Türk mutfağında acı ve baharatlar vazgeçilmezleri olarak baş köşede yer alıyor. Peki, acı tüketmenin vücudumuza yan etkileri nelerdir?
-AĞRIYA VE ACIYA OLAN DAYANIKLILIK ARTAR
Uzmanlar, kapsaisinin beynimizdeki acı verici duygulardan sorumlu özel bir maddeyi hedef alabileceğini öne sürüyor. Yani acı yemek, o sırada yaşadığımız fiziksel bir acı ya da ağrıyı görmezden gelmek için beynimizi kandırır.
-BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Acı yemeklerin tadını çıkarırken vücut, antioksidanlarla zenginleşir. Antioksidanlar bizİ vücudumuza saldıran mikroplardan koruduğu için özellikle grip mevsiminde faydalıdır
-GASTRİT VE REFLÜ HASTALIĞINI TETİKLER
Hassas bir mideniz varsa, baharatlı yiyecekler yemek kötü bir fikir olabilir. Acı yemek, geçici gastrite neden olabilir veya zaten mide sorunlarınız varsa durumu daha da kötüye götürebilir.
-TAT ALMA DUYUSU ZARAR GÖRÜR
Diliniz, acı yeme arzunuzun olumsuz sonuçlarını ilk hisseden taraf olacaktır. Çok acı yiyecekler, kısa süreli tat alma problemlerine yol açabilir. Ancak uzun süre her gün çok fazla baharatlı yiyecek yemediğiniz sürece tat reseptörleriniz iyileşecektir.
- KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR
Egzersiz ve diyet yapmanın yerini tutmasa da, vücuttaki yağı yakmaya ve metabolizmayı hızlandırmaya birebir. Enerji tüketimini artırmaları ve vücut yağını azaltmaları ile bilinirler.
-DAHA UZUN SOLUKLU HAYAT ŞANSI VERİR
Bir çalışmaya göre, haftada 6-7 gün acı yiyenlerin ölüm oranının %14 daha düşük olduğunu gösterdi. Ancak baharatlı yiyecekler, sağlıksız bir yaşam tarzı olanlara yardımcı olmayacak.
-ALERJİK VAKALAR GÖRÜLEBİLİR
Bazı insanlar baharatlı bir akşam yemeği yedikten sonra sabah şişmiş bir yüz ve kaşıntı ile uyanabilirler. Bu, biberlerin alerjiye neden olma olasılığının yüksekliği ile ilgilidir.
-ŞEKERLİ GIDA TÜKETİMİNİ AZA İNDİRİR
Uzmanlar, zaman zaman menünüze baharatlı yemekler eklemenin şeker arzusuyla savaşmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Baharatlı yiyecek tüketme alışkanlığı ile şeker eşiğini düşürülmeye yardımcı olur.
-ÇEŞİTLİ MİDE RAHATSIZLIKLARINA NEDEN OLUR
Biberlerin içindeki asit kombinasyonu, çok tükettiğimizde midemizin duvarlarını yakmaya başlar. Bu durum uzun vadede kötüleşebilir ve kronikleşebilir.