ABD'deki Zeugma Mozaiği Türkiye'ye Getirilecek

ABD'de bulunan Zeugma Mozaiği Türkiye'ye getiriliyor.

Kültür Bakanlığı, ABD'deki Zeugma Mozaiği'nin 26 Kasım'da Türkiye'ye getirileceğini açıkladı.

"AİT OLDUĞU YERE DÖNECEK"

ABD'deki Çingene Kızı mozaiğini 26 Kasım'da Türkiye'ye geleceğini söyleyen Bakan, "ABD'de Ohio Bowling Green State Üniversitesinde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının Kasım sonunda Gaziantep'e, ait olduğu topraklara getirileceği bilgisini de burada sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum" ifadelerine yer verdi.

Diğer parçaları uzun yıllardır Ohio'da tutulan Zeugma Çingene Kızı mozaiği adlı eserin tamamı, sonunda Türkiye'ye verilecek. Gaziantep'in Nizip ilçesine yakın bir mesafede bulunan Zeugma Antik Kenti'nde büyük bir zeminin üzerine işlenmiş olan Çingene Kızı mozaiği, tarihçesi ile de dikkat çekiyor.

ÇİNGENE KIZI MOZAİĞİ

Çingene Kızı mozaiği, Nizip'te Fırat Nehri kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti'nde 1998 yılındaki kazı çalışmaları esnasında çıkarıldı. Fakat birçok kayıp parçası vardı. Çünkü yaklaşık 300 metrekarelik bir alan üzerine işlenmişti.

Çingene Kızı ismi verilmesinin sebebi ise, eseri yapan kişinin, eserdeki insan suretinin saçlarını örgülü ve renkli kurdelelerle resmetmiş olması. Kimilerine göre Büyük İskender, kimilerine göre ise Yer Tanrısı Gaia'dan esinlenilerek oluşturulmuş.

Bölgede kaçakçılar tarafından yapılan kazılarda gözden kaçırılan Çingene Kızı mozaiği aslında tek parça değil. Büyükçe bir odanın zeminini tamamen kaplayan bir eserin küçük bir parçası. Mozaiğin geri kalan parçaları ise kaçakçılar tarafından yıllar önce ABD'ye götürülerek satıldı. Ohio Üniversitesi'nde bulunduğu bilinen kayıp parçaların 4 yıllık yoğun çalışmalar sonucunda Türkiye'ye ait olduğu kanıtlanarak ait olduğu yere, Zeugma'ya dönmesi kararı alındı.

Özellikleri

MS. 2. yüzyıla ait.
Eser sahibi belli değil fakat sanatçının bir deha olduğu konusunda yetkililer hemfikir.
Çingene Kızı mozaiğinin sadece Çingene Kızı suretini içeren kısmı sanıldığından daha küçük. Yaklaşık 70-80 cm genişliğinde.
Bakışlarındaki hüzün ve yapımında kullanılan teknikler nedeniyle Zeugma'nın Mona Lisa'sı olarak anılıyor.

Gündem Haberleri