2018 YKS sınav sonucu öğrenme ekranı! Tercihler ne zaman başlayacak?

Milyonlarca öğrencinin hayali olan üniversiteye geçiş sınavı YKS sınav sonuçları 31 Temmuz tarihinde ÖSYM tarafından açıklanıyor! Peki YKS tercihleri ne zaman başlayacak? İşte YKS sınav sonuçları sorgulama ekranı, tercih tarihleri ve diğer tüm detaylar ha

Üniversite adayları için heyecanlı geri sayım başladı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları için tarih sorgulamaları yerini saat araştırmalarına bıraktı. YKS ve diğer oturumlar olan AYT, TYT sınavları yarın açıklanacak. ÖSYM tarafından 31 Temmuz tarihine işaret edilen YKS sonuçlarının saat kaçta açıklanacağına dair bir gelişme olmasa da 31 Temmuz günü mesai saatleri içersinde açıklanması bekleniyor.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Sonuçların açıklanmasının hemen ardından tercih dönemi için süreç başlamış olacak. Tercihler, 7-14 Ağustos tarihlerinde yine Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden alınacak. Tercih bildirim işlemi tamamladıktan sonra ‘Tercih Süresi' içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecek. Tercih işlemi tamamladıktan sonra ‘Tercih Süresi' içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinin mutlaka kontrol edilmesi ve yazıcıdan tercih listesinin dökümünün alınması gerekiyor.

2018 YKS SINAV SONUCU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

YKS’DE BARAJ PUANI KAÇ?

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilirler. TYT' de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilirler.

TERCİHLERDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

-Uygulamalı eğitimin önemi

-Okurken iş dünyası ile etkileşim imkânı

-Çağdaş ve deneyimli akademik kadro

-Modern, bilimsel, teknolojik altyapı

-Sosyal ve kültürel olanaklar

YKS'DE BARAJ PUANI KAÇ?

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilirler. TYT’ de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilirler.

Bu sene erken seçim kararının çıkması ile birlikte sınav tarihleri de değişmişti. ÖSYM sınavların açıklanacağı tarihle ilgili de değişikliğe giderken sınavın açıklanacağı tarih olarak 31 Temmuz 2018'i belirledi. Sonuçları ÖSYM'nin resmi internet sitesinden öğrenebilirsiniz...

TYT'ye başvuru yapan 2 milyon 381 bin 784 aday 7 bin 884 binadaki 129 bin 291 salonda, AYT'ye başvuran 2 milyon 19 bin 853 aday 6 bin 746 binadaki 108 bin 470 salonda, YDT'ye başvuran 131 bin 453 aday ise 779 binadaki 6 bin 418 salonda sınava alınacak.

TYT'de adaylara Türkçe testinden 40, Sosyal Bilimler testinden 20, Temel Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi. AYT'de ise Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden 40, Sosyal Bilimler-2 testinden 40, Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 40 soru, YDT'de ise 80 soru soruldu.

Yaklaşık 2 buçuk milyon öğrencinin gireceği 2018 YKS sınavı baraj puanı belli oldu. Buna göre yapılan resmi açıklamalar çerçevesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavın barajını geçmek için en az TYT'de 150'yi geçmek, Alan Yeterlilik Testi'ndeki (AYT) 180'i geçmeleri gerek. Yani öğrenciler girdikleri sınavda TYT'den 15 net AYT'den 20 net yapmak zorunda.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Sonuçların açıklanmasının hemen ardından tercih dönemi için süreç başlamış olacak. Tercihler, 7-14 Ağustos tarihlerinde yine Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden alınacak. Tercih bildirim işlemi tamamladıktan sonra ‘Tercih Süresi’ içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecek. Tercih işlemi tamamladıktan sonra ‘Tercih Süresi’ içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinin mutlaka kontrol edilmesi ve yazıcıdan tercih listesinin dökümünün alınması gerekiyor.

Tercih yapabilmek için YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) en az 150 puan almak koşuluyla, bir lisans programını tercih edebilmek için programın puan türünde en az 180 puan almış olmak gerekiyor. Meslek yüksekokullarında bir program tercih edebilmek içinse TYT puanının en az 150 ve üzeri olması lazım.

YKS YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

 Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nin YGS’den farkı nedir?

TYT, farklı lise türlerinde öğrenim gören ve farklı düzeydeki bütün adaylara uygulanacağından ve adayların bilgiden daha çok temel yeterlilikler bakımından değerlendirilmesi yönüyle daha kapsayıcı olup bütün adaylar için fırsat eşitliği sunuyor.

TYT’de sadece Türkçe ve Temel Matematik bulunmasının sebebi?

Türkçe ve Temel Matematik sorularının yer alması hem sözel, hem de sayısal açıdan temel yeterlilikleri belirlemek için kâfi görülüyor. Diğer bir ifade ile MEB’in orta öğretime geçiş için yeterli kabul ettiği bütün derslerin kazanımlarının ve bu kazanımlara dair öğrenci başarısının bir daha sorgulanması yerine; temel yeterliliklerin genel çerçevesi ve kazanımları değerlendirilecek.

 TYT ile YGS puan türleri karşılaştırıldığında nasıl bir fark var?

YGS’de 6 puan türü vardı. TYT’de ise her adayın sadece bir puanı hesaplanacak. Bu puan, Temel Yeterlilik Testi Puanı. (TYT-Puanı)

TYT sorularının içeriği ve dayandığı müfredatta değişiklik var mıdır?

Hayır. Müfredat, MEB’in ortak müfredatından seçilecek.

Avantajları neler?

TYT’de tek tip puan olması, adayların bu tek TYT-Puanı ile herhangi bir MYO programını tercih edebilmesine imkan tanıyor. Meslek lisesi mezunlarını yükseköğretime geçişe teşvik ediyor. Adayları okul dışı öğrenme kaynaklarına yöneltmemesi.

TYT Puanının yerleştirme puanına katkısı hangi oranda olacaktır?

YKS’de sabah ve öğleden sonraki oturumlardaki testlerin yerleştirme puanına etkisi, geçtiğimiz yıl uygulanan YGS ve LYS’deki gibi olacak. İlk oturumda alınacak TYT’nin katkısı yüzde 40; Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil alanlarındaki testlerden elde edilecek puanların katkısı yüzde 60.

TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan ikinci yılda kullanılmak istenirse bir problem yaşanabilir mi?

Adayların, aldıkları puan takip eden yılda bu başarı sıralamasının karşılığına gelen puana dönüştürülecek. Sınava girenler için hak kaybının önüne geçilecek.

Eğitim Haberleri