21 Aralık nedir? En uzun gece ne zaman? 21 Aralık en uzun gecede neler yaşanır?

Yılın 365 günlerinde geceler ve gündüzler saat olarak hep değişken ve farklıdır, bazen geceler uzun gündüzler kısa, bazen gündüzler uzun geceler kısa olur. Bu uzun ve kısalık yılın belli bir tarihinde eşitlenir o günde 21 aralıktır. Peki 21 Aralık nedir? En uzun gece ne zaman? 21 Aralık en uzun gecede neler yaşanır? soruları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte, tüm detaylar…

Dünya kendi ekseni etrafında döndüğü için gece ve gündüz zaman farklılıkları meydana gelir, bu yüzden yılın her günü gece ile gündüz saat farklılıkları yaşanır. Bu farklılık yılın belli bir gününde gece ile gündüz zaman olarak eşitlenir o tarihte 21 aralık tarihidir. 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri, 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece - gündüz eşitliği) tarihleri denir. Bir yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık bu gece yaşanacak. 21 Aralık en uzun gece merak konusu oldu. Peki en uzun gece nedir? En uzun gece nerede yaşanacak? En kısa gece nerede yaşanacak? 21 Aralık en uzun gecede neler yaşanır? En uzun gece ne kadar sürecek? 21 Aralık ekinoksu nedir? 21 Aralık hangi gün? 21 Aralık gün dönümü özellikleri nelerdir?

21 ARALIK EN UZUN GECE NEDİR?

21 Aralık, Miladi takvime göre yılın 355. (artık yıllarda 356.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 10 gün vardır.

Coğrafi olarak Kuzey Yarım Küre için kış solstisi (gün dönümü), Güney Yarım Küre için ise yaz solstisi (gün dönümü)dir.

Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey Yarımküre'de 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar. 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da olacak.

21 Aralık Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Dolayısıyla Türkiye'de 21 Aralık'ta en uzun geceyi yaşayacağız.

İstanbul 21 Aralık

Güneşin doğuşu: 08.27

Güneşin batışı: 17.40

Gece süresi: 14 saat 47 dakika

Gündüz süresi: 9 saat 13 dakika

En uzun gecenin yaşanacağı Sinop'ta gece süresi 15 saat 6 dakika;

Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak.

En kısa gecenin yaşanacağı Hatay'da gece süresi 14 saat

Gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak.

EN UZUN GECEDE NELER YAŞANIR?

21 Aralık'ta güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla gelmesi sonucu Kuzey Yarım Küre'de yılın en uzun gecesi yaşanacak. Bu günden itibaren Kuzey Yarım Küre'de kış mevsimi tam olarak başlayıp, geceler kısalmaya başlayacak. Kuzeyden güneye gidildikçe en uzun gecenin süresi de azalacak. Bu nedenle Türkiye'de en uzun geceyi 15 saat 6 dakika ile Sinop geçirirken, en kısa gece ise 14 saat ile Hatay'da yaşanacak.

En uzun gecenin yaşanacağı Sinop’ta gece süresi 15 saat 6 dakika, Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak.

En kısa gecenin yaşanacağı Hatay’da gece süresi 14 saat, gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak.

21 Aralık’ta Güney Yarımküre'de yaz, Kuzey Yarımküre'de kış mevsiminin başlangıcıdır.

Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar. Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır.

21 ARALIK SOLSTİS GÜNDÖNÜMÜ ÖZELLİKLERİ

a. KUZEY YARIM KÜRE

Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 43°06' lık açı ile gelir.

Kış mevsiminin başlangıcıdır.

En uzun gece, en kısa gündüz yaşanır.

Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. Fakat 21 Mart tarihine kadar, geceler gündüzlerden uzundur.

Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi’ne teğet geçer.

Yengeç Dönencesi’nin kuzeyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar.

Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde en uzun gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları kısalmaya başlar.

b. GÜNEY YARIM KÜRE

Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne 90° lik açı ile gelir.

Yaz mevsiminin başlangıcıdır.

En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır.

Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya geceler(bilgi yelpazesi.com) uzamaya başlar. Ancak 21 Mart tarihine kadar, gündüzler gecelerden uzundur.

Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi’ne teğet geçer.

Oğlak Dönencesi’nin güneyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar.

Oğlak Dönencesi’nin güneyinde en kısa gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar.

İlk yorum yazan siz olun

Hayat ve Yaşam Haberleri