2017 Aşure günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır?

Birbirinden lezzetli tariflerle yapılacak aşureler dağıtılmak üzere hazırlanacak. Peki aşure ne zaman yapılacak? Aşure günü ne zaman? 2017 Aşure Günü hangi güne denk geliyor? İşte detaylar...

İslam kültüründe çok geniş bir yere sahip olan aşurenin püf noktalarına da değindiğimiz haberimizi sizler için derledik...

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü idrak edilen Aşure Günü, bu sene 30 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor. Muharrem ayı "Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur
olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Muharrem ayının 10. günü olan Aşure günü hangi güne denk geliyor merak ediliyordu. Muharrem ayı, bu sene 21 Eylül Perşembe gününe, Aşure günü ise 30 Eylül Cumartesi günü denk geliyor.

Aşure tatlısı nedir?

Ülkemizde paylaşılarak çoğalan; nohut, buğday, nar gibi meyve ve kuru bakliyatlarla karıştırılarak yapılan, piştiğinde sıcak sıcak dağıtılan ve bu sayede hemen hemen her evde bulunacak olan aşure tatlısı paylaşma kültürümüzün inceliklerindendir.

Aşure gününün anlam ve önemi nedir?

İslamiyette Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı Kuran’da önemli olan dört aydan biridir. Hz. Nuh’un tufandan kurtulması, Hz. İsa’nın doğması ve göğe çıkarılması, Hz. Musa’nın firavunun zulmünden kurtulması gibi büyük olaylar aşure gününde gerçekleşmiştir.

Aşure nasıl yapılır?

Aşure tatlısı için malzemeler

Yapacağımız aşure 8-10 kişiliktir.

500 gr. Buğday veya yarma buğday (gendime)
1 su bardağı kuru fasulye
½ su bardağı nohut
½ su bardağı pirinç
1 çay bardağı kuru üzüm
10 adet kuru kayısı
10 adet kuru incir
½ su bardağı fındık
1 adet orta boy elma
1 adet orta boy portakal
4 adet karanfil
1,5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı (1 lt) sıcak su

Süslemek için

1 adet nar ( taneciklerini ayırın )
½ su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 yemek kaşığı tarçın

Aşure tatlısı nasıl hazırlanır?

Bol suda yıkadığınız buğdayı derin bir tencereye alın. Üzerine üç parmak kalınlığı geçmeyecek şekilde  su ilave edin ve orta ateşte haşlamaya başlayın.

Başka tencerelerde yıkanmış nohut ve kuru fasulyeyi sıcak su ilavesiyle orta ateşte haşlayın. Kuru kayısı ve incirleri küçük küpler halinde kesin ve yine ayrı kaplarda sıcak su ile haşlayın.

Portakal kabukları ve elmayı küçük küpler halinde doğrayın ( portakalın posalı kısımlarını kabuklarından ayrı soymaya özen gösterin bu güzel bir koku katacaktır.)

Buğdayı tüpte sakın unutmayın ve arada bir karıştırın. Haşlanan diğer malzemelerin suyunu süzdükten sonra buğdayın tenceresine koyun ve aynı tencerede pişmeye başlayan bakliyatlara 5 su bardağı sıcak suyu ekleyin.

Haşladığınız meyvelerin suyunu süzün ve aşure tencerenize alın. Soğuk suda yıkadığınız pirinci elma ve portakal kabuklarını ilave edin. Karanfili ve fındığı da ekledikten sonra karıştırarak 20 dakika daha pişirin.

Soğuk sütü kesilmemesi için aşure ile ılıştırın, tencereye dökün ve hızlıca karıştırın. Toz şekeri yavaş yavaş katıp, karıştırmaya devam edin.

Dibinin tutmaması için sıkça karıştırdığınız aşureyi kısık ateşte 30 dakika daha pişirin. Pişen aşureyi ocaktan alın, ılınması ve kıvam alması için bir kenarda bekletin.

