2018 Doğum parası ne kadar | Çalışan kadın doğum parası ne kadar alır

Devtleti çocuk sahibi olan kadınlara maddi destek sağlıyor. Anne çalışıyorsa doğum parası, süt parsı ve yarım gün çalışma dahil toplam 4 farklı ödeme alıyor. Peki doğum parası nedir? 2018 doğum parası ne kadar oldu? Çalışan kadın doğum parası ne kadar alı

Devlet, çocuk sahibi olan kadınlara karşılıksız maddi destek sağlıyor. Doğum parası; çalışan kadınların doğum yapması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli şartlarda uygulanan bir doğum yardımıdır. Eğer anne çalışıyorsa doğum parası, süt parası ve yarım gün çalışmalar dahil toplam dört farklı ödeme alır. Peki doğum parası nedir? 2018 doğum parası ne kadar? Çalışan anne doğum parasını ne kadar alır? Tüm merak ettikleriniz haberimizde...

SSK DOĞUM PARASI NEDİR?

Çalışan kadınların doğum yapması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli şartlarda uygulanan bir doğum yardımıdır. SSK Doğum Parası Analık parası, Analık Geçici İş Göremezliği olarak da bilinir. Hamile olan çalışan bir kadının doğumdan 8 hafta önce ve doğumdan 8 hafta sonra çalıştırılması yasaktır. Ancak ikiz, üçüz gibi çoklu gebelikte 2 hafta daha eklenerek bu süre 10 hafta olmaktadır. Eğer hamile olan kadın çalışmaya devam etmek istiyorsa doktordan çalışabilir raporu alarak doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Böyle durumlarda doğumdan önce çalışmadığı 5 hafta, doğum sonrasındaki 8 haftaya eklenerek 13 hafta doğum sonrası izin kullanabilmektedir. Doğumdan önce ve doğumdan sonra verilen izinler haricinde kadın vatandaşlarımız isterlerse doğumdan 6 ay sonra ücretsiz izin yapabilmektedirler. Fakat doğumdan sonra 6 ay izin alan kadın işçinin izinden sonra çalıştırılıp çalıştırılmayacağı iş verene kalmıştır. Doğum parası almak için şartlar şu şekilde sıralanmıştır;

  1.     Doğum öncesi izinin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermiş olmaması,
  2.     Belirtilen süreler dahilinde iş yerinde çalışmamış olması,
  3.     Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin yatırılmış olması,
  4.     Doğumun gerçekleşmiş olması gerekir.

ERKEN DOĞUM HALİNDE DOĞUM PARASI NASIL OLUR?

Doğum öncesi 8 haftalık izne ayrılan fakat erken doğum yapan sigortalı kadın vatandaşlarımız, erken doğum sebebiyle doğum öncesi kullanamadıkları toplan süreyi doğum sonrası 8 haftalık izin ile birlikte kullanabilirler. Doğuma 3 hafta kalıncaya kadar iş yerinde çalışabileceğine dair doktordan rapor almadan çalışan kadınların erken doğum yaptığı takdirde kullanamadığı SSK Doğum Parası, doğum sonrası izinli günlerine ilave edilecektir ve ona göre SSK Doğum Parası alacaktır. Doğumdan önce hamilelik izninin başladığı tarihte sigortalılık niteliği devam etmekte olan kadının, hamilelik izni süresince herhangi bir nedenden dolayı hizmet akdi sona ermiş olsa bile doğum öncesindeki ve sonrasındaki SSK Doğum Parası verilmek zorundadır.

SSK DOĞUM PARASI NASIL ALINIR?

Eğer sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısı doğum borçlanmasından yararlanmak istiyorsa kocasının doğumdan önce ki bir sene içinde 120 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Çalışan kadın vatandaşlarımız, doğum raporu ve vizite kağıdı ile birlikte SGK’ya başvurduğunda SSK Doğum Parası alabilir. SSK Doğum Parası’nı doğumdan sonra işlemler tamamlanınca gidip alabilirsiniz.

2018 - SSK DOĞUM PARASI NE KADARDIR?

Doğum yardımı ile anneye ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklarda 600 lira veriliyor. İkinci ödeme ise doğum yapan kadına süt ve emzirme parası olarak ödeniyor. Bu parayı almak için kadının çalışıyor olması ya da kendi işini yapması veya eşinin kendi işini yapıyor ya da bir yerde çalışıyor olması yeterli oluyor. Her yıl süt parası yeniden belirleniyor. Bu yıl süt parasının tutarı 133 liradan 149 liraya çıktı.

Ayrıca çalışan anneler, doğum izninde çalışmadıkları dönemin parasını iş göremezlik ödeneği altında devletten alıyor. Geçen yıl 4 bin 424 lira olan en düşük ödeme, bu yıl 5 bin 50 liraya çıktı. Takvim'deki habere göre, ilk çocuğunu dünyaya getiren asgari ücretli bir anne; 300 lira çocuk parası, 149 lira süt parası ve 5 bin 50 lira da iş görmezlik ödeneği olmak üzere toplamda 5 bin 499 lira tutarında ödemeden yararlanıyor.

DOĞUM YARDIMI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Doğum yardımını yapacak olan makam Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır. Başvuruları aşağıda belirtilen makamlara yapacaksınız.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri,

Sosyal Hizmet Merkezlerine yapacaktır.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla başvurularını yapabilir.

Başvuruları bizzat yapabileceğiniz gibi, posta yada kargo vasıtası ile de yapabilirsiniz.

Gündem Haberleri