Acemi nalbant kürt eşeğinde dener kendini Atasözünün Anlamı Nedir?

Acemi nalbant kürt eşeğinde dener kendini atasözü hangi manaya gelmektedir, anlamı nedir, bize nasıl bir öğüt vermektedir?

Acemi nalbant kürt eşeğinde dener kendini atasözünün anlamı

İşinde ustalığa erişmemiş deneyimsiz kimse, ilk denemelerini her zaman heder olmasına acınmayacak kendinin veya müşterisinin malzemeleri üzerinde yapar. Bu sebeple acemi ellere değerli eşyalarımızı bırakmamalı, onları daha tecrübeli bilir insanlara emanet etmeliyiz.

Atasözleri Tanımı

Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlandırılır.

Atasözleri, biçim yönünden diğer yazı türlerine göre farklı özellikler gösterir. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.

Atasözlerinin Konusu 

Atasözlerinin konulara çoğu zaman kullanıldıkları bölgeye ve ülkeye göre değişiklikler gösterir. Türk toplumunda tarih boyunca askerlik ve çiftçilik önemli olduğu için at, it, kurt, koyun, silah ve yiğitlik konusunda Türkçe'de pek çok atasözü vardır. Buna karşın Alman atasözlerinde daha çok ayı, kartal gibi Almanya'nın sembolü haline gelmiş konulara yer verilir. Bu nedenlerle, atasözlerinde evrensel ve toplumsal düzen ile bu düzendeki iyi, kötü bütün özellikler görülür.

Atasözlerinin Özellikleri 

1-Halkın düşüncesini anlatır. 

2-Ulusaldırlar. 

3-Kişinin ruhuna hitap ederler. 

4-Kesin tavırlıdırlar. 

5-İnandırıcıdırlar. 

6-Geniş halk kitlelerinin yüzyıllardan beri geçirdiği denemelerden ve bu denemelerden oluşan düşüncelerden doğmuşlardır. 

7-Yalın sözlerdir, anlatımları açıktır. 

8-Doğa olaylarının oluşunu bildirirler. 

9-Ahlak aşılarlar, ahlaklı olmayı öğretirler. 

10-Bir veya iki cümleden meydana gelirler. 

11-Bir çoğunda mecaz vardır. 

12-Atasözlerinde söz sanatları vardır. 

13-Kelimelerin yerleri değiştirilemez. Değiştirildiği zaman değişik anlamlar ortaya çıkabilir. 

14-Denenmiş sözler olduğu için doğruluğu herkes tarafından kabul edilir.

Hayat ve Yaşam Haberleri