2018 yılında sıfır oranlı emlak vergisinden kimler yararlanacak?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince her yıl ödenmesi gereken emlak vergisinde sıfır oranlı emlak vergisi muafiyeti de bulunuyor. Peki Sıfır oranlı emlak vergisi nedir? 2018 yılında Emekli emlak vergisi koşulları nedir? Detaylar Haberimizde…

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren emlak vergisi birinci taksit dönemi başladı. Verginin ilk taksiti 31 Mayıs tarihine kadar ödenebilecek. İki taksitte ödenen verginin ikinci taksiti ise Kasım ayında yatırılacak.

Mükellefler vergi borcunu bağlı oldukları ilçe belediyesine ödeyecek. Ancak gayrimenkulün bir başka şehide bulunması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabilecek.

Sıfır oranlı emlak vergisi nedir? Kimler yararlanır?

Gayrimenkul sahiplerinin mükellef olduğu emlak vergisinde muafiyet uygulaması da bulunuyor. Muafiyet, bazı şartları taşıyan maliklere uygulanıyor.

Muafiyet koşullarını taşıyan kimselerin adlarına vergi çıkmaması için ilgili belediyeye müracaat etmeleri gerekiyor. Müracaat esnasında bir dilekçe veriliyor. Müracaatın onaylanması durumunda malik hakkında sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor.

Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;

- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.

2018 yılında Ev hanımı emlak vergisi muafiyet koşulları nedir?

Emlak vergisinde geliri olmayan ve tek evi olan ev hanımları emlak vergisi ödemelerinden muaf oluyor. Muafiyet için aranan koşul sahip olunan tek evin 200 metrekare büyüklüğünü geçmemesi, bu evin yanı sıra yazlık, dağ evi gibi herhangi bir evin bulunmaması olarak karşımıza çıkıyor.

2018 yılında Emekli emlak vergisi koşulları nedir?

Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alan emeklilerin, emlak vergisi indiriminden yararlanabilmeleri için, aylıkların dışında herhangi bir gelirlerinin olmaması gerekiyor.

Bir emeklinin tek başına iki eve sahip olması halinde vergi ödemelerinden muaf olamıyor. Her ikisi de emekli ve başka gelirleri olmayan karı-kocanın ayrı ayrı birer eve sahip olma durumlarının değerlemesi de farklı yapılıyor.

Emekli eşlerin bir evde oturması, diğer evin yazlık olarak kullanılması durumunda;"yazlık" olan gayrimenkul için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.

Eğer, karı-koca evlerden birini kiraya verip, diğerinde oturuyorsa, kiraya verilen ev için emlak vergisi ödeniyor. Buna karşın oturulan ev için emlak vergisi ödenmiyor.

Emeklilerin emlak vergisi muafiyeti ile ilgili bir diğer husus ise, evlerden birinde oturulup; ikinci evde diğer aile üyelerinin yaşaması olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda da her iki ev emlak vergisinden muaf tutuluyor.

2018 yılında Şehitlerin eşleri ve çocukları için emlak vergisi muafiyet koşulları nedir?

Şehit eşi ve çocukları ile gazilerin, durumları ile ilgili formu imzalayarak belediyeye başvurmaları yeterli oluyor. Formun verildiği belediye, mükelleflerin durumu ile ilgili bilgileri Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan elektronik ortamda alabiliyor.

2018 yılında Engelli bireyler için vergi muafiyet koşulları nedir?

Emlak vergisi kanununun değiştirilen 8. maddesine göre, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olan engelliler emlak vergisi ödemiyor. Muafiyetten faydalanmak için taşınmazın bağlı olduğu belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.

2018 yılında Gazi emlak vergisi muafiyet koşulları nedir?

Emlak vergisinde meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Bu muafiyetten gaziler de yararlanabiliyor. Buna göre gaziler de dahil yukarıda belirtilen özelliklere sahip kimseler 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.

Bu haktan yararlanmak için “Tek Meskeni Olan Şehitlerin Dul ve Yetimlerine ve Gazilere Ait Form” ile Gazi olduklarına dair belgeyle birlikte ilgili Belediye Başkanlığına müracaat etmeleri gerekiyor.

Emlak vergisi iadesi nasıl yapılır?

Muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödemelerini gerçekleştiren ev sahipleri  ödemelerini 5 yıllık geriye dönük bir şekilde geri alabiliyor. Emlak vergisi iadeleri için yine bir dilekçe ile belediyeye müracaat ediliyor. Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com

Hayat ve Yaşam Haberleri