Adalet Bakanlığına hangi poziyonlarda personel alınacak?

Adalet Bakanlığı personel alacağını duyurmasının ardından gözler hangi poziyonda eğitim kriterlerine çevrildi. Bu kapsamda Adalet bakanlığına 2250 zabıt katibi ve 250 mübaşir alımı yapılacak.

Bu kapsamda Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından 17 Ağustos 2017 tarihinde sözleşmeli zabit katibi alımı kapsamında sınav sonuçları açıklandı. İstanbul Adliyesi için 70 sözleşmeli katip alımı, Ankara Adliyesi için 104 katip alımı kapsamında uygulama sınavına girecek.

Adalet Bakanlığı personel alımı yapacak. Bu kapsamda 300 sözleşmeli personel istihdam edilecek. Yapılacak personel alımlarında 194 sözleşmeli zabıt katibi, 90 sözleşmeli mübaşir ve 16 sözleşmeli teknisyen olmak üzere toplam 300 personel istihdam edilecek. İşte 2250 zabıt katibi ve 250 mübaşir alımı detayları...

2250 zabıt katibi ve 250 mübaşir alımı kapsamında başvuru için gerekli belgeler, başvuru yeri ve şekli, başvuru tarihi, sınav yeri gibi detayları haberimizde bulabilirsiniz. İşte Adalet Bakanlığı personel alımı ne zaman ve başvurular ne zaman başlıyor sorularının cevabı...

2250 ZABIT KATİBİ VE 250 MÜBAŞİR ALIMI YAPILACAK

Kamu personeli alımlarına devam ediliyor. Adalet Bakanlığı personel alımı başvuruları 13-24 Ekim 2017 tarihleri arasında yapılacak. Başvuruların, sınavın yapılacağı Adana, Ankara, Bursa, Denizli, Erzurum, İstanbul, İstanbul Anadolu, Şanlıurfa Adalet Komisyonu Başkanlıklarına veya buralara gönderilmek üzere herhangi bir adalet komisyonu başkanlığına yapılması gerekmektedir.

ADALET BAKANLIĞI PERSONEL ALIMI ŞARTLARI NELER?

Genel Şartlar:

a) Türk vatandaşı olmak,

b) İlk defa atanacaklar için yapılacak sınavın son başvuru günü olan 24 Ekim 2017 tarihinde 657 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak ve merkezî sınavın (lisans mezunları için KPSS-2016, önlisans ve ortaöğretim mezunları için KPSS-2016) yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını bitirmemiş olmak,(lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunları için 1 Ocak 1981 ve sonra doğumlu olanlar)

c) Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak,

d) 657 sayılı Kanunun değişik 48/1-A/5 bendinde sayılan suçlardan mahkûm olmamak,

e) 657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak,

f) Kamu haklarından mahrum olmamak,

g) Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak.

Özel Şartlar:

A- Sözleşmeli zabıt kâtibi pozisyonlarında istihdam edilebilmek için ;

a) Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans
 

programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak. (Bu maddede sayılan öğretim kurumlarından mezun olanlardan daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)


b) Yukarıda sayılanlar dışında, en az lise veya dengi okul mezunu olup, daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını belgelemek veya en son başvuru tarihi itibarıyla Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olmak. (Örgün eğitim yoluyla verilen bilgisayar ya da daktilografi dersini başarıyla tamamladığını resmi olarak belgeleyenlerden daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)

c) Uygulama sınavından en az bir hafta önce Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek yazılı metinler arasından, sınav sırasında her bir grup için komisyon tarafından çekilecek kura sonucu belirlenen ve adaylara yazılı olarak verilen bir metinden daktilo veya bilgisayar ile üç dakikada yanlışsız en az doksan kelime yazmak, (Bu şartın varlığı adalet komisyonlarınca yapılacak uygulama sınavı ile tespit edilecek olup, vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime yazamayan adaylar sözlü sınava alınmayacaklardır.)

Adayların uygulama sınavında yanlışsız olarak en az doksan kelime yazıp yazmadıkları tespit edilirken; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığına, yanlış yazılan kelime sayısı ile yazı içerisindeki kelime ve cümle tekrarları nedeniyle metnin anlam bütünlüğünün bozulup bozulmadığına dikkat edilir. Bu işlem yapılırken yanlış yazılan kelime sayısının toplam yazılan kelime sayısına oranının yüzde kırktan fazla olması halinde yazılan metnin anlam bütünlüğü şartını taşımadığı kabul edilir.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

a) Başvuru formu (Adalet komisyonları ve Bakanlığın internet sitesinden temin edilecektir),

b) Öğrenim belgesinin aslı veya komisyon başkanlığınca ya da ilgili öğretim kurumunca onaylı örneği,

c) KPSS-2016 sınav sonuç belgesinin aslı veya bilgisayar çıktısı ya da komisyon başkanlığınca onaylı örneği,

d) Zabıt kâtibi unvanı için; Bilgisayar veya daktilografi dersini başarıyla tamamladığını gösteren sertifika ya da fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olduğuna dair belgenin aslı, noter veya komisyon başkanlığınca ya da ilgili öğretim kurumunca onaylı örneği,

e) Adayların eşlerinin iş durumlarına ilişkin dilekçe şeklinde beyan,

f) Sözlü sınava katılmaya hak kazananlar ayrıca, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin 12 nci maddesine uygun olarak doldurulacak Arşiv Araştırması Formunu ibraz etmek zorundadırlar (Adalet komisyonundan temin edilecektir).

Zabıt katibi nedir?

Zabıt katibi, Adalet Bakanlığı’nca taşra ve merkez teşkilatında görevlendirilmek üzere atanan yardımcı yargı personelidir. Adalet Bakanlığı personel alımı ilanlarına göz gezdirdiğimiz zaman alınan personelin büyük bölümünü zabıt katiplerinin oluşturduğu görülmektedir. Adalet Bakanlığı almış olduğu Zabıt katiplerinin hepsini taşrada görevlendirmektedir. Burada taşra olarak tabir edilen yerler; Adalet Bakanlığı dışında kalan cezaevleri ve adliyelerdir.

Zabıt katibi ne iş yapar?

Zabıt katipleri Adliye ve cezaevlerinde, geçici görevlendirmeyle bakanlıkta, istisnalar haricinde mahkemelerde, savcılık kalemlerinde ve icra müdürlüklerinde çalıştırılmaktadırlar. Zabıt katibi alımı yapılırken en çok dikkat edilen husus kuşkusuz klavye hızıdır. Zabıt katipleri yazıcı olarak da adlandırılabilirler ve yukarıda bahsettiğimiz kurumlarda yazı yazmakla görevlendirilirler.

Mübaşir Nedir?

Adalet Bakanlığı kapsamında çalışan mübaşirler, adliyeler ile özdeşlenen meslek dalları içerisinde yer alan ve adliye dışında hiçbir kurumda çalışmayan kişilerdir.

Mübaşir ne iş yapar?

Duruşma düzeninin kesintisiz bir şekilde gerçekleştirilmesinden sorumlu olan mübaşirler, tarafların hakime sunacağı tüm delilleri, dilekçeleri hakimlere teslim ederken, hakim tarafından taraflara verilecek tüm belge ve evrakları da bireylere teslim eder. Yani, iki taraf arasında aracılık görevini üstlenen mübaşirler; tarafları duruşma konusunda da bilgilendirmek ile de yükümlüdür.

Gündem Haberleri