Ramazan ayının yaklaşmasıyla verilecek olan fitre miktarı araştırılmaya başlandı. Peki Dinayet bu konuda ne dedi? Diyanet 2019 fitre miktarı ne kadar? 2019 fitre bedeli ne kadar? Diyanet fitre ne kadar? Fitre kimlere verilir? Ne zaman verilir? 2019 fitre ne kadar? Diyanet fire bedelini açıkladı. İşte cevabı.
2019 FİTRE MİKTARI NE KADAR?
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Bir fitre bedeli 23 Türk Lirasıdır" dedi.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş başkanlığında kurul toplandı ve yapılan değerlendirmeler sonucunda 2019 fıtır sadakası miktarı belirlendi
Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş başkanlığında toplanan kurulun, 2019 fıtır sadakası miktarını görüştüğü belirtildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyoekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2019 ramazan ayının başlangıcından 2020 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 23 lira olarak belirlenmesine karar verildi."
FİTRE KİMLERE VERİLİR?
Zekatın ve fitrenin kimlere verilip kimlere verilemeyeceği İslam dininin kitabı Kuran'ı Kerim'de yer almaktadır. Fitre ve zekatın kimlere verildiği önemli olduğu kadar kimlere verilemeyeceği de bir o kadar önem arz etmektedir.
Fitre; ailedeki anneye ya da babaya, kız ya da erkek çocuklarına yani evlatlara, torunlara, eşlere, büyük anne / anneannelere, dedelere ve kafirlere verilmez.
Bununla beraber fitre; kardeşe, geline ve damada, kayınpedere ya da kayınvalideye, üvey kardeşe, üvey babaya, üvey anneye, üvey evlada verilebilir. Aynı zamanda hala, amca, dayı gibi ikinci dereceden akrabalara fitre vermek de büyük sevap sayılır. Borçlu ya da fakir, yoksul kimselere fitre vermek ise en büyük sevaptır.
FİTRE MİKTARI NASIL HESAPLANIR?
Her yıl Ramazan ayında verilen fitreler Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri yüksek Kurulu tarafından hesaplanmakta ve halka yani Müslüman alemine duyurulmaktadır. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı fitreyi nasıl ve neye göre hesaplamaktadır. Şimdi bu konuda kısaca bilgi verelim. Alimlerimizce fitrelerin hesaplanması konusunda ölçü belirlenmiştir ve tabi ki bu ölçü Peygamber Efendimizin uygulamalarından ve hadis i şeriflerinden çıkan hükümler ile belirlenmiştir.
Bu miktar ise bir miskin, fakirin bir günde yiyeceği iki öğün yemeğe denk gelmektedir. Fıkıh ilminde bu iki öğün yemeğin karşılığı şöyledir. Şafi mezhebinde bu ölçü bir sağ dır ve bu bahsi geçen bir sağ’ın karşılığı ise 1,266 kg denk gelen buğday, arpa gibi gıda besinleridir. Hanefi mezhebinde ise 3.320 kg buğday veya 6,668 kg arpadır.
Bu konuda yapılacak en güzel şey Diyanet İşlerinin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda hareket etmektir ki bu bilgi yani Fıtır sadakası diğer adı ile Fitre için ödenmesi gereken ücrettir. İşte her sene vermiş olduğumuz bu ölçülerde ki gıdanın fiyatı belirlenir ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından o seneki miktar açıklanır.
FİTRE NEDİR, NE DEMEKTİR?
Fitrenin asıl adı Sadaka-i Fıtır'dır, oruç gibi bu da bir ibadet çeşididir. Bu ibadet çeşidi, insana yardımlaşma ve dayanışmayı hatırlatır. Bununla beraber bu ibadet çeşidi insan vücudunun zekatı olarak da kabul edilmiştir. O yüzden bu ibadet çeşidine "can sadakası" dendiği de olur. İhtiyacı olan yoksul insanların karınlarının doymasına ve ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olur bu ibadet.
