13 Eylül 1921′ de kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:
“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”
Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM’since Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı verilmiştir.
19 Eylül, “GAZİLER GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır. Gaziler gününde yapılacak törenler, Başbakanlığın 24 Ağustos 2004 tarih ve 25209 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliği esaslarına göre düzenlenir.
Aynı gün diğer bir deyimle "Kahramanlık Günü" olarak da kutlanmaktadır. Yerel kurtuluş günleri de gazilerimiz ve kahramanlarımız için birer anma günüdür. Şehitlerimizin ruhlarını huzurlu kılmamız için, savaş arkadaşları gazilerimizi hak ettikleri değeri vererek, onları her yerde ve her zaman onurlandırmalıyız.
Türkiye Gaziler Vakfı için tıklayınız
Türk kültüründe ülkesi için savaşanlar ve şehit olanlara büyük saygı vardır. Anne ve babalar çocuklarının askere gideceği günü heyecanla bekler. Askere giden erkek çocuklar bazen şehit bazen ise gazi olabilir. Her şehit verdiğimizde bir tören düzenlenir. Ancak gazilerde durum böyle değildir. Gazilerimizi anmak için belirlenmiş bir gün vardır. Bu gün 19 Eylül’dür. Bu günün kökeni Ulu Önder Atatürk’ün gazi ünvanı aldığı tarihe dayanır. Mustafa Kemal Atatürk 19 Eylül 1921 tarihinde meclisten gazi ünvanını almıştır. O günden beri her yıl 19 Eylül tarihi Gaziler Günü olarak kutlanır.
Gaziler Günü’nde gazilerimiz bir araya gelerek Mehter Marşı eşliğinde yürüyüş yaparlar. Bu günde gaziler ve gösterdikleri büyük cesaret hakkında konuşmalar yapılır. Gaziler yürüyüş yaparken genellikle Övünç Madalyası takarlar. Bu madalyalar gazilerin ülkemize verdikleri büyük hizmetin belgesidir.
Bu günde gaziler okullarımıza gelirler ve Gaziler Günü ile ilgili yazılar okurlar. Verdikleri mücadeleyi şiirleştirenler ise Gaziler Günü ile ilgili şiirlerini seslendirirler. Öğrencilerimizin bu kahramanlara saygı duyması için sınıfların camlarına ve panolara Gaziler Günü ile ilgili güzel sözler asılır.
Vali Köşger'in 19 Eylül Gaziler Günü Mesajı
Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.
Vali Köşger, mesajında; “Ülkemizin her karış toprağına terlerini ve kanlarını akıtarak tarihimize altın sayfalar yazdıran, Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar yaşamasının en büyük teminatı olan, Türk kahramanlığının sönmeyen meşaleleri Gazilerimizin 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Aziz milletimizin Atatürk’e şükran ve minnetinin ifadesi olarak 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazilik unvanının verildiği 19 Eylül tarihi “Gaziler Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu tarih, aynı zamanda gazi ve şehitlerimize duyduğumuz minnet ve saygının da açık bir göstergesidir.
Vali Vahdettin Özkan’ın 19 Eylül Gaziler Günü Mesajı
19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal Rütbesi” ile “Gazilik” unvanının verildiği günün yıldönümünü “Gaziler Günü” olarak kutlamaktayız. Hatice Tunç Hatice Tunç 16 Eylül 2017 Cumartesi 09:47 69 Okunma Vali Vahdettin Özkan’ın 19 Eylül Gaziler Günü Mesajı 5 banner171 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal Rütbesi” ile “Gazilik” unvanının verildiği günün yıldönümünü “Gaziler Günü” olarak kutlamaktayız. Milletimiz, vatanı ve bağımsızlığı için tarih boyunca birlik ve beraberlik içinde tüm zorluklara göğüs germiş, gerektiğinde canını vermekten çekinmeyip, milletimizin daima büyük zaferlere ulaşmasını ve hür yaşamasını sağlamıştır.