2024 YKS barajı kaç? 2024 YKS'de 150 puan almak için kaç net gerekir?

2024 YKS baraj puanı belli oldu. Böylece 2024 YKS barajı kaç? sorusunun yanıtı belli olmuş oldu. Peki 2024 YKS'de 150 puan almak için kaç net gerekir? 2024 YKS sınavı ne zaman? sorularının yanıtını haberimizden bulabilirsiniz.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı 2024 YKS sınavı için bir çok soru gündeme geliyor. Binlerce öğrencinin üniversiteye geçiş için katılım sağladığı YKS sınavının baraj puanı merak ediliyor. Peki öğrenciler Yükseköğretim Kurumları Sınavından kaç net yapınca barajı geçebilir? 2024 YKS'de 150 puan almak için kaç net gerekir?

2024 YKS BARAJ PUANI KAÇ?

Yaklaşık 2 buçuk milyon öğrencinin gireceği 2024 YKS sınavı baraj puanı belli oldu. Buna göre yapılan resmi açıklamalar çerçevesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavın barajını geçmek için en az TYT’de 150’yi geçmek, Alan Yeterlilik Testi'ndeki (AYT) 180'i geçmeleri gerek.

2019 YKS'DE 150 PUAN ALMAK İÇİN KAÇ NET GEREKİR?

Her yıl olduğu gibi 2024 yılında da milyonlarca adayın katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) kısa bir süre kaldı.. Üniversite adayları, barajı geçmek için en az kaç net yapması gerektiğini merak ediyor.

Uzmanlar, TYT’de 150’yi geçmek için 15,

Alan Yeterlilik Testi'ndeki (AYT) 180 barajı için de bunun yanında 20 net yapılması gerektiğini söylüyor.

2024 YKS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nca yayımlanan sınav takvimi neticesinde henüz açıklanmadı.

YKS SINAV BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

2024 YKS ÜCRETLERİ NE KADAR?

Yayımlanan YKS kılavuzuna göre, TYT/AYT/YDT her bir sınav için 50 TL ücret ödenecek. Geç başvuru sınav ücreti ise her bir sınav için 75 TL olarak belirlendi.

2024-TYT Puanı 200 ve Üzeri Adaylardan, 2024-YKS'nin Hiçbir Oturumuna Girmeden 2023-TYT Puanını 2024-YKS Yerleştirmede Kullanmak İsteyenler İçin 2019-YKS Başvuru Ücreti/Geç Başvuru Günü Başvuru Ücreti : 20,00 TL/30,00 TL (Geç Başvuru Gününde yapılan Başvurularda Başvuru Ücreti aynı gün ödenmelidir.)

YKS BAŞVURULARI NASIL VE NEREDEN YAPILIYOR?

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.

YKS'ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzda belirtiler bankalardan herhangi birine veya ÖSYM'nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır.

Başvuru bilgilerinizin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine girilmiş olması sınava başvuru için yeterli değildir. Sınav ücretini süresi içinde yatırmadığınız takdirde başvurunuz tamamlanmamış olacağından, sisteme girilmiş olan başvuru bilgileriniz geçersiz sayılacak ve işleme alınmayacaktır.

YKS ÖDEMELERİ HANGİ BANKAYA YAPILACAK?

Adaylar her oturum için 50,00 TL olan ödemeleri şu bankalar üzerinden gerçekleştirebilecek;

Akbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı
Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı
Finansbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı
Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı
Türk Ekonomi Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı;
Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler;
ING Bank'ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı);
Vakıf Katılım Bankası'nın tüm şubeleri ve ATM;
Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM'den ücret yatırılmaz.);

ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)

YKS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR?

YKS'ye aşağıdaki şartları yerine getiren adaylar başvurabilir.

2018-2019 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler
Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar
Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar
Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar

YKS OTURUM BİLGİLERİ

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT):

YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), tüm adaylar için zorunludur.

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT):

YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), tüm adaylar için zorunludur. AYT'ye de girmek isteyen adaylar, "Alan Yeterlilik Testleri (AYT)" seçeneğini işaretleyecekler, AYT'ye girmek istemeyen adaylar ise bu seçeneği boş bırakacaklardır.

AYT'ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu seçeneği işaretleyebilecekler, daha sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların AYT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT):

YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), tüm adaylar için zorunludur. YDT'ye de girmek isteyen adaylar, "Yabancı Dil Testi (YDT)" seçeneğini işaretleyeceklerdir.

YDT'ye girmek istemeyen adaylar, "Yabancı Dil Testi (YDT)" seçeneğini boş bırakacaklardır.

YDT'ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu alanda değişiklik yapabileceklerdir. Bu değişikliği yaptıktan sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların YDT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.

TESTLERDEKİ DERS DAĞILIMLARI

TYT'de adaylara 40 soruluk Türkçe, 20 soruluk Sosyal Bilimler, 40 soruluk Temel Matematik ve 20 soruluk Fen Bilimleri testi olmak üzere 120 soru yöneltilecek.

