Rahip Brunson'un serbest bırakılmaması halinde, ABD Başkanı Donald Trump ile Başkan Yardımcısı Mike Pence'in açıkladığı "Türkiye'ye uygulanacak yaptırımlar" arasında F-35 savaş uçakları da bulunuyor. Türkiye'ye F-35 satışına ve devrine sınırlama getiren tasarı bugün Trump'ın masasına geldi. ABD, F-35'leri Türkiye'ye satacak mı? Trump tasarıyı imzaladı mı? konuyla ilgili bilgiler ve gelişmeler haberimizde bulunuyor.
ABD, F-35'LERİ TÜRKİYE'YE SATACAK MI?
ABD Başkanı Trump Savunma Bütçesi Yasa Tasarısı'nı imzaladı. ABD Başkanı Donald Trump'un imzasıyla yasal hale gelen bütçe, Türkiye'ye F-35 satışına ve devrine sınırlama getiriyor.
90 GÜN İÇERİSİNDE RAPOR HAZIRLANACAK
Türkiye'nin F-35 programından tamamen çıkarılıp çıkarılmamasının değerlendirileceği rapor tamamlanana kadar F-35'lerin Türkiye'ye transferi durdurulacak. ABD Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı'na danışarak 90 gün içinde Türkiye ile ABD ilişkilerinin durumuna yönelik bir rapor hazırlayacak.
Raporda Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının iki ülke ilişkilerine etkisi ve F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılmasının ABD sanayisi için yaratacağı sonuçların değerlendirilmesi bekleniyor.Bu rapor sunulmadıkça Türkiye'ye F-35 teslimatı yapılmayacak.
Tasarı, ABD Başkanı Trump'a Rusya'dan silah satın alıp ABD'den de askeri ekipman almak isteyen ülkelere yaptırım uygulama yetkisi de veriyor.
EĞİTİM GÖREN TÜRK PİLOTLAR NE OLACAK?
Trump'un Türkiye'ye F-35 satışını askıya alan skandal tasarıyı imzalamasının ardından gözler ABD'de F-35 uçakları ile ilgili eğitim alan Türk pilotlara çevrildi.
Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Mike Andrews, F-35 uçaklarının Türk pilot ve teknik bakım ekibinin Arizona'daki eğitim çalışmalarının, yasada istenen raporu Kongre'ye sununcaya kadar devam edeceğini söyledi.
NE OLMUŞTU?
ABD'nin iki Türk bakana yönelik yaptırım kararı almasından sadece saatler sonra, bir Türkiye karşıtı karar da ABD Senatosu’ndan geldi. ABD Senatosu, daha önce komisyondan geçen, Rusya'dan S-400 alan Türkiye'ye karşı, F-35 savaş uçaklarında yaptırım uygulanmasına ilişkin kararı Genel Kurul'da da 87'ye karşı 10 oyla onayladı.
TRUMP'IN ONAYINA KALDI
Senato'nun da kabul etmesinin ardından, Türkiye'ye F-35 yaptırımlarını da öngören kararın yürürlüğe girmesi için tek onay mercisi ABD Başkanı Donald Trump kaldı. Trump'ın imzalaması halinde, Türkiye'ye F-35 yaptırımı da resmileşecek.
Yaptırım kararı, ABD'nin 765 milyar dolarlık savunma politikası bütçesine dahil edilmesi nedeniyle, Trump'un bunu veto etmesi zor görünüyor. Ancak ABD yasa yapma sisteminde, bu tip kararlar kongre onayından sonra, başkan imzası aşamasındayken de de değişebiliyor. Ancak ABD yönetiminin de tutuklu Amerikalı Rahip Andrew Brunson nedeniyle, iki Türk bakan, Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül'e yaptırım kararıyla birlikte, Trump'un önüne gelen F-35 kararında yumuşamaya gitmesinin pek olası görünmediği ifade ediliyor.
ABD'NİN İKİ TÜRK BAKANA YAPTIRIMI
ABD'den yapılan açıklamada Türk İçişleri ve Adalet Bakanlarına yaptırım uygulanacağı açıklandı. Yaptırımın gerekçesi ise Rahip Brunson'un tutukluluğu konusunda iki bakanın sorumluluğunun olması olarak açıklandı. Yaptırım kararını ABD Hazine Bakanlığı uygulayacak. Bu iki bakan ve bakanlıklar ABD'den herhangi bir kişi ya da kurumun ilişki kurması yasaklandı. Bakanların ABD'deki mal varlıklarına el konulabilecek. Ayrıca iki bakanın ABD'ye girişi de engellenebilecek.
HAZİNE BAKANI'NDAN AÇIKLAMA
Sanders'ın bu açıklamalarının ardından ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de ABD Başkanı Donald Trump'un Türkiye'den Rahip Brunson'ın derhal serbest bırakılmasını beklediğini belirtti. Mnuchin "Rahip Brunson'ın haksız yere ev hapsinde tutulması ve devam eden davası kabul edilemez" diye konuştu.
HAZİNE BAKANLIĞI KARARINDA SKANDAL İFADELER
Hazine Bakanlığı'nın gerekçeli kararında Brunson'ın ev hapsine alınmasında Türk İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı sorumlu tutuluyor. İki Bakan, Türk Hükümeti'nin örgütsel işleyişinde liderler olarak tanımlanıyor. Bu iki bakan insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor. Yine her iki bakanın iştiraki olan ticari yapılar ile ilişkide olan şirketlere de yaptırım öngörülüyor.
TÜRKİYE'DEN ABD'NİN YAPTIRIM KARARINA CEVAP
Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin skandal yaptırım kararıyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi;
HUKUK VE ADALET KAVRAMLARIYLA İZAH EDİLEMEZ
''ABD Hazine Bakanlığının ülkemizle ilgili olarak açıkladığı yaptırım kararını şiddetle protesto ediyoruz. İki Sayın Bakanımızı hedef alan sözkonusu karar ne devlet ciddiyetiyle bağdaşmakta ne de hukuk ve adalet kavramlarıyla izah edilebilmektedir.''
KARŞILIĞI GECİKMEKSİZİN VERİLECEK
''Hukuk sistemimize saygısızca müdahale niteliği taşıyan bu kararın ABD ile ilişkilerimizin özüne aykırı olduğuna ve iki ülke arasındaki sorunların çözümü yönünde sürdürülen yapıcı çabalara büyük zarar vereceğine kuşku yoktur.ABD yönetimini bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyoruz.Hiçbir amaca hizmet etmeyecek sözkonusu saldırgan tutumun karşılığı gecikmeksizin aynıyla verilecektir.'' Yapılan açıklamanın ardından bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ABD'li iki bakana yaptırım uygulanması bekleniyor.