Ayda bir adet gören ve düzenli adetleri olan kadınlarda yumurtlama çoğunlukla yeni adetin başlamasından 14 gün önce olur. Sancılı bir süreç olan adetin ardından ne zaman hamile kalacağı birçok kadın tarafından merak ediliyor. Bizlerde sizler için bu konuya açıklık getirdik.
Adetten Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?
Düzenli adet görüyorsanız adetinizin başlayacağı günden yaklaşık 14 gün önce yumurtlama olacağından, yumurtlama gününden 2-3 gün önceden ilişkiye başlarsanız kamile kalma şansınız artacaktır.
Bu hesaplamaya göre yeni adetinize 17 gün kala hamile kalmak için ilişkiye başlamanız gerekiyor. Bu dönemde iki gün arayla 1 hafta boyunca ilişkiye girmeniz hamile kalma şansınızı artıracaktır. Diğer günlerde ilişkiye girmenin bir zararı yoktur fakat bu belirtilen günler dışında ilişkiye girmemede hamilelik oluşma şansı düşüktür.
Yumurtlama yani ovulasyon adet başlangıcından sonraki yaklaşık 14. günde (2 hafta sonra) gerçekleşir. Bu günün 24-48 Saat önce veya sonrasındaki girilen ilişkilerde hamile kalınabilir. Tıbbi deyimlerde gebelik (yumurtlama günü her kadında az da olsa değişebileceğinden) son adet tarihinin ilk gününden itibaren sayılmaya başlar. Yani ilişki öncesi 2 hafta da gebeliğe katılır. Başka bir deyiş ile , gebeliğin başlangıcı yumurtanın olgunlaşmaya başladığı andır. Bu an da son adet tarihinin ilk günüdür. Yumurtalık (over) içinde bir yumurta (folikül, ufak kistçik) son adet tarihinin ilk gününden itibaren büyümeye başlar, Yumurtlama olduğu an sperm ile birleşebilirse gebelik devam eder. Bu hesapla gebelik yaklaşık 40 hafta sürer.
Öte yandan cinsel ilişki sırasında rahim içine giren sperm hücreleri ortalama 72 saat boyunca canlı olarak kalır. Bu sebeple de adet olmadan 2-3 gün önce korunmasız cinsel ilişkiye girmek ve adet süresince de 7 ila 10 gün arasında düzenli olarak ilişkiye girme sonucunda gebelik oluşma ihtimali oldukça yüksektir.
Adet Sonra Ne Zaman Hamile Kalınmaz?
Gebeliğinden emin olan anne adaylarının ilk yapması gereken Aile Sağlığı Merkezine giderek bağlı olduğu aile hekimine veya aile sağlığı elemanına bildirimde bulunmaktır. Aile hekiminiz ve aile sağlığı elemanınız izlemeniz gereken yol hakkında size en kısa öz ve anlaşılır açıklamaları yapacaktır.
Hamile kalma şansını arttırmak için takip edilmesi önerilen yumurtlama olayının regl kanamasıyla beraber ilişkisi yakındır. Kadın vücudunun ay başında yumurtlaması ve o yumurtanın da erkeğin üreme hücresi tarafından döllenmesine rağmen hamilelik ortaya çıkmamışsa, adet kanı ile beraber vücuttan uzaklaşır. Daha açık ifade edecek olursak; regl kanaması yumurtlamadan sonra oluşur.
Adet kanamasının görüldüğü günü öncelikle takvimde işaretleyin Daha sonra her adet kanamasının kaç gün sürdüğünü izleyin. Kadınların çoğu için yumurtlama evresi, döngünün ortasındaki 4 gün içerisinde oluşmaktadır. Düzensiz adet dönemi için en kısa döngüdeki gün sayısından 18'i çıkartın. Bir sonraki adet ayının başladığındaki çıkan sayı kadar gün sayın. Bu hafta doğurganlığının en yüksek haftası olabilmektedir.
Erkek Bebek İçin Adetten Kaç Gün Sonra İlişkiye Girilmeli?
Erkek bebek için adet dönemi ile ilişki kurmak mümkün değildir. Adet dönemi, kadınların yumurtlama döngüsü sırasında uterusun dış tabakasının kanamasıdır ve gebelik için uygun bir zaman değildir. Erkek bebek veya herhangi bir bebek için doğru zaman, kadının ovulasyon dönemidir. Ovulasyon, kadının yumurtalıklarından bir yumurtanın serbest bırakıldığı zamandır ve genellikle menstrüasyon döngüsünün ortasında gerçekleşir. Ancak her kadında bu zamanlar farklı olabilir, bu nedenle doğru zamanda ilişki kurmak için kadınların vücutlarını daha iyi anlamaları ve takip etmeleri önerilir.