Fitre, genellikle Arefe günü ve bayram namazı arasında ödenmektedir. Bunun sebebi ise bayram öncesi yoksullara maddi desteği ulaştırmaktır, böylece onlar da alacaklarını alıp ihtiyaçlarını karşılamış olurlar. Fakat fitre vermenin spesifik bir günü ya da gün aralığı yoktur.
Ramazan boyunca da verilebilir, ramazan başlamadan hemen öncesinde de verilebilir.
Fitre vermenin insanı yücelttiğine ve empati yeteneğini geliştirip diğer insanları daha iyi anlamayı sağladığına dair bir inanç vardır.
FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Hanefîlere göre, fıtır sadakası ramazan bayramının 1. günü fecrin doğuşu ile vâcip olur.
Fitre, Ramazan bayramından bir veya iki gün öncesi ile bayram namazı arasında ödenir. Böylece yoksullar bununla, bayram namazından çıkmadan önce ihtiyaçlarını karşılamış olurlar. Bununla birlikte fitre, Ramazan’ın girmesinden itibaren, hatta Ramazan ayı girmeden önce de ödenebilir. Bayram gününden sonraya kalırsa, yükümlülük düşmez ve ilk fırsatta ödenmesi gerrekir.
FİTREYİ KİMLER VERİR?
Müslüman: Fitre yükümlüsünün Müslüman olması gerekir. Ancak Şâfiî Mezhebi’nden bir görüşe göre, gayr-i müslim bir kimsenin, bakmakla yükümlü olduğu Müslüman yakınının fitresini ödemesi gerekir.
Mal varlığı: Hanefîlere göre fitre sadakası ile yükümlü sayılmak için, kişinin Ramazan Bayramı’nın birinci günü, temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olması gerekir. Zekât nisabından farklı olarak, sahip olunan malın “artıcı (nâmî)” özellikte olması ve üzerinden bir yıl geçmiş bulunması gerekmez. Temel ihtiyaçlar mesken, elbise, ev eşyası, binit, silah, hizmetçi, ailenin bir yıllık geçim masrafları ve borçlarıdır. Nisap miktarı iki yüz dirhem gümüş veya yirmi miskal altın veya bunların kıymetine denk bir maldır.
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre ise, fıtır sadakasının vücûbu için, zenginlik ölçüsü olan nisaba mâlik olmak şart değildir. Temel ihtiyaçlarının dışında, bayram gün ve gecesinde yetecek kadar azığa sahip olmak yeterlidir.
Ehliyet: Ebû Hanife, Ebû Yûsuf ve diğer üç mezhep imamının ortak görüşüne göre, fıtır sadakasının mâlî yönü ağır bastığından dolayı bununla yükümlülük için akıllı ve ergen olmak şart değildir. Bu yüzden küçüğün ve akıl hastasının malından da velisinin fitre vermesi gereklidir. Fitrenin ibadet yönünü üstün kabul eden, Hanefîlerden İmam Muhammed ve Züfer’e göre ise, küçüklerin ve akıl hastalarının malından fıtır sadakası gerekmez.
Velâyet ve bakmakla yükümlülük: Bir kimsenin, kendi dışındaki kişinin fıtır sadakası ile yükümlü sayılması için, bu kişinin onun velâyeti altında olan ve bakmakla yükümlü bulunduğu kişilerden olması gerekir. Buna göre bir kimse velâyeti altında bulunan küçük çocuklarının veya akıl hastası olan yakınlarının fitresini vermekle yükümlüdür. Ramazan Bayramı’ndan önce vefat eden oğlunun çocukları da bu kapsamdadır. Buna karşılık kişinin bakımlarını üstlenmiş olsa bile, ana babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fıtır sadakası vermesi gerekmez. Bununla birlikte vekâletleri olmadığı halde bu kişiler için fıtır sadakası verse, bu yeterli olur. Böylece yoksullar bununla Bayram Namazı’ndan çıkmadan önce ihtiyaçlarını karşılamış olurlar.