AYT'de adaylara, 40 soruluk Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, 40 soruluk Sosyal Bilimler-2 testi, 40 soruluk Matematik ile 40 soruluk Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilecek.

AYT'de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacak. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabilecek.

YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak. Her dil için 80 sorudan oluşan ayrı soru kitapçığı bulunacak. Sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek.

ULAŞIM KARTI VE ANAHTAR SERBEST

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat (kol saati ve her türlü saat), kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlarla, kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla, her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka veya kredi kartı gibi kartlarla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla girilemeyecek.

SINAVDAN 15 DAKİKA ÖNCE BİNALARA ALIM DURDURULACAK

YKS'nin birinci oturumu TYT, 15 Haziran 2024 Cumartesi günü saat 10.15'te başlayacak ve 135 dakika sürecek. İkinci oturumu AYT ise 16 Haziran 2024 Pazar günü saat 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecek.

Üçüncü oturum YDT ise 16 Haziran 2024 Pazar günü 15.45'te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek. Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00'dan sonra, öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30'dan sonra sınav binalarına, sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra da sınav salonlarına alınmayacaklar.

TYT Soru Sayısı ve Sınav Detayları

Yükseköğretim Kurumları Sınavının 1. oturumu olan TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) 23 Haziran 2024 tarihinde yapılacak. Bu oturumda adaylara 120 soru sorulacak ve toplamda 135 dakika süre verilecek. Sorulacak 120 sorunu dağılımı aşağıdaki şekilde olacak:

Türkçe 40 Soru
Sosyal Bilimler 20 Soru
Coğrafya 5 Soru
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 5 Soru
Felsefe 5 Soru
Coğrafya 5 Soru
Temel Matematik 40 Soru
Fen Bilimleri 20 Soru
Fizik 7 Soru
Kimya 7 Soru
Biyoloji 6 Soru

2024 YKS SINAVI NEDİR? YKS NE ZAMAN BAŞLADI

Yükseköğretim Kurumları Sınavı ya da kısaca YKS, Türkiye'de 2023/2024 eğitim-öğretim yılı ile başlayan yükseköğretime geçiş sistemi sınavı.

YKS'DAN ÖNCE HANGİ SİSTEM VARDI?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı

Lisans Yerleştirme Sınavı

YKS öncesi benzer adlı Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavı şeklinde çift aşamalı iki sınav vardı.

Adaylar haziran ayındaki LYS'ye (alan sınavları) girebilmek için mart ayındaki YGS'de (baraj sınavı) herhangi bir puan türünde 180 ham puan almak zorundaydı.

150-179 puan arasındakiler önlisans programlarına başvurabilirken 150 puan altı ise tercih yapamazdı.

7 yıllık sistemin değiştirilmesi 12. Türkiye Cumhurbaşakanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liseye geçiş sınavı olan TEOG'un kaldırılması gerektiğini söylemesi ve daha sonra kısa sürede kaldırılması sonrasında gündeme geldi.

YGS&LYS'yi kaldırarak YKS'yi getiren sistem 12 Ekim 2017'de açıklandı.

YKS SINAV SİSTEMİ NASIL İŞLER?

YKS sınavı 2 oturumdan oluşmaktadır. Temel Yeterlilik Testi TYT ve Alan Yeterlilik Testi AYT'den oluşmaktadır.

I. oturum (TYT)

Adaylar genel olarak bir yükseköğretim kurumuna yerleşmek için iki aşamalı sınava girmeleri gerekmektedir. Adaylar ilk olarak Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna girmelidir. Bir üniversiteye yerleşebilmek için zorunlu bir sınavdır ve ilk aşamayı temsil eder. Testin amacı mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli soru çözme becerilerini ölçmektir. Sorular lise müfredatından gelecektir ve bu oturuma girmek zorunludur. Bu oturum Haziran ayında herhangi bir cumartesi günü sabah 10.15'te yapılmaktadır. Adaylar tercih yapabilmek için bu oturumdan en az 150 puan almak zorundadır. 150 puanın altında kalanlar tercih yapamazken 180 puan ve üzeri alanlar ise lisans bölümlerini tercih edebilecektir. Baraj puan modülü eski sistemle güdümlüdür, değişmemiştir. Buna ek olarak 200 ve üstü bir puan alan öğrencilerin puanları tercih yapmadıkları takdirde iki yıl geçerlidir.[4]

II. oturum (AYT)

Sorular dört yıllık lise müfredatından gelmektedir.Adaylar TYT sonrasında AYT'ye girmek zorunda değildir. Fakat genel olarak 4 yıllık üniversiteler TYT+AYT ile aldığı için bu sınava girilmesi gerekmektedir.

DYT ise tamamen farklı bir durumda olup TYT sonrasında DİL puanı ile öğrenci alan bölümlere girmek isteyen adaylara yöneliktir.

Yorum Yap
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri