Afrin Operasyonunun Adı Neden Zeytindalı

Türkiye'nin ve dünyanın son günlerde en çok konuşulan olayların başında Afrin operasyonu yer almakta. Peki Afrin operasyonunun adı neden Zeytindalı?

Suriye'de YPG'nin kontrolündeki Afrin sınırındaki askeri hareketlilik, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Afrin hareketı fiilen başlamıştır" açıklamasının ardından yoğunlaştı.TSK tarafından sınır hattında gerçekleştirilen top atışları artırılırken, Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada, TSK'ya ait savaş uçaklarının bölgede harekata başladığını duyurdu. 

Günlerdir konuşulan Afrin operasyonu bugün resmen başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra TSK ve ÖSO birlikleri harekete geçti. Suriye toprak bütünlüğü göz önüne alınarak zeytin dalı operasyonu başladı. Peki neden zeytin dalı anlamı ne?

TSK'dan yapılan son dakika açıklamasında, "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere 'Zeytin Dalı Harekatı' başlatılmıştır" denildi. Peki 'Zeytin Dalı' ne demek?

AFRİN OPERASYONUNUN ADI NEDEN ZEYTİNDALI

TSK'dan yapılan açıklamada harekatın isminin "Zeytin Dalı Harekatı" olduğu duyuruldu. Peki harekatın ismi neden Zeytin Dalı olarak seçilmişti? Bunda iki önemli neden var. İlki Afrin bölgesinin zeytinlikleriyle ünlü olması. İkincisi ise mitolojide zeytin dalının barışı temsil etmesi. 

Zeytin Dalı, bilinenlere göre; Beyaz bir güvercinin Hz. Nuh'un gemisine tufan sonrası canlılık belirtisi olarak, ağzında zeytin dalı ile dönmesi nedeniyle, zeytin yüzyıllardır barışın simgesi kabul ediliyor. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında bölgede barış ve istikrarın sağlanması amaçlanıyor. Öte yandan TSK'dan zeytin dalı operasyonunun adıyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.


 

MİTOLOJİDE ZEYTİNYAĞI

Ünlü düşünür ve felsefeci Aristotales (M.Ö. 384-322), zeytin ağacını daha geniş kapsamda ele alarak yetişmesini bir bilim olarak nitelendirmiştir. İzmir doğumlu Homeros ise, zeytinyağını "sıvı altın" olarak tanımlamıştır.

Yaptığı reformlarla Atina demokrasisinin temellerini attığı kabul edilen, Atinalı devlet adamı ve şair Solon (M.Ö. 640-559) ise, zeytin ağacının korunması için ilk kanunları yapan kişidir. Helenistik çağda zeytin ağacı kutsal sayılıyor ve bu ağacı kesenler ya ölümle cezalandırılıyor ya da sürgüne gönderiliyorlardı.

Gündem Haberleri