Devletin içine sızan ve darbe yaparak yönetimi ele geçirmeye çalışan terör örgütü FETÖ, 15 Temmuz 2016'da darbe girişiminde bulunmuştu. Türkiye tarihinde önemli günlerden olan 15 Temmuz'da düzenlenen törenlerle şehit ve gazilere minnet sunuluyor. Hain girişimin yarın (15 Temmuz) itibariyle 4.yılı olacak. Hafta içine denk gelen ve koronavirüs salgının devam etmesi nedeniyle 15 Temmuz sokağa çıkma yasağı var mı? sorusu akıllara geldi. İşte detaylar...
15 TEMMUZ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI?
15 Temmuz Çarşamba günü sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağına ilişkin bir açıklama bulunmuyor. Sağlık Bakanlığının verdiği yetkiyle İl Hıfzıssıhha Kurullarının alacağı karara göre sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı duyurulacak.
15 TEMMUZ RESMİ TATİL Mİ?
15 Temmuz günü 2017 yılında Demokrasi ve Millî Birlik Günü adıyla resmi tatil olarak ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuya ilişkin olarak,"Her 15 Temmuz şehitlerimizi ve gazilerimizi anma günü olarak tatil ilan edilecektir" demişti.
15 TEMMUZ'DA NE OLDU?
Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğini ele geçirmek Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) üniforma giymiş teröristlerinin Türkiye Cumhuriyeti ve seçilmiş hükümete karşı devletin emanet ettiği silahları vatanın öz evlatlarına doğrultarak kalkıştığı darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçti.
Ülkenin başta askeriye ve emniyet olmak üzere birçok kurumuna sızarak gerçek emellerini 15 Temmuz 2016'da açığa çıkaran ve 251 kişiyi şehit eden FETÖ'nün kanlı darbe girişimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine Türkiye'nin dört bir tarafında demokrasiye sahip çıkmak adına meydanları dolduran vatandaşların desteği ve çabasıyla bertaraf edildi.
16 Temmuz saat 03.00'te yapmayı planladıkları darbe girişimini Genelkurmay'daki hareketliliği görerek panikleyip 15 Temmuz 20.30'a çeken FETÖ'nün üniforma giymiş teröristlerinin ülkeye yaşattığı en kanlı gecenin merkezi başkent Ankara oldu.
Ankara'daki Akıncı Üssü'nden yönetilen darbe girişiminde, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da aralarında bulunduğu birçok komutan alıkonuldu.
HAİNLER BİRÇOK YERİ BOMBALADI
Tank ve zırhlı araçların kışla dışına çıktığı gecede, FETÖ üyesi pilotların kullandığı savaş uçakları TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Emniyet ve TÜRKSAT'ı bombaladı.
Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmış FETÖ mensubu ve bu örgütü destekleyen 8 binin üzerinde askeri personel, 35 uçak, 3 gemi, 37 helikopter, 74'ü tank 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silahın kullanıldığı darbe girişimi, Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak düştü.
Girişimin yönetim merkezi Akıncı Üssü'nün de bulunduğu başkentte 15 Temmuz 2016'da "kara" bir gece yaşandı.
Olayın yaşandığı tarihte Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olan Fahri Kasırga ile Genelkurmay Başkanlığı yapan Orgeneral Hulusi Akar'ın da aralarında bulunduğu birçok komutan darbecilerce alıkonuldu. Şehrin semalarında alçak uçuş yapan savaş uçakları TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Özel Harekat Başkanlığı ve TÜRKSAT'ı bombaladı.
Ayrıca kentin farklı yerlerindeki birçok birlikteki tank ve zırhlı araçlar da kışla dışına çıktı.
Ertesi gün öğle saatlerine kadar süren olaylara vatandaşlar kahramanca direndi.
TÜRK HALKI DARBE GİRİŞİMİNİ BASTIRDI
O dönem Başbakan olan Binali Yıldırım, 16 Temmuz'da saat 12.57'de Çankaya Köşkü'nde yaptığı açıklamayla hain darbe girişiminin bastırıldığını duyurdu.
Darbe teşebbüsüne karşı ülkenin her köşesinde Türk milletince gösterilen direniş ve kararlı duruş, "demokrasinin zaferi, milletin büyük destanı" olarak tarihteki yerini aldı.