2018 - Saatler İleri Alınacak Mı? Yaz saati uygulamasında geçilecek mi?

Yaz saati uygulamasının kanunla kalıcı hale getirilmesi, "Saatler ne zaman ileriye alınacak? Yaz saati uygulamasına geçilecek mi?' gibi sorular 2018 yılında da araştırılıyor. Yaz saati uygulanması hakkında karar, Resmi Gazete'nin yayımlanarak yürürlüğe gi

Gün ışığından faydalanmak adına gerçekleştirilen saatleri ileri alma uygulaması 2016 yayınlanan kanunla kaldırılmıştı.

Her yıl uygulanan ve hayatımızda önemli bir değişiklik oluşturan yaz ve kış saati uygulamasında son iki yıldır herhangi bir düzenleme yapılmamaktadır. Ancak saatlerin ileri ve geri alınması konusu hem vatandaş nezdinde hem de hükumet nezdinde daima konuşulmaya ve tartışılmaya devam etmektedir. Avrupa Birliği Ülkelerinde yaz ve kış saati uygulamasına devam edilmektedir.

  İki hafta sonra yani 25 Mart Pazar günü Avrupa ülkeleri yaz saati uygulamasına geçecekler. 6 ay sonra da yani 2018 Ekim Ayının son haftasında da kış saati uygulamasına geçilecek. Yaz saati uygulamasında saatler 1 saat ileri alınmaktadır. Bu durum sabahları bir saat daha az uyumak olarak da değerlendirilmektedir. Böylece gün ışığından bir saat daha faydalanılmakta ve ülke ekonomisine de de katkı sağlanmaktadır.

   Geçici yaz- kış saati uygulamasından sabit saat uygulamasına geçilmiş Danıştay'da yapılan itiraz üzerine uygulama iptal edilmişse de KHK ile tekrar sabit saat uygulaması hayata geçirilmiştir. Hazırlanan torba yasa içerisinde saat uygulaması ile ilgili bir maddenin bulunmamış olması uygulamada bir değişikliğe gidilmeyeceği anlamına gelmektedir.

   Ancak Bakanlar Kurulu Kararıyla yapılacak bir düzenleme ile de saat uygulamasında değişikliğe gidilebilmektedir. Avrupa'da iki hafta sonra yaz saati uygulamasına geçileceği ve uygulama birliği açısından en geç önümüzdeki hafta bir değişiklik yapılacaksa buna karar verilmesi gerekmektedir. Hükumet kanadından ekstra bir açıklama da yapılmadı. Anlaşılan o ki sabit saat uygulamasına devam edeceğiz. 

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması bir ülkede veya bölgede gün ışığından sabahları daha az öğleden sonra ise daha fazla yararlanmak üzere saatlerin değiştirilmesi işlemine verilen isimdir. Yaz saati uygulaması genellikle ilkbahar başlangıcında bir saat ileri alınarak gerçekleştirilmektedir. Sonbaharda ise kış saati uygulamasına geçilmekte ve saatler 1 saat geri alınmaktadır. Yaz saati uygulaması ilk defa 1895 senesinde Yeni Zelandalı böcekbilimci George Vernon Hudson tarafından önerilmiştir. O tarihten sonra ise bir çok ülke yaz saati uygulamasını benimsemiş ve kullanmaya başlamıştır. Ancak yaz saati uygulaması ülkeler arasında farklılık gösterebilmektedir.

RESMİ GAZETEDE YAZ SAATİ UYGULAMASI KARAR BÖYLE YAYINLANMIŞTI!

Karar Sayısı : 2016/9154
Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta yaz saati uygulanması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulması; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 6/9/2016 tarihli ve 24005 sayılı yazısı üzerine, 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunun 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 7/9/2016 tarihinde kararlaştırılmıştır.

7/9/2016 TARİHLİ VE 2016/9154 SAYILI KARARNAMENİN EKİ
KARAR
MADDE 1- (1) Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla; bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03,00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.
MADDE 2- (1) Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatlerin yeniden düzenlenmesi hakkındaki 14/3/2016 tarihli ve 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan 30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04,00’ten itibaren bir saat geri alınması;” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 3- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- (1) Bu Karar hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.

YAZ SAATİ KARARI RESMİ GAZETE OKU

Gündem Haberleri