Türkiye 2020 yılında geride kalan depremlerin şokunu henüz üstünden atamazken bu kez 2021'de çok sayıda ilimizde deprem meydana geldi. Vatandaşlar deprem nedeniyle panik halinde de olsa yaşamlarını sürdürürken Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, olası Marmara Depremi, İzmir'i vuran Ege depremi, Sivas ile Kayseri illerinde meydana gelen depremler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Sabah gazetesine konuşan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Özgün Ahmet Ercan, yerin çekirdeğince olağanüstü bir yalpalanma olduğuna dikkat çekerek," Bu yalpalanma, biraz yerin dengesin bozuyor. Yerdeki manyetik alanların yönünü ve hızını değiştiren bir yalpalanma bu. Bunun sonucunda da 2018 yılında belirttiğim gibi, 2020, 2021 ve hatta 2023 yılları dünya üzerinde ve Anadolu'da deprem yılları olacaktır. Bunun bizim tarafımızdan denetlenme olasılığı yok." dedi.
"7 TANE BÜYÜK DEPREM OLDU"
2020 yılında meydana gelen depremleri anımsatan Ercan," Yaklaşık 7 tane büyük deprem oldu. 2021 yılında henüz büyük bir deprem görmedik. Son gördüğümüz büyük deprem 30 Ekim Sisam depremiydi. Ondan sonra Midilli'nin önünde gördük." diye konuştu.
"İZMİR DEPREMİNİN ARTÇILARI 2022 YILINA KADAR DEVAM EDECEKTİR"
Ege Denizi'ndeki Sisam fayının 7 büyüklüğünde meydana getirdiğini ifade eden Ercan, söz konusu depremde 118 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini belirterek," Bu depremin artçıları, en az 2022 yılına kadar devam edecektir. Bu artçılar, 5, 5.5 ve 6'ya varan artçı depremler olacaktır.
Bu sarsıntılar korkutucu olarak duyumsanacaktır. Gerek Kuşadası, gerek Doğanbey ve İzmir'de güçlü olarak duyulacaktır ama bu depremler yıkıcı olmayacaktır." şeklinde konuştu.
KAYSERİ VE SİVAS'TA MEYDANA GELEN DEPREMLER
Sivas ve Kayseri'de meydana gelen depremlere ilişkin değerlendirmede bulunan Ercan," Son olarak Kayseri ile Sivas ilinin sınırında depremleri gördük. Deliler Kırığı denilen, Karaağıl odaklı, Gemerek'e yakın bir yerde oluşmuş durumda. Bu deprem 5'ten küçük... Deliler Kırığı olarak anılan fay, Mersinde Ecemiş fay hattında başlıyor.
Kayseri'den Sivas'a doğru yöneliyor. Divriği'nden Malatya kırığı ile birleşiyor. Bu kırıktan büyük bir deprem beklemiyorum. Üretebileceği en büyük deprem 5.5 büyüklüğünde olacaktır." ifadelerini kullandı.
MARMARA DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?
İstanbul'u derinden etkilemesi beklenen Marmara depremine ilişkin konuşan Ercan şu değerlendirmeyi yaptı:
"Marmara Denizi'nde açıklamalar yapılıyor ama maalesef İstanbul'da bir deprem çığırtkanlığı var. Bazı profesörler, 22 yıldır her an deprem olabilir dediler ve dedikleri çıkmadı. Ben halen 2045'ten önce olmaz diyorum"
İstanbul'da ivedi bir deprem beklemediğini paylaşan Prof. Dr. Ercan, İstanbul'da ivedi bir deprem olabilmesi için bu depremin belirtileri olması gerektiğini ve şu anda bu belirtilerin olmadığını söyledi.