Köyüne Dönene 300 Koyun başvuruları başladı. Üreticiyi kendi topraklarında üretim yapmaya ve köyden kente göçü engellemeye yönelik teşvik sisteminde büyük bir yığılma başladı.Başvuru süreci ve detaylarına dair tüm bilgileri Bölge Gündem olarak sizler için araştırdık.
Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi kapsamında doğacak kuzuların alımı garanti edilecek ve taban alım fiyatı önceden belirlenecek. Üretilecek tüy ve süt yetiştiricinin olacak.Başvuru detayları ve sonuçları ilerleyen günlerde açıklanacak.
250 BİN BAŞ ERKEK HAYVAN KESİLECEK
Projeye katılımın yeterli düzeyde olması halinde 8.yılın sonunda toplam 5 milyon dişi hedefleniyor. Bu süreçte 3 milyon 250 bin baş erkek hayvanın kesimiyle 52.300 ton et üretimi ise projenin diğer hedefleri arasında yer alıyor.
BAŞVURU NASIL YAPILACAK?
Projeye başvurular TİGEM internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecek. En az 1666 üreticinin dahil edileceği projede, üretici başına toplam 300 başa kadar küçükbaş hayvan verilecek.
300 KOYUN BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN
300 KOYUN BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
300 Koyun projesi kapsamında üretici seçimi kriterleri yayımlandı. Başvuruda bulunacak olan üreticilerde şu kriterler aranacak;
- Üretim yapacağı yerin mera alanı,
- Kaba yem üretebilirliği,
- Hayvan varlığı,
- Cinsiyet ve yaşı (Genç çiftçi olması önemlidir),
- Hayvan barınağına sahip olması,
- Halen hayvancılıkla uğraşıyor olması gibi kriterler göz önüne alınıp değerlendirilecektir.
PEKİ SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Ziraat Bankası aracılığı ile;
-Sözleşme imzalayacağı yetiştiriciye 300 başa kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satacak.
-Bakım, besleme ve hayvan sağlığı masrafları için avans verecek.
-Tigem, doğacak kuzuların alımını garanti eder ve taban alım fiyatını önceden belirleyecek.
-Üretilecek yapağı ve süt yetiştiricinin olacak.
-Ziraat Bankası aracılığı ile üretim sürecinde, yetiştiriciye bakım ücreti ve sigorta bedelini avans olarak verilecek.
-Sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere kendi işletmelerinde eğitim verilecek.
-Sütten kesimi müteakip kuzular alınır, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek.
-Alınan dişi kuzularla üretim zinciri büyüyerek devam edecek.
-Üretici hayvanlara TARSİM sigortalarını yaptıracak.
PROJE DETAYLARINI ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI
300 koyun projesi için detaylar belli olmaya devam ediyor. Tarım Bakanlığı ve TİGEM tarafından koordine edilecek olan 300 koyun projesi, Ziraat Bankası tarafından finanse edilecek. İşte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 300 koyun desteği ile ilgili bazı detaylar
"Sığır yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak üzere Ziraat Bankası kanalıyla yetiştiricilerimize hayvan ve yem temini için yüzde 10 sübvansiyonlu kredi sağlıyoruz.
Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla damızlık düve veriyor, bu düvelerin, koyunlarda olduğu gibi, veterinerlik, aşı ve küpe hizmetlerini bedelsiz karşılıyoruz.
Talep eden Tarım Kredi Kooperatifleri üyesi yetiştiricilerimize Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığıyla Ziraat Bankası'ndan kredi kullandırarak 300 başa kadar damızlık koyunu ve yemini temin ediyoruz. Üreticinin bakım hizmet bedeli ve sigortasını avans olarak ödüyor, doğacak kuzulara da alım garantisi veriyoruz."
TARSİM sigortasının yetiştiriciye düşen kısmını devletin ödemesini sağlıyor, yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz.
Yetiştiricimiz kredi borcunu, ilk 2 yılı geri ödemesiz 7 yılda bankaya ödüyor. Böylece hem başlangıçta imkan sağlayarak hem de üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta yepyeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz."
Başvuruyla ilgili detaylar, ilerleyen günlerde açıklanacak.
KOYUNUN YAVRULARI KAÇ AYDA OLUR?
Koyunlar çiftleşmenin ardından gebe kalınma durumuna göre ortalama 5 ay içerisinde doğum yapar. Koyunda gebelik 150 gün kadar sürer. İkiz doğumlarda ise bu süre birkaç gün daha kısa olmaktadır. Gebeliğin ilk 3 ayında dışarıdan fark edilebilecek şekilde gebelik belirtileri gözlenemez. 4 ve 5. aylarda ise meme gelişimi ve arka bölgelerde karın hacminin artması ile gebelik gözlenebilir düzeye gelmektedir.