189 gönüllünün aşılaması tamamlandı: Yerli aşıda son durum ne? Yan etkisi var mı?
Yeni tip koronavirüs salgınına karşı geliştirilen yerli aşıda ikinci faz çalışmalarına geçildi. Bu kapsamda 189 gönüllünün aşılamasının tamamlandığını belirten Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, son durumu kamuoyu ile paylaştı.
120
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüse karşı Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen yerli aşıda Faz-2 çalışmaları devam ediyor.
220
Şimdiye dek 189 gönüllünün aşılamasının tamamlandığını belirten Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, hiçbir yan etki görülmediğini ifade etti.
320
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen Kovid-19 aşısında 44 gönüllü üzerinde yapılan Faz-1 çalışmaları, 14 Aralık itibarıyla sona erdi.
420
Şubat ayında ise ikinci faz çalışmalarına başlanan inaktif aşının ilk dozu, şu ana dek 189 gönüllüye uygulandı. Faz-2'nin ikinci doz uygulaması ise dün başladı.
520
"NİSAN SONUNA DOĞRU FAZ-2 BİTECEK"
Bu kapsamda, yerli aşının gidişatına dair açıklamalarda bulunan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, üniversite tarafından geliştirilen yerli aşıda 10 Şubat itibarıyla Faz-2 çalımalarına başlandığını hatırlatarak, "Dün de Faz-2 kapsamında aşımızın ikinci doz aşılamaları başladı.
620
Faz-2 çalışmasında 250 kişinin üzerinde gönüllümüze aşılama yapacağız. Birkaç güne Faz-2 aşılamasının 2 dozu da bitecek.
720
Nisan ayının sonuna doğru Faz-2 aşılaması biter diye ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.
820
Faz-1 çalışmalarında en önemli noktanın güvenlik olduğunu söyleten Prof. Dr. Çalış, gönüllülerde ciddi bir yan etki görülmediğine değindi.
920
"YAN ETKİ GÖRÜLMEMESİ BİZİ ÇOK SEVİNDİRDİ"
Faz-2 kapsamıda 189 gönüllüye yapılan aşı uygulamasında da ciddi hiçbir yan etki görülmediğine değinen Dr. Çalış, "Faz-1 aşısı güvenlik aşısından çok önemli; ama Faz-2 aşısı da çok önemli olup hiçbir yan etki görülmemesi bizi çok sevindirdi.
1020
Faz-2, etkinliği gösteren bir aşama. Faz-1'in raporlamasını Sağlık Bakanlığı’na sunduk. Faz-2 aşaması bittikten sonra onun da raporlamasını Sağlık Bakanlığı'na sunacağız" dedi.
1120
Faz-3 çalışmalarına dair detayları da paylaşan Çalış, bunun tek merkezden yapılamacağını belirterek aşının Sağlık Bakanlığı ve TÜSEB'e devredildiğini söyledi.
1220
"FAZ-3'Ü TÜSEB YÜRÜTECEK"
"Faz-3 aşaması TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) koordinasyonunda yürütülecek. İnşallah Faz-3 aşamasında da üzerimize düşeni yaparız.
1320
Bu tüm Türkiye'de yapılacak bir aşama. Belki başka ülkelerde de olur" diyen Çalış, araştırmacıların gece gündüz çalıştığını ifade etti.
1420
Büyük bir özveriyle çalışıldığını ve tüm merkezlerin birbrinden değerli olduğunun altını çizen Rektör Çalış, "Bazı merkezlerimiz Faz-1'e geçmek üzere. Önemli olan yerli aşımızın gelişmesi.
1520
Biz Erciyes Üniversitesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Her zaman dediğimiz gibi 3 tane 5 tane yerli aşımız olsun.
1620
Erciyes Üniversitesinin avantajı Kırım Kongo Kanamalı aşısında yerli aşımızı yapan tek ve ilk üniversitede oldu.
1720
Bu nedenle araştırmacılar son derece tecrübeli. Araştırmacılar, fiziki alt yapının iyi olması çok önemlidir.
1820
Araştırmacılarımızın gece gündüz çalışması bizi bu noktaya getirdi.
1920
Bizim önde gitmemizden ziyade yerli aşının üretilmesi çok önemli.
2020
Üniversitem ve araştırmacılarımızla gurur duyuyorum.” şeklinde konuştu.