30 Ağustos resmi tatil mi? 30 Ağustos pazartesi günü bankalar açık mı?

30 Ağustos resmi tatil mi? 30 Ağustos pazartesi günü bankalar açık mı? sorusu vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda nereler açık ? Devlet daireleri açık olacak mı? Nereler açık olacak? sorularının cevaplarına biz de haberimizde yer verdik.

Tarihte 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayram olarak bilinen Zafer Bayramı'nın resmi tatil olup olmadığı herkes tarafından merakla araştırılıyor. Resmi tatillerde genel olarak kapalı olan resmi daireler ve bankaların 30 Ağustos'ta kapalı mı açık mı olacağı ise bu kurumlarda işi olanlar tarafından araştırılıyor. Peki 30 Ağustos resmi tatil mi? 30 Ağustos pazartesi günü bankalar açık mı? Merak edilen tüm detayları sizler için bir araya getirdik.

30 AĞUSTOS RESMİ TATİL Mİ? 30 AĞUSTOS HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

30 Ağustos bu sene pazartesi gününe denk geliyor. 30 Ağustos, Zafer Bayramı olması sebebiyle resmi tatil olarak kabul edilmektedir. Bu sene Pazatesi gününe denk gelen 30 Ağustos'ta kamu kurum ve kuruluşları, tüm devlet dairleri ve bankalar resmi tatil kapsamında çalışmayacak.

30 AĞUSTOS PAZARTESİ GÜNÜ BANKALAR AÇIK MI?

30 Ağustos pazartesi günü resmi tatil olmasından dolayı bankalar da hizmet veremeyecek.

Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal bayramıdır. Her yıl 30 Ağustos günü kutlanır. Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terketmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.
Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal bayramıdır. Her yıl 30 Ağustos günü kutlanır.

GÜNÜN ANLAMI VE ÖNEMİ

Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasıyla yurdumuz tamamen elimizden alınıyor, vatanımızda hür olarak yaşama hakkımıza son veriliyordu. Yüzyıllardır üzerinde bağımsız olarak yaşadığımız bu topraklar düşmanlara veriliyor, bizim de bunu kabul etmemiz isteniyordu.
Türk milletinin bu durumu kabul etmesi elbette mümkün değildi. 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla, lideriyle kucaklaşan Anadolu, Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Amasya Genelgesi'nin yayınlanmasının ardından Erzurum ve Sivas Kongreleri yapıldı. Daha sonra 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelen Atatürk, 23 Nisan 1920'de TBMM'yi kurdu. Böy-lece hem memleketin yönetimi halkın iradesine verilmiş oluyordu. Hem de Kurtuluş Savaşı'nın merkezi Ankara oluyordu.

TBMM meclisi yaptığı görüşmelerde yurdun durumunu ve kurtuluş çarelerini aradı. "Misak-ı Millî sınırları içinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı görüşü"nden hareketle, düşmanla mücadele kararı alındı. Oluşturulan düzenli ordularla savaşa girildi. İlk başarı, Doğu'da Ermeni çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra, Batı cephesinde, Yunanlılarla, I. İnönü ve II. İnönü Savaşları yapıldı. Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlılar'a büyük bir darbe indirilmiş oldu. Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti. Saldırı üzerine Mustafa Kemal, or-dularına: "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz." emrini verdi.

Gündem Haberleri