2017 YDS Sınav Yerleri Açıklandı mı?

YDS sınav tarihleri ne zaman? Sınav ücreti ne kadar?YDS sınav soruları? E-YDS nedir? YDS hakkında merak edilen tüm soruların cevabı haberimizde.

2017 Yabancı Dil Sınavı (YDS) Sonbahar Dönemi başvuru kılavuzu ÖSYM tarafından yayınlandı. Bu sınava göre, akademik kariyerine yüksek lisans, doktora ile devam etmek isteyen adayların dil sınavından yeterli başarı düzeyinde bir puan alabilmeleri gerekiyor. Aynı zamanda özek sektörde çalışan bazı vatandaşlar da dil puanından yüksek bir başarı düzeyi elde ederlerse, maaşlarına ek olarak yabancı dil tazminatı alabiliyorlar. YDS(Yabancı Dil Sınavı), sonbahar ve bahar dönemi olmak üzere iki aşamada gerçekleştiriliyor. 2 Nisan’da gerçekleştirilen bahar dönemi YDS sınavının ardından sonbahar dönemi sınavının tarihi de 17 Eylül 2017 olarak belirlendi.

YDS 2017 Sonbahar Dönemi Sınav Tarihi 17 Eylül 2017 tarihinde yapılacak.YDS 2017 Sonbahar Dönemi,başvuruları, ÖSYM’nin (http://www.osym.gov.tr/) internet adresinde yayımlanacak olan 2017 YDS sonbahar dönemi başvuru kılavuzuna göre internet aracılığıyla yapılacak. ÖSYM adaylara YDS başvuru kılavuzu göndermeyecek.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) 17 Eylül 2017 tarihinde saat 9.30’da başlayacak. YDS, 2,5 saat (150 dakika) sürecek. 2017 YDS sonbahar dönemi sınavına başvuru ücreti kılavuzu bilgilerinde bildirilmiştir.

YDS’ye kimler girebilir ve YDS sonuçları nasıl ve nerelerde kullanılır?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için yapılır. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesi ve 4 Ocak 2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” uyarınca Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılır. İlgili mevzuatta Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (YDS) yapılan atıflar Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına yapılmış sayılır. İlgili mevzuat gereği, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS’ye girmeleri gerekmektedir. Ayrıca, YDS sonuçları, yüksek lisans programlarına giriş için de kullanılabileceğinden, lisans programı mezunları ile lisans programlarında okuyan öğrenciler de bu sınava girebilirler.

Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için YDS sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir. Yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS'den doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir. Doçentlik Bilim Sınavına Almanca, Fransızca veya İngilizce dışında bir yabancı dil sınavı sonucu ile başvurulmak isteniyorsa, bu dilin Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilmesi ve bu dilden YDS'de 65 veya daha yüksek puan alınması gerekir. Bilim/sanat alanı bir yabancı dille ilgili olanlar, yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadır.

KPSS’de dil puanının hesaplanmasını isteyen adayların YDS’ye girmeleri zorunludur.KPSS Lisans Sınavlarında (Lisans/A Grubu ve Öğretmenlik) yabancı dil testi yer almıyor. Yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından uygulanan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanmaktadır.

ÖSYM’den yapılan açıklamada, KPSS Lisans sınavlarında yabancı dil testinin de ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların YDS’ye Almanca, Fransızca ve İngilizce testlerinin birinden girmeleri gerektiği belirtilmiştir.

YDS’yekatılmayan veya Almanca, Fransızca ve İngilizce dışında bir yabancı dilden sınava katılan adayların, yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmaz. KPSS’den sonra elde edilecek Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren bir sonraki KPSS puanlarının hesabında dikkate alınır.

YDS 2017 Sonbahar Dönemi başvuru kılavuzu ne zaman yayımlanacak?

YDS 2017 Kılavuz ve Aday Başvuru Formunun edinilmesi: Sınava katılmak isteyen adaylar, 2017-YDS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr) İnternet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

YDS sınav ücretinin yatırılacağı bankalar

T.C. Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı T. Halk Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı

Akbank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Türk Ekonomi Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı

DenizBank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

Tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

*Sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

YDS saat kaçta başlıyor?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) İlkbahar dönemi saat 9:30’da başlayacak?

YDS’de sınav süresi kaç dakika?

YDS’de sınav süresi toplam 150 daika

YDS'de adaylara kaç soru sorulacak?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nda (YDS) toplam 80 soru soruluyor

2017 YDS sınav ücreti ne kadar?

YDS sınav ücreti 2016 için 70 TL olarak belirlenmişti.Detaylar kılavuz bilgisinde olacak.

