16 Şubat 2018 Dolar/TL Bugün Ne Kadar Oldu

Euro/TL, Cuma günü erken saatlerde 4.7354 seviyesine ulaşarak tarihi rekorunu tazeledi. Dolar dünün seyrinde devam ederek 3,76'da görülüyor. 16 Şubat 2018 cuma günü piyasaların GÜNCEL durumunu haberimizden öğrenebilirsiniz.

ABD ile gerçekleştirilen temaslarla dolar ve euroda bir değişiklik görülüp görülmediği merak ediliyor.  Euro dün tarihi yükselişini sürdürürken Dolar üç yılın en düşük seviyesine indi.

Dolar, piyasadaki kötümser unsurların ABD para biriminin artan Hazine tahvili faizlerinden alabileceği desteğin önüne geçemsiyle birlikte iki yılın en sert haftalık düşüşüne yöneldi ve Cuma günü Döviz sepeti karşısında üç yılın en düşük seviyesine indi.

DOLAR/TL BUGÜN NE KADAR? PİYASA ÖZETİ

Dolar fiyatlamasında ABD ile ilişkilerin seyri piyasalarda yakından izlenirken, dolarda küresel değer kaybı TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel değerlenmesini sağlıyor.

Bir bankacı, "Enflasyon yüksek de gelse doların zayıf görünümünü değiştirmesi kolay değil. ABD bütçesi, diğer ekonomilerin de büyüyor olması ve küresel olarak faizlerin yükselmesi gibi unsurlar dolarda değerlenmeyi engelliyor. Bu da gelişmekte olan piyasalara olumlu yansıyor" dedi.

ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 3 seviyesine yükselmesine ve hisse senedi piyasalarındaki yükselişe rağmen analistler dolardaki negatif seyri açıklamakta zorlanıyor. Bazı analistler ABD'de hükümetin harcamalarını artıracak olması ve geniş vergi  indirimlerinin yapılacağı bir ortamda ikiz açık verilebileceği endişelerinin dolardaki kaybın nedenleri arasında gösteriyor.

ABD'de dün enflasyonun Ocak'ta beklentilerin üzerinde gelmesi Fed'in bu yıl dört faiz artırımı yapabileceği beklentilerini güçlendirmiş ve dolar yükselmişti. Ancak hareket hızlı bir şekilde terse döndü ve dolar endeksi üç haftanın en kötü günlük performansını kaydetti.

Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer

Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.

Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.

Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”

Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.
 
Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.  
Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.

Ekonomi Haberleri