Seçim ittifakı ile ilgili AK Parti ve MHP arasında devam eden görüşmeler tamamlandı. Yarın siyasi liderlere bu görüşmenin detayları sunulacak.
AKP ve MHP arasında 2019’daki seçimlere yönelik yapılacak olan ve adına ‘Milli Mutabakat Komisyonu’ denilen ittifak ile ilgili komisyon çalışmasını tamamlandı.
ERDOĞAN VE BAHÇELİ BİR ARAYA GELECEK
Ardından liderler bir araya gelecek. Ancak randevu tarihinin henüz belli olmadığı bildirildi.
Milli Mutabakat Komisyonunun AKP Heyeti Başkanı Mustafa Şentop yaptığı açıklamada, komisyonun çalışmalarını bugün tamamladığını ancak uyumla ilgili diğer konuları ele almaya devam edeceklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Biz çalışmayı bitirdik. Komisyon, seçim ittifakı ve ağırlıklı olarak yerel seçimlere yönelik düzenlemelerle ilgili çalışmalarını tamamladı. Bunu şu an liderlere arz edebilecek durumdayız. Ne zaman müsait olursa arz edeceğiz.”
LİDERLERE SUNULACAK ÇALIŞMALARDA NE VAR?
Edinilen bilgiye göre; İttifakın adı pusulaya yazılacak, İki partinin amblemi ittifak çatısı altında yer alacak.
‘TAK TAK' FORMÜLÜ YERİNE ‘TAK' DENİLDİ
Milletvekili listeleri ise ortak değil ayrı olacak. Yani AKP ve MHP'nin milletvekili listesi de pusulada bulunacak, aldıkları oya göre partiler vekil çıkartacak. MHP liderinin daha önce dile getirdiği ve “tak tak” diye ifade ettiği; hem ittifaka hem partiye mühür basılmasının ise sadeleştirildiği belirtildi. Çift mühür yerine sadece parti için ayrılan alana mühür vurulmasına karar verildiği iddia edildi. Seçime ittifak ile girecek partilerin pusulada belirgin hale getirilmesi de gündemde.
YÜZDE 10 SEÇİM BARAJININ KORUNMASI BEKLENİYOR
Buna göre, ittifak partilerinin pusulada yer aldığı bölüm, pusulanın geri kalanına göre farklı bir renkte olacak. Ancak bu seçmeni etkileyecek düzeyde bir renk farkı olmayacak. Baraj konusunda ise % 10 seçim barajının korunması bekleniyor. AKP ise ittifaka girecek partiler için % 15'lik bir ittifak barajı önerdi, ancak bu öneri üzerinde bir uzlaşıya varılmadı. Türkiye'nin 100 seçim bölgesine bölüneceğine yönelik iddiaların da gerçeği yansıtmadığı, bölgeler konusunda çok fazla değişime gidilmeyeceği öğrenildi.
Bu arada komisyonun yerel seçimlere yönelik çalışmayı da tamamlamak üzere olduğu, İttifak çalışmasının da yerel seçim paketiyle bir arada gelebileceği ifade ediliyor. Ancak bunun için liderlerin onayı gerekiyor.
Önümüzdeki hafta komisyonun çalışmasını tamamlamasının ardından liderlere sunum yapılacak. Pürüzlü bir iki başlık için onlardan onay alınacak. Sonrasında ise ya yerel seçim paketi tek olarak ya da ittifak modelini de içeren yasal düzenlemeleri de içeren geniş bir paket olarak meclise sunulacak. Çalışma haftaya bitecek, liderlere sunulacak.