AK Parti'nin MKYK toplantısında konuşuldu: Koronavirus tedbirlerine 21 Haziran güncellemesi!
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, 1 Haziran'dan itibaren uygulanan gevşeme kuralları değişiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan AK Parti MKYK üyeleri, 21 Haziran'da yeni uygulamalar getirilerek bazı rahatlamaların olabileceğini ifade etti.
130
Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, ülkemizde ilan edilen 17 günlük tam kapanmanın ardından vaka ve vefat sayılarında belirgin ölçüde düşüşlerin kaydedilmesiyle 1 Haziran'dan itibaren kademeli normalleşme kuralları uygulanmaya başlandı.
230
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 31 Mayıs günü gerçekleşen Kabine toplantısı ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, vaka sayılarının istenen düzeyde seyretmesi halinde, gevşeme adımlarının temmuz ayından itibaren daha belirgin şekilde uygulanacağını belirtmesinin ardından gözler, yeni gevşeme adımlarına çevrildi.
330
AK Parti Genel Merkezi’nde önceki gün düzenlenen MKYK toplantısında, Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, AK Parti Dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, AK Parti Sosyal Politikalardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sunum yaptı. Toplantıya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da katıldı.
430
Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre, Sarıeroğlu aşılanma ile birlikte vakaların daha da düşmesinin beklendiğini ifade etti.
530
Vaka sayılarındaki azalma ve aşı hızına bağlı olarak, 21 Haziran’ın ardından bazı rahatlamaların olabileceği de değerlendirildi. Temmuz ayında ise tedbirlerle ilgili kararların tekrar gözden geçirileceği konuşuldu.
630
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti MKYK toplantısında, koronavirüs tedbirlerine ilişkin olarak, "Aşılanma hızlanacak, bununla birlikte 21 Haziran sonrası yapacağımız toplantıda Sağlık Bakanımız, Bilim Kurulumuz ve ilgili bakanlıklarımızla tedbirleri tekrar gözden geçireceğiz. Temmuz ayı inşallah daha iyi olacak" dediği öğrenildi.
730
Yerli ve milli aşı çalışmalarının da gündeme geldiği toplantıda, ekim, kasım aylarında yerli aşı ile aşılanma için ekiplerin çalıştığı aktarıldı.
830
MKYK'DA ANA GÜNDEM MÜSİLAJ SORUNU
Toplantıda Marmara Denizi’ndeki müsilaj (deniz salyası) konusunun da gündeme geldiği öğrenildi. Erdoğan’ın, "Arkadaşlar epeydir çalışıyor. Komisyonlar da çalışacak. Bunu Büyükşehire bırakamayız, bizim de üzerinde durmamız lazım. Bunun çözülmesi lazım" değerlendirmesini yaptığı öğrenildi.
930
AŞIDA EN ÇOK MERAK EDİLEN 3 SORU
Koronavirüsle savaşta en önemli silah olarak değerlendirilen aşılama devam ederken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan en çok merak edilen soruların yanıtını verdi.
1030
1) AŞININ HASTALIĞA VEYA ÖLÜME YOL AÇABİLECEK YAN ETKİSİ VAR MI?
Geliştirilen tüm aşıların, uygulanan bölgede kızarıklık, sertleşme, şişme, vücutta ateş reaksiyonu, kırgınlık, kas ağrısı gibi en fazla 2-3 gün sürecek yan etkilerinin gözlemlenebildiğini aktaran Prof. Dr. Ceyhan, bunun dışında uzun süreli yan etkisinin olmasının mümkün olmadığını, çok küçük bir ihtimal dahi olsa bu durumda aşının insanlara uygulanamayacağını söyledi.
1130
Prof. Dr. Ceyhan, ilaçlardaki yan etkilerin belli ölçüde kabul edilebilir olduğunu ancak aşılarda, ilaçlardan farklı bir yaklaşımın benimsendiğini belirterek şöyle konuştu: "İlacı hastaya veriyorsunuz. Yani kişi zaten hasta ve o hastalıktan belli oranda zarar görecek.
1230
Dolayısıyla ilacın bazı zararlarını göze alıp, kişinin hastalığından daha az zararlıysa hastaya verebiliyorsunuz ancak aşıyı sağlıklı insanlara yapıyorsunuz.
