KURBAN BAYRAMI
Essalâtüve’s-SelâmuAleykeYâRasûlallah!
Essalâtüve’s-SelâmuAleykeYâHabiballah!
Essalâtüve’s-SelâmuAleykeYâSeyyide’l-Evveline ve’l-Âhirin
Aziz Kardeşlerim! Bayramınız Mübarek Olsun!
Bizlere böyle bir bayram sevincilütfeden Yüce Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun.
Aziz Müminler!
Yüce Rabbimiz, okuduğum âyet-i kerimede şöyle buyuruyor: “Kurbanların ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşır. Allah’a ulaşan, yalnızca takvanızdır, samimiyetinizdir.”
Peygamberimiz (s.a.s) de yine böyle bir bayram günü, okuduğum hadis-i şerifteki şu dua ilekurbanlarını kesmiştir: “Allah’ım! Bu kurbanlar senin nimetindir ve senin rızan içindir. Benim, ailemin ve ümmetimin kurbanlarını kabul eyle!”
Kardeşlerim!
Neşe ve coşkugünleri olan Kurban Bayramına hep birlikte bir kez daha ulaşmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Kurban Bayramı, bizlere her yıl İslâm’ın beş temel ibadetinden biri olan haccı getirir. Rabbimize yakınlaşma vesilesi olan kurban ibadetini takdim eder. Bu bayram,bizlere Hz. İbrahim’in sadakatini, Hz. İsmail’in teslimiyetini yeniden hatırlatır. Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.s)’in vefasını, cömertliğini, mümince duruşunu ve örnek bir insan oluşunu bir kez daha gözlerimizin önüne getirir.
Kıymetli Kardeşlerim!
Bugünlerde milyonlarca kardeşimiz hac ibadeti içinBeytullah’a, Arafat’a akın ettiler. Rabbimizle olan iman misaklarını yenilediler. Bütün dünya Müslümanları olarak bizler de bugün kurbanlarımızı Allah’ın adıyla keseceğiz. Tevhid inancımızı, kulluk şuurumuzu tahkim edeceğiz.
Hacdaki kardeşlerimiz, hata ve günahlardan arınmayı ifade eden bembeyaz ihramlarıyla, en içten yakarışlarıyla Allah’tan başka hiçbir sığınağın olmadığını ikrar ediyorlar. Dünyanın dört bir yanından Kabetullah’a gelen kardeşlerimizin duaları aynı duygularla birleşiyor. Yürekten söylenen “Lebbeyk”sadaları gök kubbeyi inletiyor. Bizler de bugün kurbanlarımızı keserken, aslolanın Allah’a yakınlık olduğunu dile getireceğiz.
Hacdaki kardeşlerimiz, haccın her bir aşamasında dünyevi arzu ve isteklerin esiri olmamak gerektiğini, kurtuluşun ancak takvada olduğunu ifade ediyorlar. Bizler de bugün kurbanlarımızla, bütün varlığımızı Allah’ın yolunda adamaya hazır olduğumuzu göstereceğiz.
Kıymetli Kardeşlerim!
Kurban bayramı, huzurun, esenliğin, kardeşliğin, birlik ve beraberliğinbayramıdır. Her türlü farklılığı bir kenara bırakıp kesrette vahdete ulaşanların,kendini ve Rabbini bilenlerin, tefekkür ve tezekkür edenlerin, gönülden Rabbine teslim olanlarınbayramıdır. Bu bayram, zihinlerini kötülüklerden arındıranların,gönüllerini manevi kirlerden temizleyenlerin, günahlardan uzak duranların bayramıdır. Bu bayram, nefsini terbiye edenlerin, hiçbir canlıyı incitmeyenlerin ve çevresine güven verme gayretinde olanların bayramıdır. Bu bayram, sabrı ve şükrü kuşananların, varoluşumuzun hikmet ve gayesi doğrultusunda bir hayat sürenlerinbayramıdır. Bu bayram, değerlerimizi yaşatanların; yetime, yoksula, yalnıza, kimsesize yaklaşanların, çaresizlere çare olanların bayramıdır.
Kardeşlerim!
Bayramlar, Rabbimize ve birbirimize daha çok yakınlaşmamız gereken zamanlardır. Bayramlar, birlik ve beraberlik duygularının, paylaşma ve infakın zirveye çıktığı günlerdir. Bayramlar, kâh sevinç, kâh hüzünle akıp giden hayat yolculuğumuzda her şeyin bir imtihan olduğu bilincini yeniden hatırlama günleridir.
Öyleyse geliniz! Bayramda anne-babamızın,eş ve çocuklarımızın, kardeşlerimiz ve komşularımızınyüzünü güldürelim. Yalnızlara, kimsesizlere, yoksullara, boynu büküklere ve yaşlılarabayram sevinci götürelim. Kırılan kalpleri, yıkılan gönülleri, bayramın bereketi ve güzellikleriyle mamur edelim. Kardeşliğimize ve bayram sevincimize gölge düşüren dargınlıklara, küskünlüklere ve çekişmelere bugün bir son verelim.
Unutmayalım ki; sunduğumuz her bayram hediyesi, bizi Rabbimizin rızasına ulaştıracaktır. Birbirimize sunabileceğimiz en güzel bayram hediyesi ise kalbimizin derinliklerinden gelen selam, içten dualarımız, tebessüm ve ziyaretlerimiz olacaktır.
Kardeşlerim!
Hutbemi bitirmeden önemli bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Yaşanan trafik kazaları bayramların sevincini hüzne dönüştürüyor; millet olarak hepimizin yüreğini burkuyor. Bu kazalarda nice insanımız, nice kardeşimiz can veriyor. Nice aileler yok oluyor. Nice ümitler, nice istikballer sönüyor. Bu noktada bütün kardeşlerimizi trafik kurallarına uymaya, sabırlı ve dikkatli davranmaya, birbirimizin hak ve hukukuna saygılı olmaya davet ediyorum. Geliniz! Hem kendimizin, hem de kardeşlerimizin güvenliği için frene değil, kurala güvenelim.
Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin, yurt dışında yaşayan millet varlığımızın, gönül coğrafyamızdaki bütün kardeşlerimizin ve âlem-i İslâm’ın Kurban Bayramlarını tebrik ediyorum. Kurbanlarımızın makbul, bütün kardeşlerimizin haccının mebrur, günahlarımızın mağfur, bayramlarımızın mesrur olmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum. Hutbemizi hakiki bayramları dile getiren şu dizelerle bitirmek istiyorum:
Can bula cananını, bayram o bayram ola!
Kul bula sultanını, bayram o bayram ola!
Hüzn-ü keder def ola, dilde hicap ref ola!
Cümle günah affola, bayram o bayram ola!
2017 KURBAN BAYRAMI MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ
ZİLHİCCE AYINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER
KURBAN BAYRAMI NAMAZI NASIL KILINIR?
1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.
2) imam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de "Allahu Ekber" diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.
3) Hem imam, hem de cemaat gizlice "Sübhaneke"yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:
Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice "Allahu Ekber" diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.
ikİnci Tekbir: ikinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.
Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.
4) Burdan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)
5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
Bayram Namazının Kılınışı İkinci Rek'at:
6) imam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden (birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.
7) Oturuşta. İmam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena dualarını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur.
CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Cuma namazı dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet olmak üzere on rekâttır.
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Cuma namazı, Cuma günü camide öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır. Önce ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır.
İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekât Cumanın farzı kılınır.
Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur.
Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.