4 yıllık bölümler | 4 yıllık sözel bölümler | Sözel bölüm meslekleri

Üniversite sınavı olan YKS'ye az bir zaman kalan aynı zamanda bölüm seçme heyecanı da başladı. Peki 4 yıllık bölümler nelerdir? 4 yıllık sözel bölümler nelerdir? Sözel alandaki bölümler hangileridir? İşte cevapları...

YKS sınavına sayılı günler kala öğrenciler arasında 4 yıllık olan bölümler, sözel alanda olan bölümler araştırılmaya başlandı. Peki 4 yıllık bölümler nelerdir? 4 yıllık sözel bölümler nelerdir? Sözel alandaki bölümler hangileridir? Tüm cevaplar haberimizde...

YKS PROGRAMLARI VE KONTENJAN BİLGİSİ İÇİN TIKLAYINIZ

4 YILLIK BÖLÜMLER

4 YILLIK SÖZEL BÖLÜMLER

YKS (YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI) NEDİR?

YKS, üniversiteye girişte YGS ve LYS yerine gelen Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak bilinen yeni sistemin adıdır.

Yeni sistem ile birlikte adaylar Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na giriyorlar. Bu sınav 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır.

1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)
2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT)
3. Oturum ise Yabancı Dil Testi (YDT) olarak geçmektedir.

1.oturum olan TYT sınavına herkes girmek zorundadır. Bu oturumdan yeterli puan alanlar 2. ve 3. oturumlara girmeye hak kazanıyor.

Yeni düzenleme ile birlikte tüm 2 yıllık önlisans bölümleri TYT, 4 yıllık lisans bölümleri ise AYT, 4 yıllık dil bölümleri de YDT sınavı ile alım yapacak.

YKS’YE KİMLER GİREBİLİR?

YKS sınavına girebilmek için aranan özellikler aşağıdaki gibidir;

– 2018-2019 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler

– Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar

– Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar

– Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar YKS’ye girebilirler.

Durumları yukarıdaki şartlardan herhangi birine uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da sınava başvurabilirler ancak; bu adaylar, yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler. Yabancı uyrukluların Türkiye'deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri YKS kapsamı dışında olup bu yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır.

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Mavi Kart sahipleri), sınava başvurabilirler. Bu adaylar, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda söz konusu kontenjanlara yerleştirilirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu adaylar ile Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular da YKS kapsamında yerleştirme işlemlerine alınırlar.

2018- 2019 ÖSYM takvimine göre, ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanları ilgilendiren YKS'nin ilk oturumu olan TYT, 15 Haziran 2019'da, AYT, 16 Haziran 2019, YDT ise 16 Haziran 2019 tarihinde uygulanacak.

 

YKS SINAVI NE ZAMAN?

2019-YKS 1. OTURUM TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT)

Sınav Tarihi:

15.06.2019 10:15

Sonuç tarihi

18.07.2019

2019-YKS 2. OTURUM ALAN YETERLILİK TESTLERİ (AYT)

Sınav Tarihi:

16.06.2019 10:15

Sonuç tarihi

18.07.2019

2019-YKS 3. OTURUM YABANCI DİL TESTİ (YDT)

Sınav Tarihi:

16.06.2019 15:45

Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınav saatinden en az 1 saat öncehazır bulunmaları gerekmektedir.

DİKKAT: Adaylar, sınavın sabah  oturumlarında  saat  10.00’dan  sonra;  öğleden  sonra  oturumunda  ise  saat 15.30’dan sonra sınav binalarına, sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra sınav salonlarına alınmayacaklardır.

YKS OTURUM BİLGİLERİ

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT):

YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), tüm adaylar için zorunludur.

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT):

YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), tüm adaylar için zorunludur. AYT'ye de girmek isteyen adaylar, "Alan Yeterlilik Testleri (AYT)" seçeneğini işaretleyecekler, AYT'ye girmek istemeyen adaylar ise bu seçeneği boş bırakacaklardır.

AYT'ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu seçeneği işaretleyebilecekler, daha sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların AYT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT):

YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), tüm adaylar için zorunludur. YDT'ye de girmek isteyen adaylar, "Yabancı Dil Testi (YDT)" seçeneğini işaretleyeceklerdir.

YDT'ye girmek istemeyen adaylar, "Yabancı Dil Testi (YDT)" seçeneğini boş bırakacaklardır.

YDT'ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu alanda değişiklik yapabileceklerdir. Bu değişikliği yaptıktan sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların YDT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.

YKS İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Sınava girişte geçerli kimlik belgesi ve sınava giriş belgesinin bulundurulması gerekirken, sınavın ilgili oturumuna ait sınava giriş belgesini yanlarında bulundurmayan adaylar binalara giremeyecek.