1330
Hastalığı olmayan birini hasta edebilecek ufak bir yan etki ya da ölüme, kansere veya kısırlığa yol açabilecek bir yan etki aşılarda asla kabul edilemez.
1430
En küçük bir ihtimal dahi olsa bu aşının geliştirilip insanlara uygulanması mümkün değil."
1530
Tüm ülkelerin aşıların uygulanmasına karar veren danışma kurulları olduğunu ve aşıların bu kurullardan geçerek, çeşitli değerlendirmeler sonucunda vatandaşlara uygulandığını anlatan Prof. Dr. Ceyhan, "Özellikle Sağlık Bakanlığı’nda çok ciddi bir yan etki izleme sistemi vardır.
1630
Bunda en ufak bir yan etki gözlemlense bildirilir, değerlendirilir, onu takip eden bir de bilimsel kurul vardır.
1730
O kurul da aşıyla ilgili olabilecek yan etkiler neyse onu takip eder. Yani bu dinamik bir süreçtir" dedi.
1830
2) MRNA AŞILARI DNA’YI DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?
Ceyhan, mRNA aşılarının uzun süreli yan etkileri olabileceği ve "DNA'yı değiştirebileceği" yönünde bazı iddiaların gündeme geldiğini ancak bunun mümkün olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
1930
"Bu RNA, çekirdeğin dışına çıkıyor. Sonra, şu anda aşıda kullanılan mRNA'ya dönüyor ve hücrenin içerisindeki protein sentez bölgesini uyarıyor. Daha sonra onun yapısına uygun şekilde protein sentezleniyor.
2030
Bu yeni bir teknoloji değil, yıllardan beri uygulanıyor. Zaten o yüzden aşı bu kadar kısa şekilde geliştirildi. Bu RNA, vücutta en fazla 3 gün kalabiliyor, daha sonra vücuttan atılıyor.
2130
Hatta bu yüzden kansere karşı geliştirilen aşıda başarılı olunamadı, vücutta çok kısa süre kalabildiği için o süre, o proteini geliştirmek için yetmedi.
2230
Şimdi burada bir virüs, enfeksiyon söz konusu olduğu için uygulanabiliyor. Ayrıca hücrenin içine girmediği için gidip DNA'yı değiştirme şansı yok.
2330
Yani uzun süreli yan etkisi olacağı yönündeki iddialar tamamen bilimsel dayanaktan uzak."
2430
Sinovac'ın ise ölü bir aşı olduğuna işaret eden Pro. Dr. Ceyhan, bu nedenle kısa süreli yan etkilerinin daha az gözlemlenebildiğine ve etkisinin de daha düşük olduğuna dikkat çekti.
2530
3) AŞI KISIRLIK YAPAR MI?
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kamuoyunda aşının kısırlık yapabileceği yönünde de bazı iddialar dolaştığına, yine bunun da bilimsel dayanaktan tamamen yoksun olduğuna dikkat çekerek, "Bir kişiyi aşıyla kısır yapabilseydiniz, çok yoğun doğum kontrolü uygulamak isteyen ülkeler var.
2630
Bu ülkeler, çocukluk dönemi aşılarına bunu verirdi ve çok rahat nüfus kontrolü sağlardı. Böyle bir şey hiçbir aşıda mümkün değil, o kadar kolay da değil" diye konuştu.
2730
Aşı olmakta kararsız kalan kişilere aşı olmalarını tavsiye eden Ceyhan, sözlerini şöyle tamamladı: "Vaka sayılarımız hâlâ yüksek. Herkesin kendisini koruması lazım. Bir de yüzde 70-75 aşılamaya ulaşırsak salgın bitecek zaten.
2830
BioNTech biraz daha bağışıklığı arttırıyor deniliyor ama çok da uzun süre korunmamız gerekmeyebilir.
2930
Yani üçüncü dozdan falan bahsediliyor ama onun gerekip gerekmediği daha belli değil. Bunu, birkaç ay sonra daha rahat konuşuruz.
3030
Onun için herkes hangi aşıyı buluyorsa bir an önce onu olsun."