Servis kaselerine aldığınız aşureleri nar ve tarçınla süsleyerek servis edebilirsiniz. Paylaşmayı unutmayın…

Püf noktası

Bakliyatları bir gece öncesinden ıslarsanız pişirme sürenizi kısaltacaktır. Süt ve pirinç kullanarak rengini beyazlaştırır ve berrak bir görüntü elde edersiniz. Normal buğday yerine yarma buğday (gendime) kullanabilirsiniz. Yaş incir koyacasanız rengini koyulaştıracaktır kuru olmasına dikkat edin. Süslemek için nar, tarçın, kuş üzümü kullanabilirsiniz.

Aşure tatlısının faydaları nelerdir?

İçerdiği tahıl ve şeker yüzünden yüksek kalorilidir ve enerji verir. Çocuklar, yaşlılar, ergenler ve enerjiye ihtiyaç duyan herkesin tüketebileceği doğal ilaç niteliğindedir.

Kolestrol ve hayvansal yağ içermez. Bitkisel protein içerir. Kabızlık hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.

AŞURE ORUCU NEDEN TUTULUR?
Peygamber (s.a.s.), "Aşure günü orucunun, önceki yılın günahlarına keffaret olacağını umarım" (Tirmizî, Savm, 47) buyurarak bu günde oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Ancak Yahudiler, Muharrem'in sadece 10. gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için önüne veya sonuna bir gün ilavesiyle iki gün ve yahutta hem öncesine hem de sonrasına bir gün ilave edilerek üç gün oruç tutulması tavsiye edilmiştir. Hicrî Senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Âşura Günüdür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Âşura Gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır.  

Aşure Günü ne zaman? 2017 Eylül ayının kaçında Aşure günü...?

Müslümanlar acısından önemli ayların başında Muharrem ayı başladı. Muharrem ayı ile birlikte Hicri takvimde yeni yıla girilir ve bu aya özel ibadetler yapılır ve Aşure günü kutlanır. Peki Aşure gün ne zaman başlayacak? Aşure günü Eylül ayının kaçına denk geliyor? İşte tüm merak edilenler

2017 MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLADI?

Binlerce kişinin merakla beklediği 2017 Muharrem ayı, bu sene 21 Eylül Perşembe günü itibariyle başlıyor.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. günü ihya ettiğimiz bu kutlu gün, 30 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor. Aşure ayında vatandaşlar komşularına, dost ve akrabalarına yılda bir defa aşure dağıtıyor.

MUHARREM AYININ İLK GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhu Anhüma)'dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

"Her kim Zilhicce ayının son gününde ve Muharrem ayının ilk gününde oruç tutarsa o kimse, geçmiş seneyi oruçla tamamlamış ve gelecek seneye oruçla başlamış olur. Allâh-u Te'âlâ tutmuş olduğu bu orucu, elli senelik günahına keffaret kılar (tutmuş olduğu bu oruç sebebi ile elli senelik günahı bağışlanır.)" (Abdülkadir-i Geylani, El-Gunye: 2/316; Abdurrahman b. Yusuf, İmadül İslâm:386)

MUHARREM AYININ BİRİNCİ GÜNÜNDE NE YAPILIR?

Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı Şerîf okuyanları Cenâb-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu âlemden kul borcu ile huzûruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır.

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak fazîletli ibâdetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) 9. günü seferde bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve “Sağ olursak gelecek sene 9. günü de tutarız.” buyurmuşlardır.

Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir.

AŞURE GÜNÜNÜN ANLAMI NEDİR?

Allah’ın ayı Muharrem olarak bilinen (Şehrullahi’l-Muharrem) ayı  İlahi bereketi ve feyzi temsil eder. Allah’ın ihsanı ve lütfu Muharrem ayında kullarına bolca verilmektedir. Muharrem ayında Aşura yapılmasıda Müslümanlarca oldukça önem arz etmektedir. Osmanlı’da dahada yaygınlaşan Aşura yapımının tarihçesine bakmak gerekirse Arapça ‘Aşara’ kökünden türemiştir. Kur’an-ı Kerim’de ise Fecr suresinin 2.ayetinde Türkçe manası olarak şu şekilde geçmektedir “Yeminler olsun o on geceye”. Aşura gününde 10 farklı peygamberin başından büyük hadiser geçmiştir bu hadiseler ise şu şekildedir;

1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.
4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (a.s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

Hayat ve Yaşam Haberleri