Adayların, fotoğraflarının bulunması gereken sınava giriş belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına dikkat etmeleri gerekiyor.

Ayrıca ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler haricinde belgenin ön ve arka yüzde herhangi bir yazı, resim, işaret vesaire bulunduğu taktirde adayların sınavları geçersiz sayılacak.

T.C. kimlik kartı edinme sürecinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan fotoğraflı, imzalı ve mühürlü "Geçici Kimlik Belgesi"nin aslı geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilecek.

YKS SINAVI İÇİN GEREKENLER NELERDİR?

Öncelikle  YKS’ye giderken Sınava Giriş Belgesi’nin renkli veya siyah-beyaz çıktılarını mutlaka yanınıza almanız gerekiyor. Belgenin üzerinde sınava gireceğiniz merkez, bina, salon bilgileriyle fotoğrafı yer alacak. Sınavın ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesi’ni yanlarında bulundurmayanlar, sınav binasına alınmayacak. Giriş belgesinin üzerinde fotoğrafınızın bulunması zorunlu. Bu belgenin yazıcıdan çıktısını alırken üzerindeki fotoğrafın görünür olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç, ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. olursa sınavınız geçersiz sayılacak. Sınava Giriş Belgesi’ni kaybedenler, internetten yenisini edinebilirler. Yanınızda bulundurmanız gereken diğer belge ise nüfus cüzdanı/T.C kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport. Bunların dışında Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Mavi Kartlar ile pasaportları olmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kimlik Kartı geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilecek.

YKS İÇİN YAPILAN UYARILAR NELERDİR?

1) Sınavın yapılacağı sınıfa girdikten sonra bilgilerinizi doldurmak için cevap kağıtları dağıtılacak. Bu belgenin üzerinde adınız, TC Kimlik Numaranız ve fotoğrafınız olacak. Cevap kâğıdındaki bilgilerle sınava giriş belgelerindekini karşılaştırın. Bu, sizin sorumluluğunuzda. Eğer bir uyumsuzluk tespit edersiniz bunu salon görevlisine derhal bildirmeniz gerekiyor. Gerekli kontrolü yapmadan sizin için düzenlenmemiş evrakını kullanırsanız, sınavınız geçersiz sayılacak.

2) Kitapçıkların üzerindeki ‘soru kitapçık numarasını’ cevap kâğıdı üzerindeki ilgili alana yazıp kodlamanız gerekiyor. Bunu yazıp kodlamaz veya yanlış yazarsanız, kağıdınız ÖSYM tarafından değerlendirilmeyecek. Bütün adaylara 9 punto cevap kâğıdı verilecek.

3) YKS’de tüm sorular çoktan seçmeli. Bu nedenle cevap kağıdında, derslerin yer aldığı bölümleri yuvarlağın dışına çıkmadan, belirgin bir şekilde doldurmalısınız. Yarım bir şekilde veya birden çok şıkkı doldurursanız, optik okuyucu cevabınızı değerlendiremez. Ayrıca optik okuyucular silik izleri de okuyabilir. Bu nedenle cevabınızı değiştirirseniz, düzgün bir şekilde silmelisiniz. Özellikle verilen bir cevap silinip yerine başka bir cevap işaretlendiğinde, çok iyi silinmeli.

4) Sınav başlamadan önce cevap kağıdınızı doldururken aklınıza takılan soruları salon görevlisine sormaktan çekinmeyin. Onlar sınav başlamadan önce gerekli işlemleri yapmanız için orada bulunuyor. Ancak ‘sınav başladıktan sonra’ görevlilere soru sormanız yasak.

5) Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra TYT’de ilk 100; AYT’de ilk 135; YDT’de ise ilk 90 dakika tamamlanmadan dışarı çıkamıyorsunuz. Ayrıca sınavın bitmesine 15 dakika kala da salon terk edilemiyor. Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra salondan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday tekrar sınav salonuna alınmayacak, binada bekletilecek.

6) Sınav sırasında konuşmak, kopya çekmek-vermek, salon görevlisine soru sormak, müsvedde kağıt kullanmak veya soru ile cevapları başka bir yere yazmak yasak. Ayrıca soru ve yanıtları cevap kağıdının arkasında yazar, diğer adaylardan kalem ve silgi gibi bir şeyler ister, cevaplama süresi başlamadan soruları okumaya başlar, süre tamamladığındaysa çözme ve kodlamaya devam ederseniz sınavınız iptal edilir. Tüm bunlarla birlikte düzeni bozacak davranışlarda da bulunmanız gerekiyor.

Eğitim Haberleri