Vakit: Hanefîlere göre, fıtır sadakası Ramazan Bayramı’nın 1. günü fecrin doğuşu ile vâcip olur. Çünkü fitre bayrama ait kılınmıştır. Böylece oruç tutmanın yasaklandığı bir günde, fitre ile yoksul Müslümanların sevinçle bayrama katılmaları amaçlanmıştır.
Fitre, Ramazan Bayramı’ndan bir veya iki gün öncesi ile Bayram Namazı arasında ödenir. Böylece yoksullar bununla, Bayram Namazı’ndan çıkmadan önce ihtiyaçlarını karşılamış olurlar. Bununla birlikte fitre, Ramazan!ın girmesinden
itibaren, hatta Ramazan ayı girmeden önce de ödenebilir. Bayram gününden sonraya kalırsa, yükümlülük düşmez ve ilk fırsatta ödenmesi gerekir.
Fakihler fitrenin bayram günü sabah vakti girdikten sonra ve namaz kılınmadan önce verilmesinin müstehap olduğu hususunda görüş birliği içindedir. Dayandıkları delil, Abdullah İbn Ömer (r. anhümâ)’den rivayet edilen şu hadistir: “Hz. Peygamber fitrenin, insanlar bayram namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir” (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, IV, 183.)
FİTRE İLE İLGİLİ HADİSLER NELERDİR?
Abdullah İbn Ömer’den şöyle dediği nakledilmiştir: “Hz. Peygamber fitrenin, insanlar Bayram Namazı’na çıkmadan önce verilmesini emretmiştir” (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, IV, 183.)
Abdullah İbn Ömer’den şöyle dediği nakledilmiştir: “Hz. Peygamber fıtır sadakasını 1 sâ’ (ölçek) hurma ve 1 sâ’ arpa olmak üzere köle, erkek, kadın, küçük ve büyüklere farz kılmış ve insanlar (bayram) namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir.” (Buhârî, Zekât, 76; Müslim, Zekât, 12 .)
Ebû Said el-Hudrî (r.a)’den rivayet edilen bir hadiste fitre verilebilecek maddeler ve miktarları şöyle belirlenir: “Biz Peygamber devrinde fitreyi, yiyecek maddelerinden 1 sâ’ olarak verirdik. O zaman bizim yiyeceğimiz arpa, kuru üzüm, hurma ve keş (yağı alınmış peynir) idi.” (Buhârî, Zekât, 74; A. İbn Hanbel, III, 73, 98.)
İbn Abbas (r. anhümâ)’nın naklettiği bir hadiste şöyle buyurulur: “Rasûlullah (s.a.s) oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek sağlamak için fitreyi farz kılmıştır. Fitreyi kim namazdan önce öderse, bu makbul bir zekât, kim de namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur.” (Buhârî, Zekât, 70, 71, 77; Müslim, Zekât, 12 , 13, 16)
Abdullah b. Sa’lebe (r.a) şöyle nakletmiştir: “Rasûlullah (s.a.s) Ramazan Bayramı’ndan bir veya iki gün önce bir konuşma yaparak şöyle buyurdu: “Buğdaydan, arpadan veya hurmadan 1 sâ’ını hür veya köle, küçük veya büyükler için sadaka olarak veriniz.” (A. İbn Hanbel, V, 432.)
İbn Abbas’ın rivayet ettiği hadis şöyledir: “Fitre sadakası buğdaydan iki müd’dür.” (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, IV, 183.)
DAHA ÖNCEKİ YILLARDA FİTRE MİKTARI NE KADARDI?
2019 yılındaki fitre miktarı 23 liradır.
2018 yılındaki fitre miktarı 19 liradır.
2018 yılındaki fitre miktarı 16 liradır.
2017 yılındaki fitre miktarı 16 liradır.
2016 yılındaki fitre miktarı 15 liradır.
2015 yılındaki fitre miktarı 11.5 liradır.
2014 yılındaki fitre miktarı 10 liradır.
2013 yılındaki fitre miktarı 9.5 liradır.
2012 yılındaki fitre miktarı 8.5 liradır.
2011 yılındaki fitre miktarı 7.5 liradır.