BAŞVURU HİZMETİ ÜCRETİ: 3 TL
ÖSYM SINAV KOORDİNATÖRLÜKLERİNDEN ŞİFRE EDİNME ÜCRETİ: 5 TL
SINAV KOORDİNATÖRLÜKLERİNDEN FOTOĞRAF GÜNCELLEME ÜCRETİ : 10 TL

YDS puanları ve seviyeleri

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,

90 - 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
80 - 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,
70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,
60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,
50 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi

SINAVDA ÇIKMIŞ YDS SORULARI

YDS'ye kimler başvuru yapabiliyor sınav hangi amaçla yapılıyor?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'na (YDS), yüksek lisans, lisans, doçentlik sınavları, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı hesaplanacak adaylar, Tıpta uzmanlık ile Diş hekimliğinde uzmanlık sınavlarına girecekler, yurtdışı denklik sınavlarına gireceklerle memuriyette dil tazminatı alacak olan adaylar girebiliyor.
ÖSYM'den yapılan açıklama şöyle;

YDS’ye, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adaylarla yüksek lisans programlarına başvuru yapacak lisans programı mezunları ile lisans programlarında okuyan öğrencilerin de başvuru yapması ve başvuracakları üniversitenin belirlediği puanı almaları gerekiyor.

2013 yılından beri KPDS, ÜDS dil sınavlarının kaldırılarak yerine YDS’nin getirilmesinin ardından yabancı dil puanı için öğretmen adaylarının da bu sınava girmeleri gerekiyor. KPSS Lisans Sınavlarında (Lisans/A Grubu ve Öğretmenlik) yabancı dil testi yer almayacağı için Yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri, 2013 yılından itibaren Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanıyor. KPSS Lisans sınavlarında yabancı dil testinin de ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların YDS’ye Almanca, Fransızca ve İngilizce testlerinin birinden girmeleri zorunludur. YDS’ye katılmayan veya Almanca, Fransızca ve İngilizce dışında bir yabancı dilden sınava katılan adayların, yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmaz. KPSS’den sonra elde edilecek Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren bir sonraki KPSS puanlarının hesabında dikkate alınır.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçları kaç yıl geçerli?

ÖSYM’nin aldığı karar uyarınca Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçları kurumların kendi mevzuatındaki geçerlilik süresi olacak. YDS geçerlilik süresini başvuru yapılan kurum (üniversiteler, ve diğer kurumlar) belirleyecek. Bununla birlikte YDS sonuçları Yabancı dil tazminatı ile ilgili olarak; 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesine göre, sınavda alınacak puanlar sınav tarihinden itibaren beş yıl süreyle geçerli olacak. Bu konuda 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesinde (Değişik: 20/3/1997 - KHK - 570/15 md.) “…Bu madde uyarınca yapılan sınavlar beş yıl süreyle geçerli olacak. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılacak, seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilecek. Bu madde uyarınca yapılan sınavlara diğer mevzuatla yapılan atıflara ilişkin olarak da bu fıkra hükmü geçerlidir” hükmü yer almaktadır.

YDS BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr/ resmi internet adresinden yapılabilecek.

Buradan başvuru yapan adaylar ÖSYM'nin ödeme işlemleri bölümden 90 lira olan sınav ücretini ödemesi halinde başvuru kabul edilecek.

ÖSYM'nin sayfasından yapamayan adaylar ise T.C. Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı T. Halk Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı, Akbank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç), Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Türk Ekonomi Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı, DenizBank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç), tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa) ile yapabilme imkanından yararlanabilecek.

YDS SINAVI İÇİN BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?

->Sınava; kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dâhil olmak üzere, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personel katılabilir.

->Ayrıca yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden YDS puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da bu sınava katılabilir.

->Yurt Dışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslarına Dair Yönetmelik'in değişik 7. maddesi gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarınca yurt dışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekmektedir.

->Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli statüde çalışacak.

a)Mütercim veya tercümanların işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde,

b)Çözümleyici ve programcıların ise işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında İngilizce dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde  olması gerekmektedir.

->Bu nedenle, hâlen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler ile söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunmak isteyen fakülte veya yüksekokul mezunları da bu sınava katılabilirler.

->Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunduğundan, Yükseköğretim Kurulunun 16.4.1997 tarih ve 97.13.1034 sayılı kararı uyarınca lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir.

->Yükseköğretim Kurulu tarafından yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin diploma denklik işlemlerinde Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği uyarınca YDS sonuçları kullanılabilecektir.

YDS SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

->Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.

->Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.

->Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.

->Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.

->Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar.

->Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.

->Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları.

Eğitim Haberleri