Son dakika haberi... AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Meclise sundukları 39 maddelik yeni kanun teklifine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.
Muş, sıfır atık projesinin yönetilmesi, geri dönüşüm sistemlerinin kurulabilmesi için Çevre Ajansı'nın kurulacağını söyledi. Çevre ajansına ilişkin olarak, "Hayatın her alanında olan ambalajların tekrar sisteme dönmesini organize edecek." diyen Mehmet Muş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yeni sistemle birlikte camdaki geri dönüşüm oranı yüzde 21’den yüzde 90’a çıkmış olacak. Plastikteki dönüşüm oranı yüzde 57’den yüzde 90’a, alüminyumda yüzde 67’den yüzde 90’a çıkacak iade oranları. Buraya sadece ambalajları koymayacağız. Piller, elektronik eşyalar da geri dönüşüm kapsamına alınacak. Böylelikle hammadde ihtiyacı azalacak; çünkü tekrar sisteme kazandırılacak. Emisyonlar azaltılacak. Yerel yönetimlerin atıklarında azalmalar olacak. 20 yıl içerisinde Türkiye ekonomisine 6 milyar Euro katkı sağlamasını umuyoruz. 2022 yılının Ocak ayında sistem çalışacak"
İDARİ PARA CEZLARI YENİDEN DÜZENLENİYOR
Mehmet Muş, Çevre Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile kanunla belirlenen kriterlere uymayanlara idari para cezaları getirildiğini aktardı. Mehmet Muş," Tehlikeli kimyasalların üretimi, satışı, depolanması, taşınması ile atıkların toplanması, taşınması ve depolanmasından, atık üreticisiyle birlikte atık yönetim sorumlusu firmanın müteselsilen sorumlu olması amaçlanmaktadır. Çevre izni ve lisansı olmayan faaliyetlerin süre verilmeksizin durdurulması düzenlenmektedir. Çevre Kanunu’nda yer alan idari para cezalarının bir kısmı yeniden düzenlenmektedir." dedi.
DEPOZİTO SİSTEMİ
Mehmet Muş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Genel olarak; Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak; depozitoya tabi ürünleri piyasaya sürenlere 20 bin TL, tüketicilere sunanlara ise faaliyet alanının her metre kare için 15,16 TL, depozito sistemine dahil olmayan satış noktalarına satış alanının her metre kare için 100 TL, sıfır atık yönetim sistemini kurmayanlara veya kurduğunu belgeleyemeyenlere 20 bin TL, benzin ve naftanın depolanması, dolumu ve tankerlerle nakliyesine ilişkin bakanlıkça belirlenen esas ve kriterlere uymayan; terminaller ve dolum adaları için 60 bin TL, akaryakıt istasyonları için 30 bin TL, umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlere bin TL idari para cezası verilecek."
Ayrıca usul ve esaslara aykırı olarak plastik poşetleri üretene, tedarik edene, üreticinin Türkiye dışında olması halinde, üretici tarafından yetkilendirilen temsilciye 15 bin TL, yetki belgesi bulunmaksızın motor yağı değişimi yapan işletmelere ise 10 bin TL idari para cezasının verileceğini öngördüklerini aktaran Muş, "Geri kazanım katılım payına ilişkin usul-esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşüyle belirlenecek" dedi. Muş, depozito sistemi uygulamasının başlangıç tarihinin 1 Ocak 2022 olduğunu kaydetti.
BİSİKLET VE E-SCOOTER
Muş, teklifle ayrıca bisiklet yolunun tanımının, e-scooter kullanımına açık; taşıt ve yayaların trafiğine kapalı olacak' şekilde yeniden düzenlenerek, e-scooter ve bisiklet şeridi tanımlarının da kanun kapsamına alındığını kaydetti. Muş, "Karayolları Genel Müdürlüğüne, sorumlu olduğu karayollarının kenarına bisiklet yolu ve gürültü bariyeri yapma ve banketleri bisiklet şeridi olarak işaretleyerek bisiklet ve e-scooter kullanımına uygun hale getirme görevi verilmektedir. Karayollarında bulunan bisiklet yollarında ve şeritlerinde e-bisiklet ve e-scooter kullanabilmek için 15 yaşını bitirmiş olma şartı getirilmektedir" diye konuştu.