Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü milyonları ilgilendiren "Meslek Yüksekokulu mezunlarına kısa dönem askerlik" konusuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Milat gazetesinden Serdar Arseven'e konuşan Özlü, MYO mezunlarına kısa dönem askerlik" taleplerinin gündemde olduğunu belirtti.
Arseven'in aktardığına göre, Özlü'nün kısa dönem askerlik konusundaki açıklamaları şu şekilde:
Bunu biz birkaç defa görüştük. Üniversite mezunlarından ziyade, aranan eleman dediğimiz, ara eleman-nitelikli personel ihtiyacımız var. Hastanelerin doktordan fazla hemşire ihtiyacı var. Bana bir iş adamı geldi, "Ben bir mühendise 4 bin, bir teknisyene 6 bin lira ödüyorum." dedi. Almanya'da mesleki eğitime giden 7.8 milyon genç var. Türkiye'de ise 1.7 milyon. Bizim yetiştirdiğimiz elemanlarla, sanayide ihtiyaç duyulan kişiler örtüşmüyor. Sanayici kaynak uzmanı ya da CNC operatörü istiyor, biz düz lise mezunu yetiştiriyoruz... Dolayısıyla bunu örtüştürebilirsek işsizliğin azalmasına da ciddi katkı sağlayacağı kanaatindeyim.
MYO MEZUNLARINA KISA DÖNEM GÜNDEMDE
Bu konuşulan bir konu. Milli Eğitim Bakanımızla Sivas'ta yapılan bir toplantıda bu konu konuşuldu ve Sayın Bakanımız not aldı, "Bu şekilde bir düzenleme yapalım" diye. Bu konu gündemde…
Bedelli askerliğin gelmesini isteyen on binlece vatandaş, sosyal medya üzerinde kampanya başlattı. Yapılan paylaşımlarla bedelli askerlik istediklerini açıklayan vatandaşlar, konunun gündeme gelmesini istiyor. İşte detaylar. Geçtiğimiz günlerde yine Twitter'da 'Bedelli İhtiyaçtır' ve 'Bedelli Reisin Masasında' paylaşımları rekor kırmıştı. Öyle ki bu paylaşımlar kısa sürede Twitter'da TT olmuştu. Bugün ise Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan'ın başlanlığında AK Parti MKYK toplantısı gerçekleşiyor. Düzenlenen toplantıda bedelli askerlik meselesininin görüşülmesi ve bir karara bağlanmasını isteyen vatandaşlar, yaptıkları paylaşımlarla seslerini duyurmaya çalışıyor.
Kabine değişikliğiyle birlikte Milli Savunma Bakanlığına atanan Nurettin CANİKLİ görevi Fikri IŞIK'tan devraldıktan sonra ilk ziyaretini Genelkurmay Başkanı Hulusi AKAR'a gerçekleştirdi. Görüşmenin içeriği hakkında açıklama yapılmazken askerlik süresinin de görüşülüp görüşülmediği hakkında bilgi edinilemedi. Milli Savunma Bakanı Nurettin CANİKLİ'nin önüne gelecek konulardan birisi olmasına kesin gözüyle bakılan askerliğin kısalması konusunda ilerleyen günlerde bir açıklama yapılması bekleniyor.
ERDOĞAN, 'BEDELLİ YOK DEDİKOSU VAR' DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sosyal medyada bedelli askerliğe ilişkin yer alan bazı ifadeleri hatırlatarak, "O sözler size mi aitti?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bana ait değil, ben 'Sayın Başbakan'la bir değerlendirmesi yapılır' dedim. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Kabinenin gündeminde bedelli yok, dedikodusu var" karşılığını verdi. Daha önce Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya gelen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici arasında bedelli sohbeti geçtiği iddia edilmişti. Destici çıkışta “Milyonların talebi var, SMA hastalarıyla ilgili böyle bir teklifte bulunduk. Başbakan olumsuz bakmadı' demişti.
SON 30 YILDA 5 DEFA BEDELLİ ASKERLİK
1927 yılında kabul edilen 1111 sayılı Askerlik Kanunu ile yurt dışından Türkiye'ye göçen vatandaşlara, göç ettikleri ülkede askerlik görevini yapmış veya muafiyet bedeli ödemiş olma şartıyla, askerlikten muafiyet verilmişti. Bunun dışında bir bedelli askerlik düzenlemesi bulunmamaktaydı.
Son 30 yılda ise TBMM tarafından çıkarılan kanun hükümlerince 5 kez bedelli askerlik uygulamasına gidildi. Bu süreçte bedelli askerlik varlıklı ailelerin çocuklarının askerlikten muaf olması işlevinin yanında gitgide devletin kasasını dolduran bir kaynak yaratma yöntemi haline geldi.
İlk olarak 1987 ve 1992 yıllarında Turgut Özal döneminde çıkarılan yasalardan toplam 53 bin 544 kişinin yararlandı. 1999 depremi sonrasında bir kez daha çıkartılan bedelli askerlik yasasıyla birlikte 1,1 milyar lira kaynak yaratılmış oldu.
Ak Parti’li yıllarda 2011 ve 2014’te olmak üzere iki defa bedelli askerlik uygulamasına başvuruldu. Bu sefer yasa doğrudan “savunma sanayine kaynak yaratmak” ve “ekonomiye katkı sağlamak” gerekçeleriyle yürürlüğe girdi. Bedelli askerlik ücretleri nispeten düştü, vatandaşa kredi kolaylığı sağlandı. 2011 yılında 2,2 milyar lira, 2014 yılındaysa 3 milyar 671 bin 100 bin lira devletin kasasına aktarıldı.
Şu anda askerliğini tecil ettirmiş bulunan 3 milyona yakın yurttaş bulunuyor. 500 bine yakın bakaya mevcutken yoklama kaçağı sayısı da 500 bin olarak tahmin ediliyor. Bunun yanında devlet bütçesi 2017 yılında 25,2 milyar lira açık verdi. Milli Savunma Bakanı Canikli'nin öngörülebilir bir gelecekten kastettiği sürecin sınırı ise merak konusu.