24 Haziran seçimlerinde kaç kişi oy kullanacak? Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili seçimlerinde adayların oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için düzenlenen kura öncesinde açıklamalarda bulundu. 24 Haziran seçimlerinde kaç seçmenin oy kullanacağını açıkladı. İşte 24 Haziran seçimlerinde oy kullanacak seçmen sayısı...
KAÇ SEÇMEN OY KULLANACAK? 2018
Seçmen sayısına ilişkin bilgi veren Güven, 14 Mayıs 2018 itibarıyla yurt içinde 56 milyon 342.263, yurt dışında 3 milyon 49.065 olmak üzere, toplam 59 milyon 391.328 seçmen bulunduğunu, tahmini sandık sayısının 180.896 olduğunu söyledi.
Güven, bu seçimde ilk defa seçmen olan 1 milyon 650.171 kişinin oy kullanacağını bildirdi.
Yurt dışında 60 ülke ve 123 temsilcilikte sandık kurulacağını hatırlatan Güven, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin 36 gümrük kapısında oy kullanabileceğini açıkladı.
Güven, gümrük kapıları ve yurt dışı temsilciliklerde oy kullanma işleminin 7 Haziran'da başlayacağını hatırlatarak, seçmen sayısına göre bu ülkelerde 1-13 gün arası süreyle oy kullandırılacağını, 13 gün oy kullandırılan ülkelerde seçmenlerin oy kullanma işlemini son güne bırakmamalarının yoğunluk yaşanmaması için büyük önem taşıdığını vurguladı.
Seçimlerin siyasi partiler eliyle şeffaf olarak yapıldığı ifade eden Güven, oyların kullanıldığı sandığın oluşumundan, oyların sayım ve dökümünden ilçe seçim kuruluna ulaşmasına ve oradan il ve yüksek seçim kuruluna kadarki süreçte, yani zincirin tüm halkalarında siyasi partilerin bulunduğunu söyledi.
Güven, ilçelerde kaydedilen sandık sonuç tutanaklarının taranarak YSK'ye geldiği anda siyasi partilere elektronik ortamda gönderileceğini bildirerek, şunları söyledi:
"Seçimlerde, daha önce 5 seçimde olduğu gibi, siyasi partililerce tutulan sandık sonuç tutanaklarının yanı sıra sayım ve döküm cetvelleri, ilçe ve il birleştirme tutanakları da taranarak erişime açılacaktır. Seçimlerde yarışan da seçimleri yapan da siyasi partiler olduğundan siyasi partilerin sandıklara sahip çıkması önem arz etmektedir. Her parti sandığa üyelerini eğitip göndermelidir. Bu kapsamda YSK Milli Eğitim Bakanlığıyla yürütülen ortak çalışma neticesinde daha önceki seçimlerde olduğu gibi halk eğitim merkezleri aracılığıyla seçimlerde görev yapmak isteyenlere yönelik sertifikalı eğitim programı düzenlenmektedir. Bu eğitim seçim sonuçlarının sağlıklı alınmasında etkili olacaktır. Sandık kurulu başkan ve üyelerinin belirlenmesi veya görevlendirilmesinde anılan kursa katılma ve sertifika zorunluluğu bulunmamaktadır."
ADAYLARIN OY PUSULASINDAKİ YERLERİ
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanı 24 Haziran'daki Cumhurbaşkan Seçimleri'ne katılacak cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki yeri belirlendi
Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK), 24 Haziran'da yapılacak seçimde cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi yapıldı.
Buna göre adaylar oy pusulasında şu sıralama ile yer alacak:
1- Muharrem İnce
2- Meral Akşener
3- Recep Tayyip Erdoğan
4- Selahattin Demirtaş
5- Temel Karamollaoğlu
6- Doğu Perinçek
Bu sıralama oy pusulasında soldan sağa doğru sıralanacak. Oy pusulasında adayların fotoğrafı ve ismi yer alacak.
Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın ortak adayı olarak partilerin kararıyla aday gösterildi. Muharrem İnce CHP'nin grup kararıyla aday olurken, HDP de Selahattin Demirtaş'ı aday gösterdi. Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek de 100 binden fazla seçmenin imzası ile cumhurbaşkanı seçimine katılmaya hak kazanan isimler oldu.
OY PUSULALARI NASIL GÖRÜNECEK
Oy pusulalarından birisi cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak. Bu oy pusulasının en üst kısmında "Cumhurbaşkanı Adayları" başlığı bulunacak.
Bu başlık altında Türkiye'de ilk kez cumhurbaşkanının halkın oyuyla belirlendiği 10 Ağustos 2014'deki seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanı adaylarının isimleri ve fotoğrafları bulunacak. Bu oy pusulasında partilerin logoları ve yaptıkları ittifakların unvanları olmayacak.
Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki yerleri, çekilecek kura sonucu tespit edilecek.
11 PARTİNİN TAMAMI PUSULADA OLACAK
Seçmenler, diğer oy pusulasına oy vererek de TBMM'de 27. Dönem'de görev yapacak milletvekillerini belirleyecek.
Bu pusulada Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) kararıyla seçimlerine girmelerine karar verilen AK Parti, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ile HÜDA PAR bulunacak.
İttifak yapan partiler, ittifak unvanları altında yan yana yer alacak. Partilerin logoları, isimleri, genel başkanlarının adları ile partiler için ayrılan her sütunun altında, milletvekili adaylarının isimleri de belirtilecek. Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.