Türk edebiyatının usta ismi Ahmet Cemal’in cenazesi yarın ikindi namazına mütakip Moda Camii’nde kılınan namazın ardından defnedilecek.
Kalp sorunu yaşayan Cemal, bir süredir tedavi görüyordu.
Cumhuriyet gazetesinde köşe yazan usta isim, 5 Haziran’daki yazısında, “Bu yıl ölümün kıyılarına yaptığım üçüncü yolculuk. Ve bir geri dönüş daha. Ve yine tuhaf bir güven duygusu: ‘Bu hikâye daha bitmedi…’ Cankurtaranın sirenleri gecenin karanlığını yırtarken bile gücünü yitirmeyen bir duygu: ‘Bu hikâye daha bitmedi…’ Başlangıçta, iç dünyamda hafiften nabız gibi atarken, henüz soyut adımlarla ilerleyen bir kıpırdanış. İleriye yönelik, sanki yeterince şekillenmemiş bir köprüde el yordamıyla ilerlemeye çabalayan bir duygu: ‘Daha söyleyeceklerim, söylemem gerekenler var…’” yazmıştı.
Cemal, gazetedeki son yazısını ise 12 Haziran’da kaleme almıştı.
75 yaşında hayatını kaybeden Cemal’in cenazesi yarın Moda Camii'nde kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.
AHMET CEMAL KİMDİR?
Ahmet Cemal, 1942 yılında İzmir’de dünyaya geldi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Cemal, üniversitede Almanca dersleri verdi.
“Yeni Ufuklar”, “Yazko”, “Varlık” ve “Milliyet Sanat”ın da aralarında bulunduğu çok sayıda dergide yazarlık yapan Ahmet Cemal, üniversitelerde sanat tarihi, estetik, kültür tarihi ve çağdaş tiyatro gibi dersler vermeyi sürdürdü.
Cemal; Ingeborg Bachmann, Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Hermann Broch, Elias Canetti, Paul Celan, Ernst Fischer, J.W.v. Goethe, E.H. Gombrich, Friedrich Hölderlin, Franz Kafka, Heinrich von Kleist, Georg Lukacs, Robert Musil, Friedrich Nietzsche, Novalis, Erich Maria Remerque, Rainer Maria Rilke, Friedrich Schiller, Anna Seghers, Manes Sperber, Georg Trakl ve Stefan Zweig'ın eserlerini Türkçeye çevirdi.
Ahmet Cemal’in makale ve denemeleri “Odak Noktasında Yaşananlar”, “Yaşamdan Çevirdiklerim”, “Şeref Bey Artık Burada Yaşamıyor”, “Bizi Yaşatanlar ve Öldürenler”, “Aradığımız Tiyatro”, “Oynamak Varken”, “Sanat Üzerine Denemeler”, “İnsana dönmek”, “Giderayak”, “Lanetlenmiş Ağustosböcekleri”, “Okuyan Gençliğe Mektuplar” isimleriyle kitaplaştı.
Cemal’in “Geçmiş Bir Dua Kitabından” isimli şiir kitabı, “Kıyıda Yaşamak” isimli romanı “Dokunmak” ismli öykü kitabı ile “Ben, Nazım, Yaşarken ve Ölürken” ve “Deliliğe Övgüye Methiye” adlı oyunları bulunuyor.
Avusturya Federal Cumhuriyeti Altın Liyakat Nişanı ile ödüllendirilen Cemal, 2012 yılında Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştı.