Uzman erbaş alımı başvuru sayfası bugün açıldı. Binlerce genç vatandaşın beklediği Jandarma Genel Komutanlığı uzman erbaş alımı başvuruları başladı. 2018/1 uzman erbaş alımı için başvuru linki ve sayfası haberimizde. Uzman erbaş olmak için adayların 20 yaşını bitirmiş, 27 yaşından gün almamış olması şart. Personelin kilolu veya zayıf olup olmadığını ortaya koyan bir formüldür.
VKİ formülü, vücut ağırlığının (kilogram olarak) boyun karesine (metre olarak) bölünmesi ile elde edilen bir değerdir. Jandarma Uzman Erbaş adaylarının atamaları yapılarak daha sonra belirlenecek eğitim ve kurs takvimine göre eğitime tabi tutulurlar.
2018 Uzman Erbaş Alımı mülakat ve bedeni yetenek sınavlarında 50 puan toplam tavan puandır. Mülakat sınavı 15 puan üzerinden, bedeni yetenek sınavı ise 35 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Bu iki sınavın toplamı 29 ve daha düşük puan alan adaylar ile sadece mülakattan 10 puanın altında almış olanlar elenir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin personel ihtiyacı gidermek için hangi kadrolarda alım gerçekleştirilecek? Toplamda 43 bin olan personel alımında subay, astsubay, uzman erbaş ile sözleşmeli er kadrolarına alım yapılacak.
3 bin 755 subay, 5 bin 375 astsubay, 13 bin 213 uzman erbaş olacak ve 20 bin 595 sözleşmeli er alımı gerçekleştirilecek.
SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI SÖZLEŞMELİ ASTSUBAY ALIMI
JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI SÖZLEŞMELİ ASTSUBAY ALIMI
KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI UZMAN ONBAŞI ALIMI
KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI UZMAN ÇAVUŞ ALIMI
KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI SÖZLEŞMELİ ER ALIMI
JANDARMA ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI
a. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak,
b. En az lise ve dengi okul mezunu olmak veya yurt dıGındaki dengi okul mezunu olmak,
c. Nüfus kaydına göre 01 Ocak 2017 tarihi itibarıyla yirmi (20) yaşından gün almış olmak
ve yirmi yedi (27) yaşını bitirmemiş olmak (02 Ocak 1990 [dahil] – 01 Ocak 1998 [dahil] tarihleri
arasında arasında doğanlar)
ç. Sözleşmeli erbaş ve erlerden en az üç yıl görev yapmış, müteakip sözleşme süreleri
içerisinde ve 01 Ocak 2017 tarihi itibariyla yirmi dokuz (29) yaşını bitirmemiş olmak, (02 Ocak 1988
[dahil] – 01 Ocak 1998 [dahil] tarihleri arasında arasında doğanlar)
d. Seçme sınavlarını başarı ile geçmek, sevk edildikleri hastanelerden TSK Sağlık
Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak “Komando Uzman Erbaş Olur veya Uzman Erbaş Olur ”
kayıtlı sağlık raporu almış olmak,
f. En az 164 cm boyunda olmak koşuluyla, Boy-Kilo Tablosunda oranları tablosunda
VÜCUT KİTLE ENDEKSİ NEDİR
Personelin kilolu veya zayıf olup olmadığını ortaya koyan bir formüldür. VKİ formülü, vücut ağırlığının (kilogram olarak) boyun karesine (metre olarak) bölünmesi ile elde edilen bir değerdir.
BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak,
- Lojistik branşı sözleşmeli uzman erbaş için en az ortaokul/ilköğretim (8 Yıllık), diğer branşlar (MEBS, bot serdümeni ve dalış amiri) için en az lise/ortaöğretim ve dengi okul mezunu olmak veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak,
- Nüfus kaydına göre 01 Ocak 2018 tarihi itibarıyla yirmi (20) yaşından gün almış olmak ve yirmi yedi (27) yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1991 [dahil] - 01 Ocak 1999 [dahil] tarihleri arasında doğanlar)
- Sözleşmeli erbaş ve erlerden en az üç yıl görev yapmış, müteakip sözleşme süreleri içerisinde ve 01 Ocak 2018 tarihi itibariyla yirmi dokuz (29) yaşını bitirmemiş olmak, (01 Ocak 1989 [dahil] - 01 Ocak 1999 [dahil] tarihleri arasında doğanlar)
- Seçme sınavlarını başarı ile geçmek, sevk edildikleri hastanelerden TSK, Jandarma ve Sahil Güvenlik K.lığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak “Uzman Erbaş Olur ” kayıtlı sağlık raporu almış olmak,
- En az 164 cm ve en fazla 210 cm boyunda olmak koşuluyla, kilosu Tablo-1‟de Boy-Kilo Tablosunda oranları belirtilen değerler içerisinde bulunmak. (Boy uzunluğu çıplak ayakla, ağırlık ise spor şortu/eşofman ile ölçülür.)
- Askeri öğrencilikle ilişiği kesilmemiş olmak, Türk Silahlı Kuvvetlerinde, J.Gn.K.lığında ve Sahil Güvenlik K.lığında daha önce subay, astsubay, uzman jandarma veya uzman erbaş olarak istihdam edilmemiş olmak,
- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
- Verilen ceza, ertelense, seçenek yaptırımlara çevrilse, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilse veya affa uğrasa dahi; Devletin Ģahsiyetine karşı işlenen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, cürüm tasniî, ırza geçmek, sarkıntılık, kız, kadın veya erkek kaçırmak, fuhşiyata tahrik, gayri tabiî mukarenet, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile istimal ve istihlâk kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmî ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçları ile askerlik hizmeti sırasında firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat, isyan suçlarından dolayı yahut 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 148 inci maddesinde yazılı suçlardan mahkûm olmamak,
- Taksirli suçlar hariç olmak üzere diğer suçlardan adlî veya askerî mahkemeler tarafından otuz günden daha fazla süreli hürriyeti bağlayıcı bir ceza ile mahkûm olmamak,
- Taksirli suçlar nedeniyle altı ay veya daha fazla süre ile hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkûm olmamak. i. Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düĢürmemiş, askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış, tutum ve davranışları ile yasadışı siyasi, yıkıcı ve bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş olmak.
- Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için Birlik Komutanlıklarınca düzenlenen Tablo-2‟deki Nitelik Belgesinden 80 puan notu almış olmak.
- Vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziki görünüşü kusursuz olmak (göğüs kafesi ve omurgasında şekil bozukluğu bulunmamak, düz taban olmamak, vücudunun daimi açık - 5 - yerlerinde, kol, ön kol ve el bölgesinde, baş-boyun bölgesinde, diz altında dövme bulunmamak, vücudunun herhangi bir yerinde kendine zarar verme işareti olan jilet, sigara yanığı izleri bulunmamak, diğer bulgular için ise TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre uygun bulunmak),
- Dilinde pelteklik, tutukluk ve kekemelik gibi konuşma özrü bulunmamak.
- Sözleşmeli MEBS branşı uzman erbaş için Tablo-4‟te ve aşağıda 3‟üncü maddede belirtilen özel şartları, bot serdümeni ve dalış amiri branşı sözleşmeli uzman erbaş için Tablo-5‟te ve aşağıda 4‟üncü maddede belirtilen özel şartları sağlamak,
BAŞVURULAR NE ZAMAN YAPILACAK?
Jandarma Genel Komutanlığı’nın Uzman Erbaş alım ilanına ön başvurular 13 Temmuz 2018 günü itibari ile başlamış olup, 30 Temmuz 2018 günü saat 17.00’ye kadar devam edecektir. Ön başvurular sadece www.jandarma.gov.tr internet adresinden Personel/Öğrenci Alımı sayfasına girerek Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Personel Temin Sistemi üzerinden e-Devlet kapısı vasıtasıyla yapılacaktır. Ön başvuruları olumlu sonuçlanan adaylar için sınava çağırılma tarihi 7 Ağustos 2018 tarihinde yapılacaktır. internet ortamı dışında posta yoluyla veya şahsen yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.
2018 UZMAN ERBAŞ ALIMI NE ZAMAN YAPILACAK?
Jandarma Uzman Erbaş adaylarının atamaları yapılarak daha sonra belirlenecek eğitim ve kurs takvimine göre eğitime tabi tutulurlar. 2018 Uzman Erbaş Alımı mülakat ve bedeni yetenek sınavlarında 50 puan toplam tavan puandır. Mülakat sınavı 15 puan üzerinden, bedeni yetenek sınavı ise 35 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Bu iki sınavın toplamı 29 ve daha düşük puan alan adaylar ile sadece mülakattan 10 puanın altında almış olanlar elenir.
UZMAN ERBAŞ GENEL BAŞVURU ŞARTLARI
Türk Silahlı Kuvvetleri 2018 yılı uzman erbaş alımları için geri sayım başladı. Memur adaylarını heyecanlandıran uzman erbaş alımları için genel şartlar neler olacak? Henüz kesinlik kazanma da muhtemel şartlarda en az lise mezunu olan adayların 29 yaşını bitirmemiş olmaları, askerliğinin terhis olanlar için 5 yıldan fazla geçmemiş olması istenilecek ve adayların güvenlik soruşturmalarından olumlu sonuçlanması istenilecek. Milli Savunma Bakanlığı geçtiğimiz yıl içerinde çok sayıda personel alımı gerçekleştirmişti. 2018 yılında da açıkta bulunan kadrolar için çok sayıda rütbeli personeller alacak.
TSK HANGİ KADROLARDA ALIM YAPILACAK?
Türk Silahlı Kuvvetlerinin personel ihtiyacı gidermek için hangi kadrolarda alım gerçekleştirilecek? Toplamda 43 bin olan personel alımında subay, astsubay, uzman erbaş ile sözleşmeli er kadrolarına alım yapılacak. 3 bin 755 subay, 5 bin 375 astsubay, 13 bin 213 uzman erbaş olacak ve 20 bin 595 sözleşmeli er alımı gerçekleştirilecek.
HANGİ SINIFLARA ALIM YAPILACAK?
Kara Kuvvetleri Komutanlığı çok sayıda uzman onbaşı ve sözleşmeli er alımı yapacak. Peki hangi sınıflara alım yapılacak? Piyade, Tank, Muharebe, Ulaştırma, Topçu, Veteriner, Hava Savunma, İkmal, Sıhhiye, Bakım, İstihkam ve Sözleşmeli Er sınıfları için uzman çavuş alımı yapılacaktır.
Bu iki sınavın toplamı 29 ve daha düşük puan alan adaylar ile sadece mülakattan 10 puanın altında almış olanlar elenir.
UZMAN ERBAŞLAR HANGİ GÖREVİ YAPAR STATÜSÜ NEDİR
Uzman Erbaşlar TSK’da kadro ile belirtilmiş görevleri yaparlar. Ancak kendilerine erbaşlara verilen görevlerinde verilebilmesi kanun olarak mümkündür. TSK her ne statüde( subay, astsubay, uzman erbaş, erbaş ve er) olursa olsun personelini sınıflara ayırmaktadır. Bu sınıflar Piyade, Tankçı, Topçu, Hava Savunma, İkmal gibi sınıflardır. Yapacağınız görev ve alacağınız eğitim mensubu olduğunuz sınıfa göre değişir. Bu yüzden Uzman Erbaş olurken, sivil hayatınızda yaptığınız mesleği göz önünde bulunarak sınıf tercihi yapmanız hem sizin hem TSK’nın lehinedir. Mesela sivilde tamirciliğiniz varsa Bakım sınıfı seçin, elektronik ve haberleşme bilginiz varsa Muhabere sınıfını seçin veya yemekten anlıyorsanız İkmal sınıfı tercih edin. Bu kapsamda yapacağınız tercih sizin yapacağınız işide belirleyecektir. Kendinizi savaşçı ve Komando olarak görüyorsanız güçlü ve çevik iseniz gözünüz kapalı Piyade olun. Piyade görevlerinde hem daha fazla ücret alacaksınız hemde muharip gücü arttırmış olacaksınız. Uzman Erbaşlar için Personel ve Maliye sınıfı yoktur. Uzman Erbaşların sorumluluğu çok yüksek değildir. Astsubaylar kadar üzerinde zimmetli eşyaları da yoktur. Daha çok görev icra makamıdırlar.
