Af yasasını merak edenler internette araştırma yapmaya başladı. Peki Af ne zaman çıkıyor 2020? Afyasası son dakika haberleri nelerdir 2020? Tasarı meclise sunuldu mu? Tüm merak edilenler haberimizde...
AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK? MECLİSE GELDİ Mİ?
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün düzenlemeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada “Ceza infaz düzenlemesi yakın tarihte Meclis'e gelir.” ifadelerine yer verdi.
Bakan net bir tarih vermese de düzenlemenin şubat ya da mart içerisinde Meclis'te olması bekleniyor.
AF YASASI SON DAKA HABERLERİ NELERDİR 2020?
Genel Af Yasası, İkinci Yargı Paketi ve Ceza İndirimi ile ilgili son dakika haberleri mahkûm ve yakınları tarafından merakla takip edilen konular arasında yer alıyor. Daha önce 39 maddeden oluşan Birinci Yargı Paketi Meclis'ten geçmiş ve gözler İkinci Yargı Paketi'ne çevrilmişti. Genel Af Yasası'nın da içinde olması beklenen paket ile ilgili araştırmalar devam ederken Adalet Bakanı Gül, Başkan Erdoğan'a infaz düzenlemesi ile ilgili sunum yapmıştı. Edinilen bilgiye göre, evde ve hafta sonu infaza yenileri eklenecek. Mahkûmlar hafta sonu ve gece hapiste, hafta içi ve gündüz işinde olacak. Yaşlı mahkûmlar cezalarını evde tamamlayacak.
Öte yandan konuyla ilgili son açıklama da Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den gelmişti. Gül yaptığı açıklamada;
"Meclisin takdir edeceği gündeme bağlı. Bu tarihte olur dememiz Meclis'in saygınlığına aykırı olur. Cumhurbaşkanımız da söyledi, bu konu birkaç hafta içinde neticeye kavuşur. Uzun zamandır çalışılıyor. Bu konuda Meclis karar verecek. Toplumu rahatsız etmememiz lazım." dedi.
AF YASASI İLE İLGİLİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda, “İnfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketini birkaç hafta içinde Meclis gündemine gelecek. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz” dedi.
AF YASASI CEZA İNDİRİMİ NEDİR?
Ceza infaz düzenlemesi bir genel af niteliğinde olmayacak. Ancak bazı suçlardan hüküm giymiş olan kişilerin içeride bulunma sürelerinde yapılacak olan değişiklikle birlikte belirlenen süreyi tamamlamış olanlar daha erken tahliye olabilecekler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan ve kısa bir süre içerisinde Meclis gündemine gelmesi beklenen düzenleme ile cezasızlık algısı ortadan kaldırılacak. 1 ay hapis cezası bile alan birisi belirli bir süre cezaevinde kalacak. Cinsel, uyuşturucu, örgütlü, terör suçlarını işleyenler ile mükerrerler (tekrar suç işleyenler) hariç cezaların infazı 2/3 (yüzde 67) yerine ½ (yüzde 50) olarak uygulanacak.
Cezaevinde kalınacak sürenin 5’te 1’i denetimli serbestlik kapsamında geçirebilecek. Doğum yapan bir kadın, doğumun üzerinden 1,5 yıl geçmeden cezaevine konulamayacak. 70 yaşın üzerindekiler 2 yıl ve altındaki cezalarını, 75 yaşın üzerindekiler ise 4 yıl ve altında kalan cezalarını konutlarında çekebilecekler.
METİN FEYZİOĞLU NE DEDİ?
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Cezaevleri kapasitesinin çok üzerinde dolu.Islah imkanı yok.Hem acilen bir defaya mahsus infaz indirimi yapmalıyız hem de kalıcı bir infaz reformu. Mükerrir herkesi kapsam dışı bırakmak yerine,kapsam dışı bırakılan suçtan sabıkası olanı kapsam dışı bırakmak daha yerinde olacaktır." diye belirtti.
AF YASASI HANGİ SUÇLARI KAPSAMIYOR?
17 maddelik taslak metinde infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak suçlar kalem kalem yazıldı. Kapsam dışı tutulan suçlar şöyle sıralandı:
- Terör suçları
- örgütlü terör suçları,
- kasten adam öldürme,
- cinsel istismar,
- kadına ve çocuğa şiddet,
- soykırım suçları,
- insanlığa karşı işlenen suçlar,
- insan üzerinde deney suçu,
- organ ve doku ticareti,
- reşit olmayana cinsel istismar, çocukların cinsel istismarı suçu,
- devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya
- devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs,
- TCK'nın 76'ncı maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya
- köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevk etme)
- suçların tamamı her türlü eziyet, işkence,
- Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve
- Orman Kanunu'na aykırı suçlar."