Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 6111.34
Meslek Adı : Açık Tohumlu Bitki Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Tarla Ürünleri Ve Sebze Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Ekim-dikim ortamı hazırlayabilen, uygun gübreleme yapabilen, hastalık ve zararlılarla mücadele edebilen ve üretim tekniklerini kullanarak açık tohumlu bitki yetiştiren kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Açık Tohumlu Bitki Yetiştiricisi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Üretim tekniklerini araştırmak,
Ekim dikim yerlerini hazırlamak,
Sera türlerini araştırmak,
Çevre koşullarını düzenlemek,
Kültürel işlemleri yapmak,
Açık tohumlu bitkilerin sınıflandırmak,
Diğer Açık Tohumlu bitkileri yetiştirmek,
Pazarlama organizasyonu yapmak,
vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Açık Tohumlu Bitki Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Vidanjör Operatörü mesleği için “8342.21” kod olarak kullanılır iken Paçavra Açma Makinesi Operatörü (Droset) mesleği için “8151.55” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Açık Tohumlu Bitki Yetiştiricisi Meslek Kodu “6111.34” olarak belirlenmiştir.
İŞKUR Meslek Kodlarının sıralı tam listesi için tıklayın