13.00'de başlayacak miting için Cumhuriyet Meydanı'na yürüyecek.
MERSİN
Mersin'de saat 16.00'da Tevfik Sırrı Gür Stadyumu'nda bir araya gelinecek ve saat 17.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda miting düzenlenecek.
Ayrıca Tarsus'ta da saat 14.00'te Aznakay Parkı'nda bir araya gelecek işçi ve emekçiler, miting için Cumhuriyet Meydanı'na yürüyecek.
ŞIRNAK
4 yıl sonra ilk kez 1 Mayıs kutlamaya hazırlanan Şırnak'ta Dörtyol Kavşağı, Sanat Sokağı ve Cizre Otogarı’nın yanındaki alan için başvuru yapıldı, Valiliğin yanıtı bekleniyor.
TEKİRDAĞ
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde saat 13.00'te eski Carfour önünde toplanacak işçi ve emekçiler, saat 15.00'te düzenlenecek miting için Atatürk Meydanı'na yürüyecek.
VAN
Van'da saat 11.00'de Musa Anter Parkı Kültür Kavşağı'nda kutlama düzenlenmesi için başvuruda bulunuldu. Ancak Valilik kentte eylem yasağı ilan etti.
ZONGULDAK
Zonguldak'ta 1 Mayıs, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), KESK Zonguldak Şubeler Platformu ve Zonguldak'ta bulunan demokratik kitle örgütleri ile birlikte Madenci Anıtı'nda saat 14.00'te kutlanacak. 1 Mayıs mitingi öncesinde İstasyon Caddesi'nde saat 12.30 toplanılacak ve Madenci Anıtı’na yürünecek. Madenci Anıtı’ndaki 1 Mayıs kutlamasında sanatçı İlkay Akkaya konser verecek.