Uzman Erbaşların satüsüne gelince;
Uzman Erbaşlar eğer askerliğini çavuş olarak yapmamışsa, Uzman Onbaşı olarak göreve başlarlar. Unutmadan hemen belirtelim ki Uzman Erbaş olmak için askerlik yapmış olmak şart değildir. Uzman Onbaşı ise erbaş çavuşun astıdır. Ancak bir sene sonra Lise mezunu ise ve amiri uygun görürse Uzman Çavuş olur ki bu rütbe astsubayın bir astıdır. O yüzden en az lise mezunu olarak başvurun veya çalışırken liseyi bitirin.
UZMAN ERBAŞLARIN ÖZLÜK HAKLARI NELERDİR ( EMEKLİLİK, MAAŞ, İZİN, SÖZLEŞME )
Uzman Erbaşlar sözleşmeli personeldir. İlk sözleşmeleri 2 yıldan az beş yıldan fazla olmamak kaydıyla müteakip sözleşmelerini 1 – 5 yıl arası kendi isteklerine göre yapabilmektedirler.
Uzman Erbaşların her TSK personeli gibi 30 gün yıllık ve 15 gün mazeret olmak üzere 45 gün izinleri vardır. Bu 15 gün genelde kullandırılmaz.Her aya 5 gün yıllık izin hesaplanır ve Ocak ayında sıfırlanır.
Uzman Erbaşlar 45 yaşına kadar çalışabilmektedirler. 45 yaşından sonra Uzman Erbaşlık sona erer. Ancak kapının önüne konulmazlar emeklilik yaşları dolana kadar Sivil Memur olarak göreve devam ederler ve emekli olabilirler.
Sözleşmesini fesheden Uzman Erbaşlar, 5 yıldan az çalışmışsa maaşlarının iki ile çarpımının çalıştıkları yıl ile çarpımı kadar tazminat alır. 5 yılı geçen her yıl için maaşları ve yılları ile çarpımı kadar ilave ikramiye alır. Ancak bu ikramiyeler net maaşın 20 katını asla geçemez.
Uzman Erbaşlar 2200 TL – 5000 TL arası maaş almaktadır. Yıl bazında derece kademe artışına göre maaş artar ancak bu artış çok fazla değildir. Doğuda, komando birliklerinde veya hudut birliklerinde çalışanlar ilave tazminat alır.
NASIL UZMAN ERBAŞ OLUNUR
Uzman Erbaş olmak için Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri veya Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı internet sitelerinden başvuru yapmanız yeterlidir. Eğer askerliğinizi daha önce yapmışsanız sizden terhis belgenizin bir suretini isterler. Eğer askerdeyken başvuru yapmışsanız amirleriniz tarfından oluşturulacak bir heyet tarafından tanzim edilen belge size zarf içinde verilecektir. Askerdeyken başvuranların amirlerinden bunu istemeyi unutmamalıdır.
Müteakiben yazılı sınav yapılır. Sınavda sorulacak konular internet adresinden daha önce yayımlanmış olacaktır. Yazılı sınavdan sonra adaylar gözle doktor muayenesine tabi tutulur. Ardından Şınav,Mekik ve 3000 m koşu yapılır. Bunu geçenler mülakata tabi tutulur. Tüm şartları sağlayan adaylar asker hastanelerine sevkedilir. Buradan alacakları Uzman Erbaş olur kararıyla göreve hak kazanmış olurlar.
Bir önceki yazımız olan Sağlık Raporu Nasıl ve Nereden Alınır ? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.