120 milyon doz aşı ne işe yarar? Bilim insanları yorumladı: Değil tünelin ucundaki ışığı görmek, tünelden bile çıkarır!
BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin'in verdiği 120 milyon dozluk aşı sözünün ardından tüm vatandaşlarda yeni umutlar yeşerdi. Bilim insanları, bu kadar aşının Türkiye'ye yararını anlatırken 'Bırakın tünelin ucundaki ışığı görmeyi, ülkeyi tünelden çıkarır" ifadelerini kullandı.
116
Çin'in Vuhan kentinden başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, virüse karşı en etkili aşılardan bir tanesine imza atan Türk bilim insanı ve BioNTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin'in Türkiye'ye 120 milyon doz aşı sözü, vatandaşlarda umut kaynağı haline geldi. Konuyu değerlendirmeye alan bilim insanları, aşı miktarı hakkında, "Bu miktarda bir aşı bırakın tünelin ucundaki ışığı görmeyi, ülkeyi tünelden çıkarır" ifadelerini kullandı.
Hürrriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, Prof. Dr. İsmail Balık tarafından yapılan yorumda, Prof. Dr. Şahin'in verdiği 120 milyon doz aşı sözünün, Kovid süreci ile alakalı en müjdeli haber olduğu belirtildi.
316
Şahin'in bu duruma etkisini de ele alan Balık, "O olmasa bize bu derece yüksek miktarda aşı verilmeyebilirdi" dedi.
416
"Tünelin ucundaki ışık artık daha yakın ve büyük şekilde görülmeye başladı. Dolayısıyla, artık ikinci dozu stoklamaya ihtiyaç olmadan elimize her gelen aşıyı hızlı bir şekilde uygulayarak günlük aşı sayımızı 400 binlerden bir milyonlara kadar çıkarma ve sonbahara aşı yoluyla toplum bağışıklığını sağlama şansına erişmiş olacağız.
516
Vefat sayımız ile ağır enfeksiyonu ortadan kaldırabileceğiz" şeklinde konuşan Balık, umutların boşa olmadığını da böylelikle kanıtlamış oldu.
616
"DOĞRU BİLGİLENDİRME YAPILMASI GEREKİYOR"
Prof. Dr. Murat Akova ise 120 milyon doz aşının, 60 milyon kişinin aşılanması anlamına geldiğini vurgulayarak, "Bu da Türkiye nüfusunun yüzde 70’ten fazlası ediyor.
716
Böyle bir aşılama Türkiye’yi oldukça rahatlatır. Bu miktardaki aşı ile ABD’nin yaptığı gibi 12 yaş üstü genç yetişkin çağındakilere de aşı uygulama stratejisi gerekebilir.
816
Aşı karşıtlığını engellemek için ise toplumu aydınlatma konusunda geniş bir bilgilendirmeye ihtiyaç duyulacak. Toplumda sözünü dinletecek isimlerle doğru bir bilgilendirme yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
916
"TÜNELDEN ÇIKARIZ BİLE"
"Eğer 120 milyon doz aşı gelirse ki bunun yanında gelecek olan Çin ve Rus aşısı da olursa bağışıklama düzeyi yüzde 70’lere ulaşır ve tünelin ucundaki ışık görülür.
1016
Hatta ondan da öte tünelden çıkarız bile." şeklinde konuşan Akova, 120 milyon dozun gelmesi halinde 12 yaş üzeri çocukların da aşılanabileceğine, böylelikle gelecek yıl okullarda yüz yüze eğitime rahatlıkla başlanabileceğine dikkat çekti.
1116
Aşı karşıtlığını önlemenin en önemli yolunun bilgilendirme olduğunu ifade eden Kurugöl, "Aşının hastaneye yatış ve ölüm oranlarını nasıl azalttığı açıklanırsa aşı karşıtlığı da azalır" dedi.
1216
Prof. Dr. Barış Otlu da, gelecek aşı miktarının yeterli bağışıklığı sağlayabilecek miktarda olacağını belirterek, şunları söyledi:
1316
"Sonuçta Çin ve Rus aşısı da gelecek. Ayrıca Türk aşısının faz-3 çalışmalarına başlandı. Sonbahardan itibaren kendi yerli ve milli aşımız da kullanıma girebilir.
1416
Dolayısıyla salgınla mücadelede kendimizi daha da güvende hissedeceğiz. Aşı karşıtlığı ülkemize özgü bir durum değil.
1516
Ama inanıyorum ki aşı karşıtları Kovid'den önce de aşı karşıtıydı. Büyük ihtimalle bu salgın fikirlerini değiştirmiştir.
1616
Aşının güvenlik testleri eş zamanlı olarak tüm dünyada yapıldı. Aşı karşıtlığının çok aza indiğini düşünüyorum."